În România, o gardă durează, în medie, peste 33 de ore. Se solicită urgent măsuri

-


În România, o gardă durează în medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii români au muncit mai mult de 24 de ore în continuu. Un medic de urgenţe ajunge să facă între 5 şi 10 gărzi pe lună. Recent, o asistentă medicală din Zimnicea, Carmen Vătafu, a făcut accident vascular după o noapte de gardă, iar la câteva zile a fost deconectată de la aparate. Iar lista medicilor care au murit din cauza suprasolicitării este lungă.

 

„Acest lucru pune în pericol viaţa medicilor, care nu mai au timp de refacere, fiind şi unul dintre motivele plecărilor tot mai dese din sistemul medical românesc. Zeci de cadre medicale şi-au pierdut viaţa în timpul gărzilor sau imediat după încheierea acestora. În acelaşi timp este pusă în pericol viaţa pacienţilor, personalul epuizat fizic fiind evident în imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate”, au precizat reprezentanţii FACIAS într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, cauzele acestei crize sunt: nerespectarea normativului de personal, creşterea numărul de pacienţi pe timpul gărzilor, lipsa de candidaţi pentru spitalele din teritoriu, practica unor manageri de a nu angaja personal suplimentar.

„FACIAS cere ministrului Sănătăţii şi factorilor de decizie la nivel de spitale schimbarea politicii de personal şi recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă”, se mai arată în comunicat.

Medicul Livia David de la Spitalul Judeţean din Craiova a postat pe Facebook, în 23 octombrie, cu ajutorul colegilor din ţară, o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau a doua zi.

Recent, tot Livia David le-a cerut parlamentarilor să realizeze un demers legal care să aibă ca finalitate recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă.

„Acest demers este unul justificat, pe de o parte de normele legale ale Uniunii Europene, ce definește timpul de lucru ca orice perioada în care angajatul isi desfasoare activitatea, fiind la dispoziția angajatorului, si, pe de altă parte, de realitățile din sistemul nostru sanitar”, a scris Livia David aici


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.