INTERVIU CRISTINA POCORA (PNL): «Domnul Negoiță să fie atent la scheletele din dulapurile sale»

-


Deputatul PNL Cristina Pocora a intrat în cursa electorală pentru Sectorul 3 pe ultima sută de metri, înlocuindu-l pe mai puțin cunoscutul Florin Ștefan Vasile. Cristina Pocora îl are ca principal contracandidat pe  Robert Negoiță (PSD), care mai vrea un mandat de primar în ciuda vizitei recente la DNA. Pocora candidează la cârma celui mai mare sector din București și pare hotărâtă să-i ia lui Negoiță fotoliul călduț de edil. Ce le promite Cristina Pocora celor 460.000 de locuitori din Sectorul 3? Construirea unui Spital de urgență, fluidizarea traficului, parcări de reședință, menținerea destinației spațiilor verzi, reindustrializarea Sectorului 3 prin reactivarea platformelor Faur și Republica și lărgirea serviciilor sociale pentru populație.

Jurnalistii.ro: Când vi s-a propus să candidați la Sectorul 3?

Cristina Pocora: Săptămâna trecută colegul meu, deputatul Florin Alexe, Președintele PNL Sector 3, mi-a împărtășit îngrijorarea față de mersul campaniei și de atitudinea candidatului desemnat. PNL Sector 3 este una dintre cele mai puternice organizații ale partidului, nu numai la nivelul Bucureștiului, ci și la nivelul țării. Competiția electorală în Sectorul 3 va fi foarte dură, iar filiala PNL dorea să se asigure că vor intra în campanie cu un candidat care să facă echipă cu filiala și care să aibă cât mai multe avantaje comparative în fața actualului primar.

A fost o surpriză pentru dumneavoastră propunerea partidului? V-ați gândit înainte la o eventuală candidatură?

Încă de anul trecut, eu mi-am exprimat dorința de a mă implica activ în campania electorală pentru alegerile locale din acest an. Intenția mea era să candidez pentru presedinția Consiliului Județean Ialomița, acolo unde se află în funcție, de asemenea, un PSD-ist care trebuie să-și clarifice în justiție multe aspect ale activității sale, la fel ca și domnul Negoiță.  La Ialomița a existat o altă opțiune.

Așadar, partidul cunoștea dorința mea de a mă implica. Maniera în care mi-a fost făcută propunerea mă onorează și mă provoacă să dau tot ce am mai bun în materie de experiență politică. Echipa de la PNL Sectorul 3 mi-a spus așa: ”Noi vrem să câștigăm Primăria Sectorului 3 și considerăm că împreună cu tine avem această șansă”. O astfel de propunere este de nerefuzat.

De ce Sectorul 3? 

Sectorul 3 are 460 mii de locuitori. Este cel mai mare Sector din București și una dintre cele mai mari aglomerări urbane din țară. Dacă îl considerăm oraș, este al doilea din țară, după București și înainte de Cluj, care are 324 mii de locuitori. Ca unitate administrativă (adică dacă îl considerăm județ) este al 18-lea, după Maramureș, care are 472 mii și înainte de Buzău cu 440 mii.

Orașul Sector 3 – căci cifrele ne îndreptățesc să-l numim așa – este condus în prezent de PSD-istul Robert Negoiță,  care are calitatea de inculpat într-un dosar de evaziune fiscală. În ciuda acestui fapt și sfidând locuitorii sectorului, acesta și-a depus candidatura pentru un nou mandat. Așa ceva este inadmisibil într-o capitală despre care ne mândrim să spunem că este europeană. Cum să lași bugetul sectorului, format în mare parte din taxele și impozitele plătite de cetățenii săi, la mâna unui primar inculpat pentru evaziune fiscală?

Eu activez în sfera politică de când am terminat facultatea. Niciodată nu a existat asupra mea vreo suspiciune de corupție. În școală am făcut studii politice și administrative, iar în Parlamentul României – de aproape 8 ani – am înteles resorturile instituționele, am experimentat birocrația, dar am și reușit, cu multă perseverență, să impun anumite măsuri benefice pentru cetățeni, chiar atunci când eram în opoziție.

Iubesc Bucureștiul din 1997, de când m-am mutat aici, cu toate aspectele sale frumoase, cu toate locurile sale care ar putea fi frumoase dacă ar fi puse în valoare, cu toată energia pe care bucureștenii o degajă, dar și cu toate neajunsurile pe care le are acest oraș. Dacă eu pot lua parte, alături de echipa PNL Sector 3, la punerea în valoare a acestei minunate capitale europene sunt fericită să o fac. Însă, vă mărturisesc că orașul în care m-am născut – Galați, precum și zona din județul Ialomița pe care o reprezint în Parlament, îmi vor rămâne la fel de dragi.

Cunoașteți problemele reale din acest sector? Enumerați-ne trei dintre ele.

