STUDIU. O injecţie cu un medicament inovator previne infectarea cu virusul HIV

-


Injectarea medicamentului „Cabotegravir” la fiecare opt săptămâni permite prevenirea contaminărilor cu virusul HIV,  într-o manieră mai eficientă decât comprimatele zilnice din gama PrEP, care au revoluţionat deja prevenţia împotriva acestui virus, scrie AFP.

Specialiştii de la NIH au anunţat rezultatele preliminare ale unui amplu studiu clinic lansat în urmă cu peste trei ani în şapte ţări, inclusiv în Statele Unite, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud, realizat pe bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, dar şi pe femei transgen, cei mai mulţi dintre participanţi având vârste sub pragul de 30 de ani. Acestea sunt grupurile cele mai expuse în faţa riscului de infectare cu HIV. Un alt studiu realizat pe femei este în curs de desfăşurare.

În momentul de faţă, singurul medicament omologat  în tratamentul infecţiei HIV este un comprimat denumit PrEP (acronim pentru „Profilaxie Pre-Expunere”), comercializat de Truvada şi Descovy în Statele Unite. De asemenea, persoanele care nu au HIV pot să ia medicamentul în fiecare zi, iar riscul lor de infectare în urma unor raporturi sexuale neprotejate este redus cu 99%, anunţă specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. constrângătoare.

Rezultatele prezentate luni de NIH au la bază monitorizarea unui grup de peste 4.500 de persoane. Jumătate dintre aceste persoane au primit o injecţie la fiecare două luni cu medicamentul Cabotegravir (şi comprimate placebo de PrEP), iar cealaltă jumătate o injecţie placebo (şi comprimate reale de PrEP).

50 dintre participanţi au fost totuşi contaminaţi cu HIV în perioada de monitorizare, însă într-o manieră inegală: 12 în grupul cu Cabotegravir şi 38 în grupul Truvada. Acest lucru demonstrează o eficienţă deosebită a injecţiei cu Cabotegravir mai mare cu 69% decât cea a medicamentului Truvada, considerat deja un pilon al politicilor de prevenţie, mai ales în Statele Unite, unde cel puţin 200.000 de persoane din categoriile de risc iau acest medicament, potrivit laboratorului Gilead.

„Suntem foarte mulţumiţi de rezultate, nu numai datorită eficacităţii ridicate a Cabotegravir, ci şi pentru că am demonstrat înalta sa eficienţă într-un studiu care reprezintă într-o manieră adecvată populaţiile cele mai afectate de HIV: MSM (bărbaţi care au raporturi sexuale cu bărbaţi) de culoare din Statele Unite, tineri MSM din lumea întreagă şi femei transgen”, a declarat Kimberly Smith, director de cercetare şi dezvoltare în cadrul ViiV Healthcare, filială a grupului GSK.

Citeşte şi:

Un cocktail letal: ”Coronavirus & Moscova”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.