În România, există dascăli care pot „ucide” dragostea elevilor față de școală de la clasa pregătitoare

-


Două învățătoare din Capitală s-au revoltat zilele trecute pe Facebook față de unele dintre colegelor lor care îi cocoșează pe elevi cu teme kilometrice. Cei doi dascăli susțin că astfel de atitudini retrograde față de actul didactic nu fac altceva decât să creeze repulsia elevilor față de școală, cu consecințe dramatice asupra întregului parcurs academic.

Semnalul privind temele împovărătoare a fost dat de învățătoarea Claudia Chiru, într-o postare pe pagina sa de Facebook, unde „apare” cu mânuța unui elev de clasa I-a, după terminarea unei teme.

Deoarece doamna învățătoare nu a scris cu această mânuță la școală nici măcar un semn, copilul nu știa să scrie aceste semne, doamna doar a completat/început cu roșu, fără să muncească împreună cu copilul. Nu înțeleg de ce unii copii primesc asemenea teme care contrazic profund orice metodă de lucru, pedagogie, psihologie și ce mai vreți și încalcă grav normele deontologice. Nu înțeleg de ce la școală nu se scrie cu fiecare mânuță, că doar de-aia facem clasa I, să-i învățăm să scrie.
Ce anume se obține de la un copil cu o asemenea temă? Știți ce am văzut eu că se obține? Repulsie față de școală și învățare, ură față de evoluție și progres și muuultă frustrare. Acest copil a plâns și a scris tema, așa cum a putut, eu i-am fost alături până la ultimul semn grafic și în acest moment îmi doresc să strig aici: Nu mai dați asemenea temeee!”, a scris Claudia Chiru, pe Facebook. 

La scurt timp, învățătoarea Mara Luana Rauca a postat pe Facebook un mesaj adresat tuturor dascălilor care le dau teme împovorătoare elevilor încă de la clasa pregătitoare, subliniind de ce este nesănătoasă o astfel de atitudine a dascălilor.

-„La clasa pregătitoare nu se dau teme. Punct! Nu mai spun că, dacă dai de scris pagini întregi de pe o zi pe alta, ai ucis din fașă dragostea elevilor tăi față de școală. În primele zile, săptămâni de pregătitoare vă cunoașteți, vă descoperiți unii pe alții și faceți tot felul de joculețe și activități scurte și atractive.

-Scopul tău, dragă doamnă, este să îți atragi micii învățăcei, să ți-i apropii și să-i determini să îți vină și a doua zi. Dacă tu îi ții 4 ore pe scaun ca să scrie cu stiloul semne grafice încă din primele săptămâni și nu le conduci mânuța pe caiet, cu siguranță n-ai făcut nimic. Doar ai distrus sufletul unor copii. La pregătitoare în cea mai mare parte se scrie cu creionul. Nu pedepsim greșelile, nu le înfierăm, doar explicăm, repetăm și remediem.

-Pregătitoarea este cea mai frumoasă perioadă a școlarității, iar activitățile trebuie să fie foarte apropiate de cele din grădiniță. Clasa pregătitoare, nu 0, așa cum o numesc prea mulți, reprezintă de fapt o trecere lină de la grădiniță la școală. Atmosfera trebuie să fie destinsă, veselă și propice evoluției copilului de 6 ani.

Din păcate, doamnă dragă, unii dintre dumneavoastră confundați pregătitoarea cu clasa I și vă îndopați elevii cu sarcini din ce în ce mai complicate, cu teme ca să dați bine în fața părinților și uitați că lucrați cu copii insuficient dezvoltați pentru rezolvarea lor.

-La vârsta aceasta copiii sunt ca un burete care absoarbe multă informație. Cântă cu ei, joacă-te mult, mult de tot, citește-le povești, inventează povești trăznite care să le capteze atenția atunci când dau semne de plictiseală, desenează și învață-i să fie prieteni. Învață-i ceea ce nu au învățat acasă sau la grădiniță chiar dacă ai obosit.

Învață-i să fie empatici și să se ajute între ei, să nu se mai îmbufneze din orice, să zâmbească mai des și să spună ce au pe suflet fără lacrimi și furie. Învață-i cu răbdare regulile clasei, să respecte pe toată lumea, să păstreze ordinea și liniștea, să fie responsabili cu lucrurile lor și ale celorlalți.

Postarea completă poate fi citită aici

În concluzie, la clasa pregătitoare nu se dau teme, ci se hrănesc elevii cu dragoste de carte. Începând cu clasa I-a, elevii sunt învățați să scrie, iar acest lucru se face cu multă implicare din partea dascălului. A celui care vrea!

Citește și:

Directorul unei școli, bătut de un părinte. El venise la școală ca s-o bată pe învățătoare


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.