Încălzirea globală afectează din plin Groenlanda! Peste 11 miliarde de tone de gheaţă, topite în ultimele patru luni

-


Temperaturile ridicate din ultimele patru luni au determinat topirea în Groenlanda a circa 11 miliarde de tone de gheaţă, echivalentul a 4,4 milioane de bazine olimpice de înot, potrivit unui studiu ştiinţific, citat de CNN.

„Gheaţa s-a topit în mod constant în ultimele patru luni, care au înregistrat temperaturi record”, a precizat Ruth Mottram, cercetător în cadrul Institutului de Meteorologie danez. Astfel, doar în luna iulie per ansamblu, Groelanda a pierdut 197 de miliarde de tone de gheaţă, echivalentul a 80 de milioane de bazine olimpice de înot, în contextul în care media  de topire este de 60-70 de miliarde de tone de gheaţă.

Potrivit lui Ruth Mottram, gheaţa va continua să se topească într-un ritm alert din cauza faptului că sezonul de topire ţine până la sfârşitul lunii august.Groenlanda (teritoriu danez) deţine a doua cea mai mare cantitate de gheaţă din lume. Astfel, orice topire semnificativă din această regiune este în măsură să ducă la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, la nivel global. Raportul topirii record, de joi, vine la doar câteva zile după ce a fost raportat un număr „fără precedent” de incendii de vegetaţie din zona arctică.

Dacă s-ar topi toată gheața din Groenlanda, proces care ar dura secole, nivelul Oceanului planetar ar crește cu peste 7 metri. Insula se află în nordul Oceanului Atlantic, între America şi Europa, având o suprafaţă totală de 2,17 milioane de kilometri pătraţi, adică aproximativ de 10 ori mai întinsă ca România.

Doar 410.000 de kilometri (aproximativ de două ori suprafaţa României) sunt fără gheaţă. Astfel, calota glaciară acoperă 80% din suprafaţa Groenlandei. De asemenea, insula arctică este bogată în faună, având urşi polari, cerbi, vulpi arctice, lupi arctici, vulturi şi alte animale. Sunt în jur de 235 de specii diferite de păsări, multe dintre acestea fiind migratoare.

Apele din jurul insulei au mai multe specii de balene, iar focile sunt des întâlnite în apă şi pe coastă, având o populaţie de circa două milioane. De asemenea, Groelanda are cel mai mare parc naţional, cu o arie de 972.000 kilometri pătraţi.

Citeşte şi:

Alertă MAE de călătorie în Grecia! Risc ridicat de incendiu de vegetație

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.