Îngrijorările sindicalistului Bogdan Hossu privind Bugetul pe 2019

-


Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, susţine că Guvernul nu poate prezenta Parlamentului bugetul pe anul 2019 pentru că aleșii sunt blocați cu Legea pensiilor.

„Probabil bugetul va fi înaintat Parlamentului undeva în luna decembrie. La Senat a intrat Legea pensiilor, vor scoate raport peste 10 zile, înseamnă că în 2 săptămâni ajunge la Cameră. Acolo tot va mai sta 2-3 săptămâni. Vor intra în criză de timp”, a declarat Bogdan Hossu, pentru Hotnews.ro.

Potrivit acestuia, nu se știe ce modificări urmează a fi făcute pe parcursul legii în Parlament şi este greu de anticipat pentru Ministerul de Finanțe ce cheltuieli vor avea de anul viitor.

Guvernul a aprobat, pe 10 octombrie, proiectul noii Legi a pensiilor. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a precizat atunci că impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, urmând să ajungă în 2022 la 81 de miliarde de lei. Punctul de pensie va fi de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, iar apoi se va indexa cu inflația.

În anul 2021, valoarea punctului de referinţă este de 75 de lei. Începând din anul 2022, valoarea punctului de referinţă, în funcţie de care se stabileşte cuantumul pensiei, se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine prin însumarea punctajelor anuale.

Punctajul anual realizat de asigurat se obţine prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul respectiv.

Citeşte şi:

Iohannis trimite Guvernul Dăncilă acasă: „Îmi imaginez o Românie în care românii se simt bine”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.