Incendiu straniu la Vector, unul dintre cele mai mari institute din Rusia care deține mostre de viruși deosebit de periculoși

-


Vector, unul dintre cele mai mari centre pentru cercetarea virușilor, localizat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după o explozie. Vector este unul dintre cele două laboratoare care deţine mostre din virusul variolei şi mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar şi tulpini de anthrax, informează The Guardian.

Autorităţile din Rusia susțin că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube substanțiale.

Potrivit unor surse, explozia ar fi avut loc deasupra camerei în care este stocat virusul variolei, care a ucis milioane de oameni în secolul XX.

Explozia s-a produs în timpul unor lucrări de reparaţie la Centrul de Cercetare pentru Virologie şi Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia.

Instituţia este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia.

În urma deflagrației, un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte în urma exploziei. Incendiul, care s-a întins pe 30 de metri pătraţi, a fost în cele din urmă stins.

Cauza exploziei nu este cunoscută, însă primarul oraşului Koltsovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă.

RT, un organ de presă administrat de stat, a notat că incendiul a fost considerat unul major, fiind necesare 13 autospeciale și 38 de pompieri.

Vector joacă un rol major. După fondarea sa în 1975, institutul s-a extins constant și a angajat mii de cercetători, iar în ultimii ani a fost dotat cu sisteme de securitate semnificative.

Vector este considerat unul dintre marile centre de cercetare epidemiologică din lume, iar în acest an a fost creditat cu dezvoltarea unui vaccin împotriva Ebola.

În 2004, o cercetătoare de la Vector, Antonina Presnyakova, a murit după ce s-a înțepat cu un ac care transporta virusul Ebola. Potrivit New York Times, incidentul a ridicat îngrijorări cu privire la „siguranță”, întrucât au trecut săptămâni bune până ce incidentul a fost raportat la Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta înseamnă că oamenii de știință ai agenției „nu au putut oferi sfaturi rapide despre tratamentul care i-ar fi putut salva viața cercetătoarei“.

Incidentul vine la scurt timp după ce, în luna august, în Rusia, a explodat motorul unei rachete nucleare, iar cinci oameni au murit. Autoritățile au dat asigurări că nu a existat un nivel crescut de radioactivitate.

Citește și:

SRI va preda CNSAS peste o mie de dosare ale fostei Securităţi

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.