În plină epidemie de rujeolă, România exportă vaccinul împotriva acestei boli care a ucis deja 22 de copii. Cinismul PSD

-


De peste un an, România se confruntă cu epidemia de rujeolă, întreținută atât de lipsa vaccinurilor, cât și de refuzul a tot mai mulți părinți de a-și vaccina copiii. Jurnalista Paula Rusu atrage atenția pe blogul personal că distribuitorii de medicamente au notificat Agenția Națională a Medicamentului că scot de pe piața din România aproape 4.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei. Așadar, avem o criză acută de vaccinuri, lucru spus și de ministrul Sănătății Florian Bodog, și noi exportăm. Numărul copiilor morți din cauza rujeolei a ajuns la 22.

„Distribuitorii au notificat Agenția Națională a Medicamentelui ultima oară acum 6 zile că vor trimite la export 1350 de doze de vaccin împotriva rujeolei.  Din 22 martie , de când au mai murit încă trei copii de rujeolă,  3.893 de doze de vaccin au fost anunțate la export, două treimi deja au plecat spre alte țări din Europa.

Datele sunt oficiale, le găsiți aici. Distributorii sunt obligati printr-un ordin de ministru  să notifice exporturile înainte cu 10 zile de a fi efectuate și declară pe proprie răspundere că în țară sunt suficiente doze de vaccin. O nebunie, fiindcă legea nu pedepsește în niciun fel pe cei care vând în străinătate medicamentele care sunt necesare în România”, atrage atenția jurnalista.

Citește și:

Olivia Steer, noi declarații șocante în contextul epidemiei de rujeolă. „Tot ce face ministerul Sănătății este un abuz“

Încă un copil a murit din cauza rujeolei, acesta fiind cel de-al 22-lea deces înregistrat de la izbucnirea epidemiei.

„Această creştere bruscă arată că situaţia nu este sub control, de aceea medicii şi autorităţile sanitare locale trebuie să intensifice eforturile pentru vaccinarea copiilor sau reluarea imunizării în cazul celor care nu au schema completă de vaccin. Epidemia de rujeolă din România este consecinţa vizibilă a scăderii succesive a ratei vaccinării. Această epidemie trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi, părinţi”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa.

Cinismul pesediștilor

Ca la noi la nimeni. Deși exportul paralel de medicamente ar trebui interzis, PSD a avut grijă să-i creeze un cadru legal. Un proiect de lege care dă voie oricărei farmacii să facă și vânzare en-gros a fost adoptat miercuri, de către deputați, cu 154 de voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și două abțineri. Legea a fost inițiată de parlamentarii PSD și dă practic liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie.

Primul care a luat poziție a fost Dacian Cioloș, care și-a exprimat nemulțumirea printr-un mesaj postat pe Facebook:

„Cu multă ipocrizie, cei care anul trecut ne acuzau că nu ieftinim suficient medicamentele pentru români, azi dau <verde> la exportul paralel al medicamentelor. Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii <preocupați> de binele românilor vin cu o lege care permite​ firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească. Asta înseamnă că pacienții români nu vor găsi pe piață unele medicamente tocmai pentru că sunt ieftine iar unii <băieți deștepți> vor face bani pe seama <patriotismului> de fațadă al unor decidenți”.

Acest mecanism a fost explicat de Vlad Voiculescu, după cum a scris în încheiere Cioloș: „Acum două luni, după multă presiune publică, Ministrul Sănătății semnează ordinul de ministru care definește obligația de serviciu public (conceput și pus în transparență de echipa mea încă din Decembrie 2016) ordin care impune distribuitorilor să aprovizioneze piața farmaceutică internă înainte de a da medicamentele la export paralel. Ce face Ministerul Sănătății pe 5 aprilie? Dă aviz pozitiv la exportul paralel prin farmacii, la cererea Parlamentului!!! Și apoi, <experții> din Comisiile de Sănătate din Parlament fac și ei ce știu mai bine… iar deputații adoptă miercuri, cu 154 de voturi <pentru>, 78 <împotrivă> și două abțineri proiectul de lege care dă voie oricărei farmacii să facă și vânzare en-gros”.

Citește și:

Acces la tratament fără interferon și pentru bolnavii cu hepatita C


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *