INTERVIU CU FLORINA PRESADĂ: „Candidez pentru că s-a ivit această oportunitate extraordinară de a mă implica politic în USR“

-


Florina Presadă candidează din partea USR București pentru Senat, iar în ultimii 9 ani a lucrat în cadrul CeRe, o organizație neguvernamentală care îi învață pe oameni cum să relaționeze eficient cu autoritățile. Într-un interviu acordat Jurnalistii.ro, Florina Presadă susține că românii ar trebui să voteze USR „dacă își doresc un alt fel de comunicare politician/alegător, deschisă și onestă, fără populism și fără formalism. „Noi mizăm pe transparență. E cea mai bună măsură de prevenție a corupției“, susține Florina Presadă.

Despre electoratul pe care se bazează, despre viitorul USR, dar și despre proiectele de viitor puteți citi în interviul de mai jos.

Jurnalistii.ro: Sunteți una dintre figurile noi care candidează la Senat în București, din partea USR. Cine este Florina Presadă și de ce ați ales să intrați în politică tocmai în acest an?

Florina Presadă: În ultimii 9 ani am fost activă într-o organizație neguvernamentală care îi învață pe oameni cum să relaționeze eficient cu autoritățile (CeRe): să scrie petiții, să ceară audiențe, să organizeze proteste dacă e nevoie. În tot acest timp, am observat două fenomene la nivelul decidenților. Primul: decidenții invocă un cadru legislativ stufos sau ambiguu pentru a nu face nimic, spunând că responsabilitatea e la altcineva. Un astfel de domeniu este locuirea, unde avem o serie de legi care ajung să se bată cap în cap, iar ca rezultat avem un număr mare de oameni care au nevoie de o locuință și nu sunt ajutați cum ar trebui, sau locuiesc în așezări informale și sărăcăcioase și nu beneficiază de ajutor din partea statului. Al doilea fenomen: toți decidenții sunt de acord că avem o problemă, o recunosc, dar nu fac nimic, și aici avem cazul abandonului școlar sau al violenței domestice. Sunt domenii în care ONG-urile au venit cu soluții dar nimeni nu și le-a asumat.

Candidez anul acesta pentru motivele de mai sus și pentru că s-a ivit această oportunitate extraordinară de a mă implica politic în USR, un partid nou, format din oameni hotărâți să schimbe felul în care suntem guvernați.

Odată ajunsă în Parlament, puteți schimba foarte mult viața românilor. Potrivit Eurostat, 40% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie. Aveți în plan un proiect care să îndrepte acest lucru?

Unele dintre propuneri sunt deja în programul USR sau au fost adoptate deja de către Guvernul Cioloș: proiecte care ajută copiii și tinerii să rămână în sistemul educațional, de la grădiniță până la liceu și facultate, sprijin în calificarea în meserii cerute pe piața muncii, prime de mobilitate și instalare pentru un loc de muncă la depărtare de casă, decontarea navetei celor care călătoresc mai mult de 15 km până la locul de muncă, acces crescut la servicii de sănătate, micșorarea pragului pentru accesarea PNDR și micro-creditare pentru fermieri, finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală din mediul rural pentru a le orienta, printre altele, și către funcții/servicii socio-educaționale.

Nu în ultimul rând, pe termen lung, putem combate sărăcia (strâns legată de lipsa oportunităților de ocupare) prin crearea unor poli de creștere economică prin investiții în tehnologii ale viitorului.

Ultimul sondaj comandat de USR situa partidul în fața PNL. Sunt voci care susțin însă că USR se află de fapt în jurul lui 5%. Ați luat în calcul și faptul că s-ar putea ca USR să nu obțină pragul de 5% necesar pentru a intra în Parament?

E puțin probabil. Dar dacă se va întâmpla asta, construcția politică USR merge mai departe, e un partid care are nevoie oricum să se consolideze.

Pe care electorat vă bazați?

Pe cei nemulțumiți de felul în care i-au tratat politicienii de până acum. Sunt alegători și de stânga, și de dreapta, și tineri, și vârstnici, și mai educați, și mai puțin educați. Toți aceștia s-au săturat de dispreț și furt din bani publici.

De ce ar trebui să vă voteze bucureștenii și ce le promiteți în acest sens?

În primul rând ar trebui să ne voteze dacă își doresc un alt fel de comunicare politician/alegător, deschisă și onestă, fără populism și fără formalism. Noi mizăm pe transparență – e cea mai bună măsură de prevenție a corupției. Apoi, la nivel de proiecte, le propunem măsuri speciale anti-cutremur, șoseaua de centură și mai puțină birocrație.

Enumerați, vă rog, trei idei de proiecte pe care le veți aplica în prima sesiune legislativă?

Primele mele inițiative vor avea legătură cu regulamentele celor două camere parlamentare: consemnarea votului nominal al parlamentarilor (vizibil pe site), ședințele comisiilor să fie publice, raport anual de activitate pentru parlamentari.

La nivel legislativ, sunt interesată de o nouă lege privind locuirea, finanțarea programului Școală după școală prioritar în comunitățile dezavantajate pentru reducerea abandonului școlar și măsuri de protecție pentru victimele violenței domestice.

Liderul USR Nicușor Dan a anunțat că USR se va rupe după alegeri. Ce va însemna mai exact acest lucru?

Nicușor Dan a spus că e probabil să se rupă, având în vedere diversitatea ideologică din partid, nu neapărat că se va rupe. Dacă se va întâmpla acest lucru, se va schimba și configurația grupurilor parlamentare. Însă USR va rămâne.

Citește și:

INTERVIU CU OVIDIU RAEȚCHI (PNL):„PSD şi aliaţii săi au intrat în retorica anti-Soros. Au căutat un «inamic» extern puţin evreu, puţin ungur“

INTERVIU CU HILDEGARD BRANDL (PNL): „Nu este în regulă că PSD nu ne-a spus pe cine susține pentru funcția de premier“

INTERVIU CU VIȘINEL BALAN: „Copiii abuzați din centrele de plasament trebuie să aibă un reprezentant în Parlament“

INTERVIU CU MARA CALISTA (PNL): „Sunt mai bine pregătită decât oricare alt deputat aflat la primul mandat“

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.