INCREDIBIL: Cum furau un medic și două asistente banii bolnavilor de cancer

2 noiembrie 2016 - 14:09 -


Rețea infracțională cu banii pacienților bolnavi de cancer. Un medic și două asistente de la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu și-au însușit 400.000 de lei direcționând banii alocați pentru medicația, calmantele și tratamentul la domiciliu al bolnavilor de cancer spre firmele unor persoane interpuse.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie au descoperit un prejudiciu de 400.000 de lei creat de medicul Mariana Găvănescu, șefa Secției Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, cu ajutorul a două asistente, subordonate, prin internarea fictivă de pacienţi, emiterea de prescripţii medicale în fals şi consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, scrie gorj-domino.ro.

”Din probele administrate până în prezent de anchetatori a rezultat că în perioada 2008 – 2016 a fost creat un mecanism infracţional în scopul fraudării bugetului CJAS Gorj, prin internarea fictivă de pacienţi, emiterea de prescripţii medicale în fals şi consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, serviciile nefiind efectuate sau fiind efectuate parţial”, se arată în comunicatul remis presei de Ministerul Public.

În acest caz, mai multe persoane sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, conflict de interese, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi fals în declaraţii, prejudiciul cauzat bugetului de stat stabilit până în prezent se ridică la suma de aproximativ 400.000 lei.

În aprilie 2008, Lelia Victoria Vienescu, asistent medical principal în cadrul secției Oncologie a SJU, preia părțile sociale și calitatea de administrator al SC Stefarimed SRL, o firmă cu obiect ”activități referitoare la sănătatea umană”. Societatea a contractat cu CJAS Gorj servicii de îngrijiri la domiciliu și exclusiv din această activitate derula afaceri de câteva zeci de mii de lei, anual, cu un vârf de 88.000 de lei, în 2013. În primele nouă luni ale acestui an, Stefarimed SRL a primit 75.500 de lei de la CJAS pentru același tip de servicii medicale, adică îngrijiri la domiciliu.

Trebuie menționat că firma asistentei Vienescu are sediul în casa șefei sale, doctorița Mariana Găvănescu, acolo unde figurează și cabinetul privat al acesteia.

Mecanismul infracțional pus în aplicare în acest caz funcționa ca uns de opt ani de zile. Adică, un bolnav de cancer, dacă ajungea prin secția de Oncologie de la Tg-Jiu, mai era internat fictiv de câteva ori după aceea, i se emiteau rețete falsificate, care erau și acestea decontate ulterior prin cabinetul medical al medicului șef de secție Găvănescu, iar cele două firme ale asistentelor Crețu și Vienescu îi acordau acelui bolnav, tot fictiv, îngrijiri medicale la domiciliu.

Cele două asistente, pe lângă infracțiunile menționate de anchetatori, s-au ales și cu acuzația de conflict de interese penal, întrucât timp de câțiva ani nu au menționat în declarațiile de interese și avere faptul că dețin acele firme și nici veniturile încasate de la acestea. Abia în acest an, asistenta șefă Simona Crețu a făcut mențiunile necesare și a consemnat că a încasat 10.257 de lei din calitatea de administrator al Paliativ Med SRL.

Citește și:

Turcan (PNL): „Nu s-a construit nici un spital în 27 de ani. Nu este vina zecilor de miniștri“

Klaus Iohannis a explicat de ce s-a așezat la Masa Tăcerii: „Dacă Brâncuși nu ar fi vrut să se așeze nimeni, nu le-ar fi pus într-un parc“


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *