INTERVIU CU CRISTELA GEORGESCU: «Laptele și cornul pentru copii sunt o insultă la adresa viitorului naţiunii române şi un material ucigaş de umplut burta»

- 1


După o carieră de 15 ani în banking și confruntată cu provocări serioase în domeniul sănătății, Cristela Georgescu a avut curajul să-și schimbe radical viața și să pornească într-o călătorie a vindecării și în căutarea luminii interioare. Într-un interviu pentru Jurnalistii.ro, Cristela susține că scuzele privind lipsa banilor pentru a ne hrăni sănătos sunt expresia „conştiinţei de victimă în care se află la ora actuală majoritatea populaţiei din România, indiferent de nivelul la care câştigă“. În ceea ce privește alimentația copiilor, în condițiile în care tot mai mulți au probleme cu greutatea, Cristela susține că niciodată nu poţi creşte un copil responsabil faţă de ce bagă în gură, “ciocănindu-l la cap” și că soluția este conștiența. Iar familia trebuie să fie un exemplu pentru copii și în ceea ce privește alimentația, întrucât nu există copil bolnav în familie sănătoasă. Despre cât de nociv este programul „Laptele și cornul“, despre disciplina alimentară și despre multe alte lucruri interesante trăite de Cristela Georgescu puteți citi în interviul de mai jos.

Jurnaliştii.ro: Eu am început să devin confuză în privinţa informaţiilor despre nutriţia sănătoasă. Recent, am urmărit o emisiune despre alimentaţia paleo şi adepţii ei susţin că cerealele sunt nesănătoase. Se făcea analogie cu faptul că vitele sunt hrănite cu cereale pentru a creşte rapid în greutate. Care este adevărul? Grâul, ovăzul ne sunt, de fapt, duşmani?

Cristela Georgescu: Să nu cădem în capcana de a face lucrurile simple, complicate. Trebuie să descoperim singuri ce ne face bine şi ce nu, să conştientizăm ceea ce permitem să pătrundă în corpul nostru sau al copiilor noştri. Înainte de fiecare deschidere a gurii, să ne punem întrebarea: ce efect are acest aliment (sau aceste cuvinte) asupra vitalităţii, imunităţii, sufletului, corpului, creierului meu? Răspunsul adevărat nu îl ştie decât un singur expert: corpul nostru, cu condiţia să îl ascultăm.

Teoretic, nimic de pe această Planetă şi din întregul Univers nu a fost creat cu scopul de a deveni sau de a fi “duşman”. Principiul armoniei a stat la baza Creaţiei. Problema este că omul, Maestru Manipulator al Naturii, suportă acum consecinţele unui mod de acţiune şi de gândire agresiv, care a distrus armonia din interiorul şi din jurul lui.

Aţi decis să vă schimbaţi viaţa radical în urmă cu 12 ani, din cauza unei probleme de sănătate. Până la acel moment, aţi avut momente în care conştientizaţi importantă unei alimentaţii sănătoase?

Desigur, conştientizam importanța alimentaţiei sănătoase. Ceea ce nu conştientizăm însă era că “alimentaţie sănătoasă” însemna pentru mine altceva decât înseamnă acum, era un concept însuşit de la “autorităţile din domeniul sănătăţii şi al nutriţiei” şi din mass media.

Care au fost primii paşi pe drumul unei alimentaţii sănătoase. La ce v-a fost cel mai greu să renunţaţi?

La cafea şi la lactate. Pentru că trenul meu se îndrepta cu viteză maximă spre podul prăbuşit, n-a mai fost timp de jeluiri, negocieri, sensibilităţi. Am tras frâna brusc, ferm: am renunţat la alimentele procesate industrial şi la toate alimentele de origine animală. Aţi spus bine: acesta a fost doar începutul unei reforme în disciplina de viaţă.

Sunteţi adepta crezului că alimentaţia sănătoasă vine la pachet şi cu gândul bun, cu gestionarea stresului şi cu o mare grijă faţă de propria persoană. Vremurile nu ne permit însă să fim relaxaţi aşa cum ne-am dori, mai ales că unii dintre noi au câte două-trei joburi pentru a câştiga decent. Şi se poate! Cum vedeţi acest tablou din punctul în care aţi ajuns?

