Inamicul din cosmeticele cu care îți speli fața

-


Microparticulele din diverse categorii de produse cosmetice ne fac să sperăm la dinți mai albi, la ten fără puncte negre, la o piele mai fină. Te-ai întrebat, însă, ce sunt ele de fapt?

La începutul săptămânii, Casa Reprezentativilor din Statele Unite a aprobat o lege care va interzice folosirea microparticulelor în cosmetice. Dacă va trece și de Senat, legea va intra în vigoare din 2018. De ce sunt microparticulele o preocupare pentru guvernul american? Pentru că, deși sunt, așa cum le spune și numele, foarte mici, ele sunt fabricate din plastic. Faptul că nu sunt, în primul rând, benefice pentru organismul uman este doar o mică parte din răul pe care îl fac. Să ne gândim un pic: milioane de oameni care se spală pe față sau pe dinți cu produse abrazive care au microparticule din plastic, clătesc produsul cu apă, apa se duce pe scurgere. Pentru că sunt foarte mici, aceste biluțe de plastic nu sunt oprite de cele mai multe dintre sistemele de epurare a apei uzate, așa că ele se duc mai departe în râuri, lacuri, oceane. Și pentru că seamănă cu icrele, sunt ușor ingerate de populația marină, ajungând la un moment dat, logic, în farfuriile noastre. (sursa: huffington post)

Un recipient cu 150 ml de produs abraziv pentru față conține aproximativ 2.8 milioane de microparticule.

Cum afli din ce sunt microparticulele din produsul pe care îl folosești

Din fericire, nu toate produsele abrazive conțin microparticule din plastic. Verifică lista de ingrediente de pe etichetă și vezi dacă acolo apar cuvintele polyethylene sau polypropylene. Dacă da, cel mai bine ar fi să renunți la marca respectivă și să cauți una care folosește microparticule naturale (de obicei, din sâmburi de fructe sau ceară).

3 rețete de scrub pe care le poți face chiar tu

DIY Sugar Scrub By Glitter Lambs 3

  • Oricine are niște zahăr în casă, așa că, practic, ai deja exfoliantul perfect. Amestecă o linguriță de zahăr cu o cantitate mică de loțiune pentru spălarea feței sau demachiant, apoi aplică pe față ca orice alt exfoliant.
  • Prepară un ceai verde cât mai concentrat, pune două linguri într-un castron, adaugă două linguri de zahăr și amestecă până are consistența unui scrub. Adaugă și o linguriță de miere.
  • Aceleași ingrediente de mai sus, doar ceaiul e înlocuit de ulei de măsline (sau de cocos sau de argan, în funcție de ce ai la îndemână). Poți face o rețetă mai complexă adăugând și puțină zeamă de lămâie.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon