Ineficiență matinală zilnică

-


De curând, mi-a picat sub ochi cartea antropologului David Graeber, „Bullshit Jobs”, traducerea lălăită a titlului fiind „Meserii care nu au nici măcar o menire, sunt în plus, degeaba, ori pur și simplu oribile”. O carte pe care o recomand cu o căldură bacoviană celor care vor să descopere nimicnicia muncii de zi cu zi.

 

O să vă supere pe unii dintre voi, dar apoi o să vă dați seama că treaba pe care o prestați în fiecare zi este de o inutilitate incredibilă. Pe fondul cărții „Bullshit Jobs” am început să văd cu alți ochi o serie de lucruri pe care le fac, cât și job-urile care mă înconjoară.

Așa am ajuns s-o remarc pe tânăra care prezintă în fiecare dimineață pe Digi 24 „starea traficului din București”. Mi-ar plăcea ca atât ea cât și fanii ei să nu se simtă lezați de cele ce urmează, că până la urmă nu ne definește munca pe care o prestăm. Dacă te reprezintă ceea ce faci îmi place să-i spun pasiune, nu muncă.

În fiecare dimineață o față veselă ne spune că bulevardul X e blocat, mașinile merg bară la bară, se repară pe ici-colo și cam atât. Ai putea crede că astfel de informații îți sunt utile, dar în anul de glorie tehnologică 2018 poți afla aproape instant cum se circulă într-o capitală folosind o serie de aplicații de mobil. Aceste aplicații se folosesc de datele furnizate de șoferii care sunt în trafic, deci datele sunt precise, de pe teren, actualizate.

Dacă parcurgi zilnic același drum, e clar că viața-n București nu te poate surprinde prea mult. E același lucru. Eventual să te mai surprindă o groapă, un șofer istericos, dar nimic care să-ți schimbe fundamental rutina.

Ce te faci dacă nu folosești tehnologia? Ca să fiu sincer, traseele prezentate în fiecare dimineață sunt cam aceleași. Aceleași bulevarde arhicunoscute, aceleași străzi bătătorite de mii de bucureșteni.

Dilema mea e dacă postul ocupat de tânăra de la Digi 24 e la categoria „bullshit job” (adică de umplutură), ori „shitty job” (adică de rahat pentru cel care prestează).

Cred că are puțin din ambele.

E bullshit pentru că de prea puține ori face o diferență reală pentru telespectator.

E shitty pentru că trimiți o altă mașină în trafic (carul de reportaj) pentru a spune că-i trafic, a transmite cu orele dintre mașini, din poluare, căldură, ploaie, nervi. Nu pare prea plăcut să apari pe sticlă între claxoane și noxe.

Cu sincere încurajări pentru tânăra care ne prezintă starea traficului.

Citeşte şi:

Piticul otrăvitor” al propagandei naziste, un „Casanova depravat şi obsedat sexual”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.