Încotro se îndreaptă unionismul în Republica lui Plahotniuc?

-


Intervenţia în forţă a poliţiştilor moldoveni împotriva autocarelor cu unionişti, care au participat la “Marşul Centenar” din acest weekend, se înscrie în planul “oamenilor lui Plahotniuc” de menţinere a Republicii Moldova în zona gri a instabilităţii de la graniţa dintre EST-VEST, din dorinţa acestora de a guverna “ruseşte pe banii europenilor”.

 

În momentul de faţă, Vladimir Plahotniuc nu are o problemă un unionismul în sine, ci cu liderii acestuia de la Chişinău şi Bucureşti, pe care încă nu îi controlează şi încearcă să îi ţină despărţiţi. Acest lucru s-a văzut încă de săptămâna trecută prin jocul informativ făcut de SIS şi Poliţia de Frontieră a R.Moldova în cazul activistului pro-unionist George Simion, căruia nu I s-a permis accesul pe teritoriul R.Moldova.

De asemenea, bruscarea deputatului PMP, prim-vice preşedinte al PUN, Constantin Codreanu de către forţele de ordine ale MAI-ului moldovean reprezintă un mesaj voalat al lui Plahotniuc, că în an electoral nu va tolera nicio implicare a fraţilor unionişti de peste Prut.

Teama lui Plahotniuc nu o reprezintă alegerile parlamentare pe care le-a decalat pentru primăvara anului viitor, ci posibila coagulare a curentului unionist în jurul binomului Sandu-Năstase, care luptă să devină în plan extern vectorii opoziţiei la regimul oligarhic instituit de acesta.

Combinaţiile politice şi PR-ul agresiv plătit de Plahotniuc nu au avut efectul scontat de acesta pe la marile cancelarii europene, întrucât imaginea Republicii Moldova este compromisă aproape total de Igor Dodon, prin seria acestuia de potlogării la curtea “Ţarului de la Kremlin”. După ce a distrus bruma de credibilitate câştigată odată cu parafarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE de Chişinău, astăzi Republica Moldova este sinonimă cu Republica lui Plahotniuc, un stat ermetic, subjugat reţelei sale subterane de interese şi politicieni cumpăraţi la kilogram.

Pentru mişcarea unionistă, Traian Băsescu este o pierdere imensă în contextul în care justiţia moldova i-a anulat acestuia cetăţenia retrasă de Dodon şi nu mai poate să forţeze o candidatură simbolică pentru primăvară. Cred că politicienii moldoveni au greşit că nu s-au solidarizat în jurul lui Traian Băsescu încă din toamna trecută, când le-a dat semnalul că este dispus să joace activ în politica de peste Prut.

Este greu pentru tandemul Sandu-Năstase, gruparea lui Ghimpu şi unioniştii din PUN–societatea civilă să găsească un lider în jurul căruia să construiască un proiect european, care să conţină şi elementul REUNIFICĂRII întrucât fragmentarea este prea adâncă în întreaga societate moldovenească.

Întorcându-mă la ceea ce s-a întâmplat sâmbătă la periferia Chişinăului a fost un circ ieftin al lui Plahotniuc, profitând şi de apatia Bucureştiului care pentru moment nu joacă activ pe cartea REUNIFICĂRII, deşi anumiţi lideri din statul român au declarat deschis pe 27 martie în plen că doresc UNIREA.

“Am fost ridicaţi de reprezentanţii forţelor de ordine care nu au dorit să se legitimeze. Am depus plângeri pentru că vrem să urmăm calea legală, deşi avem mari dubii la cum funcționează justiţia în Republica Moldova. Din acest moment orice ajutor financiar din România pentru Republica Moldova trebuie sistat. Astăzi, în Republica Moldova, a murit democraţia. Ne-am dorit să deblocăm cele trei autobuze, care nu aveau decât nişte imagini cu Marea Unire. O expoziţie pe care am dorit să o aducem în Piața Marii Adunări Naționale”, a declarat deputatul PMP, Constantin Codreanu.

Poliția moldoveană susţine că a fost nevoită să intervină în forță, deoarece manifestanții au blocat traficul, urmând a fi sancționați pentru perturbarea ordinii publice.

Ulterior, oficialii MAI au revenit cu precizări într-un comunicat oficial în care menționează că „organizatorii întrunirii nu au respectat legea care prevede obligația desfășurării întrunirii doar în forma, în locul și în termenul indicat în declarația prealabilă”.

Cel mai probabil şefii Internelor de peste Prut vor pune “batista pe ţambal” în cazul incidentelor de sâmbătă, însă cel care a pierdut este Vladimir Plahotniuc şi nu unionismul deoarece este un moment prielnic de reorganizare şi stabilire a unor direcţii de acţiune, pentru anii care vor veni.

Reunificarea este fără doar şi poate un proces anevoios, dar legitim pentru întreaga fiinţă românească întrucât Republica lui Plaha este trecătoare, ca şi oamenii de la “butoanele puterii de la Bucureşti”. În acest sens, este necesar ca partida unionistă să pătrundă în plenul de la Chişinău şi Bucureşti pentru a juca politic de la cel mai înalt politic acest deziderat, care pentru moment deranjează jocurile de culise de pe axa Bucureşti-Chişinău.

Mai multe răspunsuri despre ceea ce se întâmplă acum pe scena politică de la Chişinău le veţi găsi, dacă veţi reciti alocuţiunile rostite de oamenii lui Plahotniuc la Congresul din martie 2018 al PSD de la Sala Palatului, când au specificat foarte clar dictonul: “suntem fraţi, dar fiecare cu casa şi cu drumul nostru”.

Citeşte şi:

Încep audierile pentru șefia DNA. Cine sunt cei șase candidați

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.