Aud des acest lucru, de aceea voi răspunde fără ocolişuri, din inimă şi din învăţăturile culese în urmă experienţei proprii.
Argumentul “lipsei” sau “insuficienţei banilor” este expresia conştiinţei de victimă în care se află la ora actuală majoritatea populaţiei din România, indiferent de nivelul la care câştigă. Victimizarea, o stare nedemnă pentru fiinţa umană, ne face să batem pasul pe loc ca naţiune: pasăm responsabilitatea şi aşteptăm soluţii din afară noastră, ne văităm şi ne justificăm “bolile” fizice sau sufleteşti, dând vină pe cei din jur, pe viaţă, pe soarta, pe lipsuri, pe familie, pe vreme, pe politicieni, pe şefi, pe Dumnezeu, pe stresul produs de alţii sau de lipsuri.

Nu mai diger ideea lipsuri, pentru că nu e reală, ci INDUSĂ. Am fost făcuţi să credem că avem nevoie de “multe”, pentru care şi trebuie să “ne sacrificăm” prin muncă silnică, în detrimentul sănătăţii sau al libertăţii. În realitate nu avem mult şi puţin, ci exact atât cât e permis fiecăruia, adică atât cât avem nevoie în momentul respectiv, aşa încât sufletul nostru să-şi poată învăta lecţia şi să evolueze.

Principalul scop al vieţii este evoluţia sufletească, mântuirea, să folosim timpul în favoarea acestui deziderat. Restul va curge de la sine, aşa cum a fost scris, indiferent de cât de mult ne agităm noi să schimbăm asta. Cu cât mai greu “ne prindem”, cu atât mai lungă suferinţa şi mocirla în care ne vom zbate.

România se numără printre ţările fruntaşe la numărul de supraponderali şi chiar obezi, iar copiii reprezintă un procent important din statistică. Majoritatea produselor conţin zahăr şi făină albă, adevărat otrăvuri pentru organism. Cum reuşiţi să va ţineţi copiii departe de mâncarea nesănătoasă?

Nu îi ţin eu. Oricine are copii şi e autentic, ştie că nu poţi să faci lucrul asta. Copiii crescuţi campioni într-ale mâncatului natural şi ale trăitului simplu reuşesc să îşi canalizeze de la vârste foarte fragede intenţiile, să facă din alegerile alimentare un gest asumat în totalitate.

Niciodată nu poţi creşte un copil responsabil faţă de ce bagă în gură, “ciocănindu-l la cap”, servindu-i salată verbală sau acţionând împotriva voinţei lui. Iar dacă încerci să faci asta, copiii se vor ascunde de tine şi vor mânca pe furiş. Răspunsul este tot conştiența.

Pe copiii mei, şi pe alţi copii, îi ţine “conştiență” lor şi a familiei. De mici explicate şi chiar probate conştient efectele alimentelor “interzise”, asupra minţii, a inimii şi a corpului. Fireşte că teoria fără practică nu face doi bani, de aceea insist pe aspectul exemplului personal al părinţilor şi pe abordarea holistică, neobsesivă a acestui subiect.

Ce o sfătuiţi pe o mămică care are un copil obez?

Nu mai dau sfaturi. Oamenii zilelor noastre au nevoie de stări, nu de sfaturi. O mama “ştie” singură, întotdeauna ce e bine pentru copilul ei. Dumnezeu n-a greşit cu nimic când i-a dat această responsabilitate. E nevoie doar să fie bună şi blânda cu ea, să îşi simtă inima, să simtă forţă şi claritatea pe care i-o da iubirea pentru copilul ei şi să îl iubească necondiţionat (lucru pe care fie am uitat cum să îl facem sau chiar nu am avut niciodată şansă să îl trăim cu adevărat). Dezechilibrele în plan fizic sunt de cele mai multe ori ultima formă de manifestare a dezastrului de la nivel emoţional.  Nu există copil bolnav în familie sănătoasă.

De aproape 14 ani, copiii primesc la şcoală lapte şi corn, pe care le consideraţi nesănătoase. De ce blamaţi atât de mult laptele?

Nu blamez pe nimeni şi nimic. Nu ofer săbii pentru luptă, nici degete acuzatoare pentru judecată. Ofer chei către libertate. Medicina însăşi blamează aceste alimente, prin folosirea termenului “cronic” asociat cu bolile degenerative: cancer, diabet, obezitate, boli cardio-vasculare. Blamarea nu vine din partea mea, ci a organismului speciei umane. Priviţi în jurul dumneavoastră şi veţi observa cu ochiul liber cât suntem de supli, de plini de vitalitate, de blândeţe, de zâmbete, de creativitate, de flexibilitate mentală şi de dorinţa de cunoaştere. Veţi avea o imagine mai plină de acurateţe asupra a cine “blamează” de zeci de ani otrăvurile albe (lapte pasturizat sau praf, făină albă, zahăr, sare iodata etc).

Nu consider laptele şi cornul “nesănătoase”. “Nesănătoase” şi “alimente” este un eufemism. Le consider o insultă la adresa viitorului naţiunii române şi un material ucigaş, de umplut burtă. Ceea ce dumneavoastră numiţi “lapte”, laptele pasteurizat, îmbunătățit, reconstituit, degresat etc. nu are legătură cu alimentul “lapte crud, integral”. Laptele pasteurizat este un produs cu o structura chimică similară cu a plasticului.

Să te hrăneşti sănătos în România mi se pare o mare provocare, un job full time plin de obstacole, cel mai mare fiind preţurile ridicate ale alimentelor care ne sunt însă la îndemână. Aşa că după două-trei zile de mâncat sănătos, mulţi revin la sandvişul cu carne şi la cola. Dumneavoastră cum vă feriți de tentaţii?

Mâncatul sănătos nu este scump. Suntem făcuţi în mod intenţionat să credem asta. Am cumpărat pentru un musafir opt copane de pui şi pentru copiii mei șase nectarine bio. Nectarinele au costat aproape cât cele opt copane. Preţul alimentelor procesate este subvenţionat şi de aceea aceste produse PAR, dar nu sunt, mai ieftine. Gândiţi-vă logic: câtă energie sau apă este necesară pentru o bucată de muşchi de vacă, pe care să o faceţi grătar, câtă pentru o pâine şi câtă pentru un pom fructifer? E comod să dai vină pe preţuri, pentru a-ţi schimba disciplina alimentară, însă pentru a fi sănătos este nevoie de responsabilitate şi de deplină conştiență că nota de plată pentru ignoranţa şi comoditate vine abia la final.

Pe 19 noiembrie, veţi organiza o conferinţă de rămas bun. Plecarea definitivă din România se va răsfrânge şi asupra blogului?

Nu plec şi nu am plecat niciodată din România. SUNT în România oriunde aş fi pe această Planetă, în această viaţă. “Rămas bun” este folosit în sens metaforic şi nu are legătură cu încetarea activităţii sau a misiunii care m-a ales, ci cu schimbarea modului în care prezint lucrurile.

Cristela Georgescu este speaker și coach specializat în sănătate holistică, nutriție integrativă, detoxifiere regenerativă și autorul programului educațional „Vitamina L- Hrana dincolo de hrană“, dedicat familiilor, comunităților și firmelor, autor al colecției „Simplu, versuri hrănitoare“ și co-autor al cărții  Nu hrăni cancerul (proiect 100% caritabil).

(FOTO: Gabriel Bălănescu)

Citește și: Interviu cu nutriționistul echipei naționale de fotbal: «Proteinele de origine animală nu sunt otravă»

INTERVIU CU MEDICUL ADRIAN COPCEA: «Îngrăşatul şi slăbitul se pot întâmpla şi cu fructe, şi fără fructe, şi cu cartofi, şi fără cartofi »


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 1 comment
bookmark icon

One thought on “INTERVIU CU CRISTELA GEORGESCU: «Laptele și cornul pentru copii sunt o insultă la adresa viitorului naţiunii române şi un material ucigaş de umplut burta»

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.