INTERVIU CU NUTRIȚIONISTUL ALEC BLENCHE: «Dacă a mânca sănătos ajunge să fie un stres, atunci nu am realizat mare lucru»

-


Nutriționistul Alec Blenche, owner la Viața în Verde și unul dintre promotorii stilului de viață sănătos, a declarat într-un interviu pentru Jurnalistii.ro că schimbarea alimentației și a stilului de viață, în general, se face cu pași mici și cu multă iubire și răbdare. În ceea ce privește alimentația raw vegană, ale cărei beneficii le-a descoperit în urmă cu câțiva ani, Alec Blenche consideră că trecerea bruscă la alimente neprocesate nu poate duce decât la eșec. „Orice proces de transformare necesită răbdare. Dar, la fel, oamenii vor ca lucrurile să se întâmple peste noapte. Nu poţi să schimbi ce ai făcut timp de 30 de ani, în câteva luni“, este de părere Alec Blenche. Despre motivele care l-au determinat să renunțe la carne, dar și despre controversele din jurul consumului de lapte puteți citi în interviul de mai jos.

Jurnaliștii.ro: Recent, un guru al nutriţiei, Colin T. Campbell a venit în România, iar cartea sa Studiul China este considerată Biblia alimentaţiei sănătoase. Ce ai învăţat nou de la el, ţinând cont că eşti un promoter al alimentaţiei sănătoase pe care ai transformat-o într-un stil de viaţă în ultimii ani?

M-am bucurat într-adevăr tare mult să îl cunosc pe Colin Campbell şi să fiu prezent la această conferinţă în cadrul căreia dînsul a prezentat câteva lucruri legate de muncă din spatele cărţii Studiu China. Nu pot spune că am învăţat ceva nou de data asta, însă modul în care această carte a schimbat lumea în bine este încă imposibil de cuantificat. Şi pentru asta îi sunt profund şi etern recunoscător nu trebuie să mai facă, să ne mai înveţe nimic mai mult.

Spre deosebire de acum câţiva ani, avem acces la tone de informaţii despre cum să ne schimbăm modul de alimentaţie şi stilul de viaţă sedentar. Şi totuşi, statisticile privind creşterea obezităţii sunt îngrijorătoare. Cum îţi explici?

Majoritatea oamenilor caută soluţii rapide, de moment, formule magice. Nu vor să depună un efort prea mare, nu vor să schimbe prea multe în viaţă lor şi atunci se găsesc cei care să le vândă toate aceste miraje sub forme diferite – diete, pastile, suplimente, prafuri… ce au un efect yo-yo. Adică ai impresia că îţi fac bine o perioada şi apoi îţi fac de două ori mai rău. Adică slăbeşti 10 kilograme şi apoi te îngraşi 20.

Am citit zeci de forumuri cu opinii ale celor care au încercat să mănânce raw vegan, dar care au eşuat şi au revenit la o alimentaţie bogată în produse de origine animală. Unde greşesc cei mai mulţi?

Greşesc grăbindu-se. Dacă nu există riscul unor boli cronice grave, nici eu nu recomand trecerea bruscă la o alimentaţie raw vegană. Orice proces de transformare necesită răbdare. Dar, la fel, oamenii vor ca lucrurile să se întâmple peste noapte. Nu poţi să schimbi ce ai făcut timp de 30 de ani , în câteva luni.

În ce constau primii paşi în procesul anevoios de trecere de la alimentaţia normală la cea vegană şi mai apoi raw vegană?

Personal nu mai cred în aceste categorii şi evit să pun etichete şi le aduc în discuţie doar dacă este nevoie de anumite clarificări. Oamenii trebuie să fie liberi. Iar până nu se produce adevărata schimbare în minte şi în suflet, nu se va produce nici în comportamentul alimentar. În loc să pun etichete prefer să spun stil de viaţă sănătos.

Un stil de viaţă sănătos se bazează în primul rând pe iubire şi respect. Iubire şi respect pentru orice formă de viaţă care există pe planetă. Vorbim aici atât de animale, cât şi de plante dar şi de oameni. Deci va trebuie să te iubeşti şi să te respecţi şi pe tine. Şi cum poţi spune că te respecţi şi te iubeşti atunci când consumi alimente care îţi fac rău?!

Pe de altă parte, degeaba mănânci tu vegan sau raw-vegan dacă nu faci mişcare, dacă nu te odihneşti cum trebuie, dacă nu îţi hrăneşti şi creierul cu o carte bună şi dacă nu ai o viaţă spirituală autentică şi înălţătoare.

Românii, în general, muncesc foarte mult, iar mesele sunt haotice şi se compun din produse fast-food mereu la îndemână şi sărace nutritional. Este aproape imposibil să fii plecat 12 ore de acasă şi să fii raw vegan. Ai o soluţie în acest sens?

Şi eu muncesc foarte mult, însă fac o muncă care mă hrăneşte. De multe ori nici nu mai simt nevoia de hrană. Şi fac o paranteză aici – (există o mare diferenţă între hrană şi mâncare).

Preoţii shaolini, de exemplu, care sunt cunoscuţi pentru antrenamentele foarte dure şi îndelungate – 4, 6 ore pe zi- consumă foarte puţină hrană – un pic de orez şi ceva legume sau orez. Corpul omenesc este animat de ceva mai mult decât doar hrană, ca să nu mai vorbesc de mâncare …

Însă ca să dau un răspuns mai practic, există soluţii pentru orice. Iar cine îşi doreşte cu adevărat o schimbare o poate face. Mulţi oameni îşi pregătesc hrană de acasă pentru la muncă. Şi eu am obişnuit mult timp să am mereu la mine ceva gustărici sănătoase – amestec de nuci, stafide, migdale, miere, fructe etc. Mergeam la muncă cu o sticlă mare de green smoothie care îmi ţinea corpul hrănit jumătate de zi. Există soluţii, doar să îţi doreşti.

De ce ai renunţat la carne? Este chiar atât de nocivă?

În prima faza am renunţat din milă pentru animale. Simţeam în mine că ceva nu se potrivea. Nu puteam trăi cu ideea că o fiinţă trebuia să moară ca eu să trăiesc şi asta de câteva ori pe zi , în fiecare zi , toată viaţa mea… Nu avea sens. Apoi am înţeles că oamenii nu sunt proiectaţi pentru a consuma carne sau alte produse de la animale şi totul a devenit foarte clar.

Laptele este la fel de blamat precum carnea, fiind considerat extrem de acid. Copiii au fost crescuţi cu lapte dintotdeauna, iar majoritatea sunt sănătoşi tun. Cunoşti cazuri în care copiii nu au fost hrăniţi cu lapte de vacă, ci cu variante vegetale?

Teoria asta cu sănătoşi tun nu ştiu pe ce se bazează. Dacă ne uităm atent în jur, trăim vremurile cu cea mai dezvoltată tehnologie şi cea mai profundă şi avansată cunoaştere medicală şi totuşi suntem mai bolnavi şi mai anormali decât am fost vreodată. Cancerul, diabetul, obezitatea, artrita, osteoporoza şi multe alte astfel de boli, pe care au ajuns să le manifeste în număr tot mai mare chiar copiii noştri, sunt semne alarmante că ceva nu este cum trebuie.

Apoi, sănătatea nu este determinată numai de alimentaţie dar şi de alte aspecte, precum iubirea, armonia. Un copil crescut cu iubire și încredere într-o familie armonioasă va fi mult mai sănătos decât unul crescut cu sentimente de ruşine şi frică chiar dacă acesta nu a consumat aşa de mult lapte decât celălat.

Însă trebuie să privim adevărul în faţă. Iar în ce priveşte laptele, este unul singur. Atât oamenii, cât şi bovinele sau ovinele sau pisicile ori câinii sunt mamifere. Toate aceste specii îşi hrănesc puii cu o secreţie a glandelor mamare, pe care o numim generic lapte. Lapte de pisică, de câine, de şobolan, de oaie, de vacă sau de oameni…tot lapte este. Dintre toate mamiferele însă, doar oamenii se hrănesc peste vârsta prunciei cu lapte şi mai rău cu laptele altei specii.

Există deja date ştiinţifice de cercetare şi medici care recunosc acest adevăr de netăgăduit. Iar faptul că noi avem o istorie de crescători de animale şi consumatori de lapte nu schimbă nimic din acest adevăr. Nu tot ce s-a făcut din moşi strămoşi este sau a fost bine pentru noi. Dacă am crede asta, încă ne-am aruncă băieţii în groapa cu ţepe precum făceau dacii.

Cum depăşeşti momentele în care simţi nevoia să mănânci ceva gătit din ceea ce mâncai cu plăcere înainte să devii raw vegan?

Dacă vreau să mănânc ceva ce ştiu că nu îmi face atât de bine şi îmi este greu să mă stăpânesc, pur şi simplu mănânc. Accept faptul că încă nu am ajuns la un nivel la care să mă pot detaşa complet, zâmbesc şi mă bucur de acea mâncare. Vorbesc aici de mâncare gătită şi în nici un caz de vreun produs de origine animală.

Dacă a mânca sănătos ajunge să fie un stres, atunci nu am realizat mare lucru.

Acesta este motivul pentru care schimbările în alimentaţie trebuie făcute în paşi de bebeluş. Uşor, uşor, în funcţie de circumstanţele personale de viaţă ale fiecărui individ în parte.

Cum arată meniul tău dintr-o zi de duminică, de exemplu, când avem tendinţa să mâncăm peste măsură?

Nu cred că sunt cel mai bun exemplu din punctul asta de vedere. Pentru mine Duminica este precum Lunea sau orice altă zi a săptămânii. Este o zi în care mă bucur, sunt recunoscător pentru tot şi muncesc la fel de mult şi mă bucur la fel de mult de munca mea pe care nici nu o numesc muncă. Aşa că nu mă hrănesc în mod deosebit. Două mese pe zi şi poate ceva gustări între sunt un ideal potrivit pentru mine în orice zi a săptămânii.

Cei care au nevoie de consiliere unde te pot găsi?

Oricine mă poate contacta prin site-ul nostru http://www.viataverdeviu.ro la rubrica contact sau prin emailul [email protected]

Citește și: INTERVIU CĂLIN CYFER: „Când treci la raw veganism este ca și cum ai pune suc de lămâie pe rană“


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *