Infecțiile intraspitalicești se transmit și prin mâinile medicilor

-


Infecţiile asociate din spitale se transmit, cel mai frecvent, prin intermediul mâinilor personalului medical. Dr. Cornelia Năstase a precizat în cadrul unei conferințe de presă, că principala normă de prevenție în cazul transmiterii infecțiilor intraspitaliceşti este spălatul pe mâini, fiind în același timp și cea mai eficientă, informează Mediafax.

„Cel mai frecvent, transmiterea infecţiilor asociate asistenţei medicale în spitale este făcută prin intermediul mâinilor personalului medical. (…) O igienă corectă stă la baza oricărui program de prevenire şi control al transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti (..) Orice manevră, orice act de îngrijire poate fi salvator de viaţă dacă este făcut în condiţii de curăţenie şi igienă”, a spus medicul.

Potrivit medicului, rolul conștientizării importanței acestui gest aparent banal, dar salvator de vieți, este esențial în vederea stopării fenomenului infecțiilor intraspitalicești.

„În spital avem o preocupare continuă pentru conştientizarea importanţei efectuării igienei mâinilor în rândul întregului personal de îngrijire atât în ceea ce priveşte corectitudinea tehnicii de igienizare a mâinilor, cât şi a momentelor în care este absolut necesar să facem acest lucru. (…) La baza oricăror activităţi medicale stă igiena mâinilor. Începând cu tehnicile de curăţenie şi igienizare a spaţiilor, de recoltare a produselor biologice, de administra medicamentelor, de alimentaţia pacientului sau o simplă consultaţia igiena mâinilor asigură un mediu curat şi pune în centrul activităţii medicale o tehnică de siguranţă”, mai precizează medicul.

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, Dr. Emilian Imbri a declarat în cadrul aceluiași eveniment și că instruirea corpului medical în acest sens are loc în mod constant, în vederea sporirii conștientizării importanței acestor gesturi „care par minore”.

„Dezinfecția corectă a mâinilor este cea mai sigură metodă prin care putem să eliminăm infecțiile intraspitalicești. (…) Gestul simplu, minim de a te spăla pe mâini înainte de a vedea un pacient, după ce l-ai văzut (…) treaba asta aduce practic și economii mari (…) pentru că întrerupi un potențial lanț de transmiteri de la un pacient la altul al unor afecțiuni, fapt ce ar putea să amplifice sau să prelungească starea de boală, fapt ce ar însemna zile în plus de spitalizare și medicație suplimentare. Prin metodele astea simple, excludem partea aceasta de costuri și economisim bani”, a mai declarat medicul.

Declarațiile au fost lansate în cadrul unei conferințe de presă de luni, la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, cu prilejul lansării campaniei mondiale anuale „Salvează vieți: Spală-te pe maini!”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.