Sectorul 3 este un Sector foarte frumos, o recunosc și știu că locuitorii lui sunt mândri pentru asta. Problema este că aceste realizări puteau fi făcute cu costuri mai reduse, prin cheltuirea cumpătată a banului public și cu accesarea mai multor fonduri europene. De aceea consider că prima problemă în Sectorul 3 este modul de cheltuire a banului public. De altfel, ultimul raport al Curții de Conturi arată nereguli majore în activitatea actualului primar PSD Robert Negoiță. Cetățenii trebuie să știe aceste lucruri și să aleagă în consecință.

A doua problemă foarte importantă este slaba dezvoltare economică a Sectorului 3. Edilii acestui sector s-au preocupat prea puțin de dezvoltare, rezumându-se la a cheltui banii veniți de la cetățeni prin Bugetul de Stat sau prin taxele și impozitele locale. Dezvoltare economică înseamnă locuri de muncă și bani mai mulți la bugetul local. Din acest punct de vedere, pe primul loc în prioritățile mele este reindustrializarea Sectorului 3 prin reactivarea platformelor Faur și Republica – care au pierdut 45.000 de locuri de muncă după anii 90.

A treia problemă o reprezintă spațiile și serviciile medicale precare. PNL Sector 3 are în Programul său politic construirea unui Spital de urgență în Sectorul 3. Acesta ar urma să servească și urgențele survenite pe Autostrada Soarelui care are acces în București prin Sectorul 3. Deputații PNL Sector 3 au susținut această inițiativă inclusiv prin amendamente la Legea Bugetului de Stat.

Citește și: VIDEO. Brokerul fugar Sima îi dă lovitura de grație lui Predoiu

Lecție de moralitate de la Sorin Oprescu

Aș mai enumăra câteva probleme cum ar fi: fluidizarea traficului, parcările de reședință, menținerea destinației spațiilor verzi, lărgirea serviciilor sociale pentru populație.

Ce vă recomandă pentru această funcție?

Mă puneți în situația delicată de a mă lăuda singură  De aceea, voi fi foarte sintetică: Integritatea, pregătirea profesională teoretică – prin instituțiile de învățământ absolvite și practică – ca deputat, purtător de cuvânt al PNL și membru al structurilor naționale de conducere ale acestui partid, personalitatea mea caracterizată de fermitate și perseverență.

Candidați într-un sector în care Robert Negoiță dă impresia că nu are de gând să renunțe la fotoliul de primar cel puțin câteva mandate. Credeți că îl puteți învinge?

Simplul fapt că PSD-istul Robert Negoiță dă impresia că nu vrea să renunțe la fotoliul de primar, așa cum spuneți dumneavoastră, este o diferență majoră între mine și el. O persoană care deține o funcție aleasă trebuie să aibă în permanență în minte faptul că este datoare cetățenilor și că de aceștia depinde dacă rămâne sau nu în funcție. Mentalitatea aceasta potrivit căreia ești primar până la moarte este de domeniul trecutului. Aceasta este o dovadă de aroganță confirmată de faptul că mulți primari care gândesc așa au acum probleme cu legea.

Da, cred că îl pot învinge, nu singură, ci alături de consilierii pe care îi propune PNL Sector 3 și de toată echipa filialei – unită și eficientă. Sunt oameni muncitori și prietenoși, cu care îmi face plăcere să lucrez și țin să le mulțumesc și aici pentru implicare și deschidere.

Se vorbește de un blat între primarul Robert Negoiţă şi preşedintele PNL Sectorul 3 Florin Alexe. Cum comentați?

Exclus! Nu se poate vorbi de blat cu un om care controlează, într-un fel sau altul, mare parte a activităților din sector, un om cercetat de Curtea de Conturi și inculpat pentru evaziune fiscală. Dacă voiau să facă blat nu erau deschiși către candidați din afara filialei, nu mi-ar fi propus mie să candidez și astăzi nu v-aș fi dat acest interviu.

Aveți vreun schelet în dulap pe care îl poate găsi domnul Negoiță?

Domnul Negoiță să fie atent la scheletele din dulapurile sale. Știu că el nu-și poate imagina cum este să n-ai schelete în dulap pentru că dânsul așa este obișnuit cu sine și cu oamenii din anturajul său. Chiar președintelui său, Liviu Dragnea, i-a scăpat un schelet din dulap zilele astea și a primit o sentință definitivă de doi ani cu suspendare. Din păcate pentru societatea românească, nici președintele PSD, Liviu Dragnea, nici președintele PSD Sector 3 și primarul Robert Negoiță și nici alți pesediști nu se gândesc să-și dea demisia și să lase în față oameni care acționează măcar legal, dacă nu și moral.

Citește și: Victor Ponta, ofițerul acoperit și soțul Alinei Gorghiu


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon