INFECŢIA CU E. COLI FACE RAVAGII PRINTRE COPII. Cum o prevenim

-


Bacteria se trasmite la oameni frecvent pe cale fecal-orală prin consumarea apei sau alimentelor contaminate cu fecale sau prin contact direct. Tulpinile virulente, în mod particular E. coli 0157:H7 ce produce toxina Shiga, inclusă printre agenţii bioteroristi, pot distruge şi hematiile şi rinichii, generând forme grave enterohemoragice de gastroenterite cu deshidratare severă, sindrom hemolitic-uremic cu insuficinta renală rebelă la măsurile de terapie intensivă şi chiar deces.

Risc crescut de infecţie şi de evoluţie severă au copiii şi vârstnicii, gravidele precum şi cei imunodeficienti sau cu boli cronice. Riscul maxim de contaminare e în creşe, şcoli, spitale şi în unităţile de alimentaţie publică.

Factorii de risc sunt reprezentaţi de consumul unor alimente sau băuturi nepasteurizate, lapte sau produse din lapte nepasteurizat precum brânză sau smântână, consumul cărnii insuficient preparate (cârnat crud, friptură în sânge, hamburger), consumul unor alimente sau băuturi contaminate la procesare sau preparare, persoanele care lucrează în abatoare, pescarii, restaurante sau în domeniul sanitar.

Sunt două tipuri de măsuri de prevenţie ce constau în respectarea riguroasă a regulilor de igienă personală şi a regulilor generale privind manipularea, prelucrarea şi depozitarea alimentelor şi în mod particular a celor cu risc.

Vă recomand:

1. Spălaţi mâinile corect (cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, faţă verso, insitand pe pliurile interdigitale) înainte şi după ce preparaţi alimentele (în special carnea crudă), schimbaţi scutecelor sau utilizaţi toaletă.

2. Evitaţi sau preparaţi termic adecvat alimentele cu risc: laptele nepasteurizat, brânză, iaurtul, carnea, în special de vită. Fierbeţi întotdeauna laptele şi nu mâncaţi carne crudă sau insuficient fiartă, ci doar cea care şi-a pierdut după prepare culoarea roz. Verificaţi cu termometru de carne temperatura de minim 71 de grade la preparare sau măcar tăiaţi carnea pentru a vedea că e gătită complet (sosul trebuie să fie clar sau gălbui dar fără urme roz!).

3. Spălaţi legumele şi fructele sub jet de apă. Dacă e posibil fructele trebuie decojite doar de cel ce le consumă.

4. Spălaţi înainte şi după utilizare cu apă fiartă şi detergent toate ustensilele de bucătărie, insistând pe marginile tăietoare, masă de preparare, vasele, capacele ce au venit în contact cu carnea crudă.

5. Depozitaţi separat carnea crudă, fructele şi legumele de carnea, laptele sau alte alimente preparate. Nu depozitaţi carnea preparată pe farfuria pe care a fost carnea crudă, ci doar pe farfurii spălate şi uscate.

6. Consumaţi doar apă tratată sau îmbuteliată.

Tudor Ciuhodaru este medic primar medicina de urgenta – coordonatorul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul Clinic de Urgente “Sfantul Ioan” din Iaşi şi din 2008 deputat.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon