INTERVIU CU HILDEGARD BRANDL (PNL): „Nu este în regulă că PSD nu ne-a spus pe cine susține pentru funcția de premier“

- 2


Hildegard Brandl este de profesie arhitect și una dintre figurile noi de pe lista PNL pentru București, care candidează pentru un loc în Senat. Deși a trăit mai bine de 30 de ani peste hotare și nu a mai făcut politică, Hildegard Brandl se poate lăuda cu performanța de pe mai multe piețe economice și spune că își va folosi cunoștințele și experiența acumulată pentru a contribui la o schimbare în bine a României.

Ea mai susține că figurile noi cu care PNL defilează la parlamentare arată dorința reală a partidului de a se reforma și de a se deschide către societatea civilă. De ce a ales să candideze pe listele PNL, care este relația cu colegii de partid și ce proiecte are pentru bucureșteni puteți afla din interviul de mai jos.

Jurnalistii.ro: Vă rog, pentru început, să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră, întrucât cei mai mulți români v-au văzut pentru prima oară la mitingul PNL de lansare a candidaților.

Hildegard Brandl: Despre mine, în primul rând trebuie să știți că sunt de profesie arhitect, sunt foarte legată de țara mea și sunt fericită să mă numesc repatriată. Este adevărat că, de la vârsta de 5 ani, eu împreună cu familia mea am părăsit țara pentru un viitor mai bun, dar am avut în continuare o legătură foarte strânsă cu țara mea natală. Am început să studiez Arhitectura în România, în 1994, an în care mi-am învățat limba mea maternă. După care, în următorii trei ani mi-am continuat studiile în Germania. Am avut mai apoi ocazia să lucrez în America Latină, mai exact, în Venezuela. Am început să lucrez în proiecte de dezvoltare turistică, hoteluri și stațiuni turistice, iar odată cu creșterea numărului de proiecte și pe măsură ce acestea au devenit tot mai mari am luat hotărârea să înființez propriul meu birou de arhitectură și de management de proiect în Venezuela, în orașul Maracay.

Întoarcerea în Europa a fost un eveniment special pentru mine. M-am simțit precum Columb când a descoperit America, deoarece am descoperit cât de mult mi-a lipsit vechimea Europei, densitatea istorică, și claritatea guvernării. Iar odată pe an veneam în vacanță. La finalul călătoriei m-am întors în România pentru că am înțeles că rădăcinile mele sunt aici.

Mai bine de 30 de ani ați trăit în afara țării și, implicit, nu ați fost conectată cu adevărat la problemele cu care se confruntă românii. Acest lucru ar putea fi considerat de votanți un minus. Cum le răspundeți?

Nu uitați însă că în 1994 m-am întors în România pentru a studia un an arhitectura la Ion Mincu. În acel moment am luat contactul cu România reală a anilor ’90. Am aflat mai multe despre regimul Iliescu, despre mineriade, dar am văzut și euforia care a adus la guvernare CDR și Emil Constantinescu. A fost un an minunat, atunci am învățat practic limba română, atunci am învățat orașul, atunci m-am îndrăgostit pentru prima dată de străzile cu case vechi ale Bucureștiului. Ulterior însă, deși am plecat din țară, am ținut tot timpul contactul cu rudele și cu prietenii de aici, iar odată pe an veneam aici în vacanță.

Deja după 1995 simțeam că România este țara mea, așa că am început să mă interesez despre cum merge economia, despre evoluția politică, despre oportunitățile de afaceri, despre viața culturală. Ba chiar, și o să râdeți, eram la curent și cu rezultatele echipelor românești de fotbal, căci tata nu rata niciun meci al acestora în cupele europene. De multe ori mă uitam la fotbal doar pentru a asculta comentariul în limba română, căci sporturile mele preferate sunt tenisul, înotul și gimnastica.

PNL este un partid măcinat de conflicte interne, cele două tabere nereușind nici în prezent să se omogenizeze. De ce ați ales să intrați în PNL și nu în alt partid?

Aici răspunsul e foarte simplu. Am ales PNL pentru că sunt o persoană fundamental de dreapta. Cred în libertatea individuală, în libertatea economică, în forța antreprenorială și în forța inovatoare a omului. Cred într-un stat minimal care să reprezinte pentru cetățean strict un cadru de dezvoltare și nu un impediment în calea dezvoltării sale. Nu am ales un alt partid pentru că niciun alt partid nu mi-a oferit garanția că ar susține aceste idei.

De când am intrat în PNL am tot auzit că există grupuri, grupulețe, însă vă spun sincer, eu nu le-am văzut. Am văzut în schimb un partid unit care strânge rândurile cu singurul scop de a câștiga alegerile.

Dacă sunt viziuni diferite? Bineînțeles că sunt, dar e ceva normal într-o asociație de oameni liberi. Ar fi chiar anormal dacă nu ar fi așa, nu suntem în Partidul Comunist.

Dumneavoastră ce atmosferă ați găsit în partid?

Glumind puțin, fiind chiar primul partid în care am călcat vreodată, e destul de greu să vă spun pentru că nu am cu ce să fac comparație. Sincer, nu cred că există o atmosferă „în partid”. Sunt tipuri diferite de oameni, unii privesc cu optimism alegerile din 11 decembrie, alții sunt mai pesimiști, unii sunt mai euforici, alții mai serioși. Am găsit în PNL, în această campanie, oameni neimplicați politic, oameni tineri, care au venit alături de noi, pentru a ne ajuta. Am găsit mulți voluntari, cu inițiativă, am fost sincer impresionată.

Candidați la Senat, în București, pe o poziție eligibilă doar dacă PNL obține peste 20 de procente. La alegerile locale însă, PNL a obținut un rezultat rușinos, iar un sondaj comandat de USR arată că la intenția de vot PNL ar obține doar 18 procente. Cum v-ați mobilizat pentru a obține un scor bun pe 11 decembrie, oamenii fiind sătui de promisiuni?

Am știut de la început că locul 3 la Senat nu este unul eligibil și că trebuie să luptăm mai mult pentru a convinge oamenii să ne voteze. Sunt însă fericită să împart aceeași listă cu profesorul Dănăilă, un neurochirurg recunoscut la nivel internațional și pe care, sincer vă spun, cred că orice om l-ar dori să facă parte din comisia de Sănătate, și Florin Cîțu, un economist foarte bun ce poate aduce un plus de consistență și profesionalism programelor economice ale partidului. Vă spun sincer, mă simt onorată să fiu pe aceeași listă cu acești oameni.

Cred că prezența noastră aici demonstrează fără echivoc dorința reală a PNL de a se reforma și de a se deschide către societatea civilă.

Sondajul USR despre care vorbiți oferă pentru PNL cifre cu cel puțin 10 procente mai puțin decât în restul sondajelor pe care le-am văzut până acum.

În opinia dumneavoastră, folosirea imaginii premierului în campanie este o idee bună?

Cred că Dacian Cioloș simbolizează anumite valori pe care românii și le doresc în viața publică: seriozitatea, sinceritatea, profesionalismul. Cred că românii doresc un premier cu astfel de calități, dincolo de partidul sau partidele care îl susțin. Pe de altă parte, acesta este omul pe care PNL îl susține și cred că nu trebuie să discutăm totul în cheie electorală. Ne-am asumat susținerea unui om pentru funcția de premier, ieșim cu el public și spunem alegătorilor, iată-l, el este!

Pe de altă parte, mă uit înspre PSD și văd că nici acum nu ne-au spus pe cine vor susține pentru funcția de premier, iar asta nu mi se pare în regulă.

Dincolo de program, de direcția ideologică a guvernului, cred că oamenii vor să știe în primul rând cine este omul care va ajunge la Palatul Victoria.

Ce vă recomandă pentru statutul de parlamentar?

În primul rând, sunt un om liber. Nu datorez nimic nimănui, nici unei persoane anume, nici unui grup de interese. Dacă voi ajunge în Parlament voi răspunde doar în fața cetățenilor. În al doilea rând, sunt un om care toată viața a construit, care a făcut parte din echipe și care a format și condus echipe. Am lucrat în țări din Europa, din America Latină, am experiență ca arhitect și ca antreprenor.

Sunt mândră că am reușit să fac performanță pe mai multe piețe economice și în mai multe culturi. Vă spun sincer, sunt mândră de ce am realizat până acum. Știu însă că din Parlament pot face mult mai mult, și acesta este motivul pentru care am intrat în cursă. Vreau să-mi folosesc cunoștințele și experiența acumulată ca să contribui la o schimbare în bine a României.

De ce ar trebui să vă voteze bucureștenii și ce le promiteți în acest sens?

Cred sincer că bucureștenii au nevoie de un antreprenor de succes, de un om venit din mediul privat, care să le reprezinte interesele în Parlament. Cunosc problemele Bucureștiului, acesta este orașul în care m-am născut, orașul în care mi-am început studiile universitare și orașul în care locuiesc de opt ani. După cum ați văzut, în campanie nu am promis nici dublări de salarii, nici triplări de pensii și nici alte chestiuni populiste pe care unele partide încă le folosesc fără jenă.

Ce vă promit? Vă promit că voi reprezenta doar interesele oamenilor. Vă promit că voi propune legi care să ducă la scăderea taxelor și la crearea unui mediu de afaceri mai prietenos cu investitorii. Vă promit că voi reprezenta în primul rând interesele oamenilor care doresc să construiască, a oamenilor care se trezesc dimineață pentru a merge la muncă, a oamenilor care fac sacrificii pentru a-și crește copiii, a oamenilor care își iubesc țara și care vor să rămână aici.

Acești oameni nu vor nimic gratis, vor doar ca statul să îi lase să se dezvolte pe plan personal și pe plan profesional, fără ca Statul să intervină abrupt în viața lor.

(FOTO: Facebook)

Citește și:

INTERVIU CU VIȘINEL BALAN: „Copiii abuzați din centrele de plasament trebuie să aibă un reprezentant în Parlament“

INTERVIU CU MARA CALISTA (PNL): „Sunt mai bine pregătită decât oricare alt deputat aflat la primul mandat“


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 2 comments
bookmark icon

2 thoughts on “INTERVIU CU HILDEGARD BRANDL (PNL): „Nu este în regulă că PSD nu ne-a spus pe cine susține pentru funcția de premier“

  • HILDEGARD BRANDL zice”Sunt mândră că am reușit să fac performanță pe mai multe piețe economice și în mai multe culturi”.Atunci puteti da un exemplu de proiect performant ca arhitect si/sau ca antreprenor?
    „În primul rând, sunt un om liber.” Pai dupa criteriul asta se pot „califica”toti cei aprox 19 milioane de romani.

    0
  • Remarcati ca si partidele sunt libere sa isi anunte propunerile, in privinta desemnarilor facute pentru functii de conducere, inainte sau dupa alegeri , prin zona asta nefiind ca in Germania unde alegatorii isi aleg Cancelarul ?

    0

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.