Înmormântări amânate în Grecia, din lipsă de bani

-


Lipsa de lichidități din Grecia, generată de limitarea retragerilor de numerar la 60 de euro pe zi, pune în dificultate firmele de pompe funebre și are consecințe macabre, punându-i pe greci în situația de a amâna înmormântările sau de a-și declara insolvența pentru a beneficia de funeralii plătite de stat pentru rudele decedate, potrivit Associated Press.

Antreprenori de pompe funebre au declarat pentru sursa citată că, uneori, trupurile neînsuflețite sunt ținute la morgă mai mult de obicei, în condițiile în care pentru a începe un serviciu funerar e nevoie de 800-1.000 de euro, iar oamenii nu pot plăti această sumă. Firmele de servicii funerare cer această sumă de la început, de teamă că nu vor mai fi plătite după ceremonie. „Pentru a începe un serviciu funerar, avem nevoie de 800-1.000 de euro, dar oamenii ne dau 50, 70, chiar şi 20 şi ne spun că e tot ce au”, a declarat pentru sursa citată patronul unei firme de pompe funebre.

Retrageri limitate în continuare

Băncile elene au fost închise din 29 iunie, când Grecia a fost la un pas de default, în condiţiile în care nu a reuşit să-şi achite datoriile la Fondul Monetar Internaţional, iar acordul cu creditorii internaţionali a expirat. Băncile ar urma să se redeschidă luni, dar retragerile de numerar vor fi în continuare limitate la 60 de euro pe zi şi 420 de euro pe săptămână. Totodată, începând de luni, TVA-ul crește de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate și restaurante, dar și pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări. Parlamentul elen a votat miercurea trecută această majorare a TVA, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles, în schimbul unui ajutor de peste 80 de miliarde de euro.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon