Interviu cu Prof. Dr. Hâncu despre diabet, una dintre „bolile civilizaţiei”. Ce spune despre dieta raw vegană

-


Profesorul Nicolae Hâncu, PhD, membru de onoare al Academiei Române şi profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj, dezvăluie într-un interviu acordat Jurnalistii.ro metodele de prevenire a diabetului, dar și câți români suferă de această boală „a civilizației”, după cum este numită în lumea medicală. „O modalitate înţeleaptă de a depista la timp această afecţiune ar fi screening-ul periodic”, dezvăluie renumitul diabetolog.

Jurnalistii.ro: Care sunt cele mai bune metode de prevenire a diabetului zaharat?

Prof. Dr. N. Hâncu: Educaţia privind stilul de viaţă este principala armă pe care o putem utiliza în prevenţia diabetului, la persoanele predispuse pentru această boală.

– Datele oficiale arată că numărul persoanelor care suferă de diabet în România este foarte mare, însă neoficial se pare că este şi mai mare. Care sunt primele simptome (cum îşi pot da seama persoanele care se îmbolnăvesc de diabet?)?

Oficial, conform datelor provenite din studiul PREDATOR, aproximativ 2.000.000 de români suferă de diabet, însă numărul acestora ar putea fi mai mare. Acest fapt are un impact semnificativ atât asupra stării de sănătate a populaţiei, cât şi a economiei, cheltuielile legate de Programul Naţional de Diabet fiind semnificative în raport cu bugetul alocat sănătăţii. Din nefericire, incidenţa acestei boli pare a fi în creştere de la an la an; pe de altă parte, vârsta medie de diagnostic a diabetului zaharat tip 2 este din ce în ce mai mică, acest fapt datorându-se stilului de viaţă neadecvat, şi aici mă refer, în special, la alimentaţia nesănătoasă şi lipsa exerciţiului fizic.

De cele mai multe ori, diagnosticarea diabetului se face prin analize de rutină, simptomatologia lipsind cu desăvârşire sau fiind ignorată de către pacient. De aceea, o modalitate înţeleaptă de a depista la timp această afecţiune ar fi screening-ul periodic. Din păcate, simptomatologia specifică (poliurie, polidipsie, xerostomie, scădere rapidă în greutate) apare doar în cazul unor valori glicemice semnificativ crescute. Din această cauza, debutul real al bolii poate precede cu mult (chiar cu ani) debutul simptomelor, respectiv momentul diagnosticului. Acest fapt este nefast pentru pacient deoarece unele complicaţii specifice diabetului (neurologice, renale, oculare, cardiace) pot fi instaurate deja, iar acestea sunt ireversibile şi teribil de invalidante.

– Ce alte metode pentru renunţarea la injecţiile cu insulină mai există? Care dintre acestea urmează să fie aduse în ţară noastră şi când?

În cazul diabetului zaharat tip 2, insulinoterapia este, în lipsa contraindicațiilor pentru medicaţia orală, ultima treaptă de tratament. Particularitatea îngrijirii persoanelor cu diabet este individualizarea, în aceasta constând şi complexitatea tratamentului. Siguranţa şi eficacitatea insulinelor nu mai poate fi contestată, iar un pacient tratat cu insulină poate să ducă o viaţă normală, modalităţile de administrare ale acestui preparat evoluând şi ele şi fiind din ce în ce mai comode.

Este dificil de preconizat evoluţia tratamentului fiecărui pacient în parte, cât despre generalizare nemaiputând fi vorba. Fiind o boală cronică, medicul în a cărui evidenţă se află pacientul decide ce este mai bine pentru acesta din urmă.

În cazul pacienţilor cu diabet zaharat tip 1, pompa de insulină este un dispozitiv extrem de util, mai ales când vine vorba de copii, pentru care patru injecţii de insulină pe zi sunt destul de traumatizante. În ţara noastră avem o experienţă bogată în ceea ce priveşte pompele, Doamna Profesoară Gabriela Roman de la Centrul de Diabet Cluj fiind printre cei mai buni experţi din ţară în acest domeniu.

– Este diabetul ereditar? Ce le sfătuiţi pe persoanele ale căror rude de grad apropiat suferă de diabet să facă?

Pentru orice persoană care are în spate un istoric încărcat, şi mă refer aici la rude (fraţi, părinţi, bunici) cu diabet, este indicat să îşi facă anual screening (analize că glicemie, test de toleranţă la glucoză, hemoglobină glicată). Evident, grija pentru un stil de viaţă sănătos trebuie menţinută în permanentă. Aşadar, nu trebuie aşteptat momentul debutului diabetului ca să se înceapă luarea unor măsuri, ci acestea trebuie să preceadă, sau, mai bine zis, să prevină momentul diagnosticului.

– Ce dietă ar trebui să adopte un diabetic pentru a ţine boala sub control?

Cuvinte ca „dietă” sau „regim” sunt neadecvate, ele neacoperind în totalitate prima treaptă în îngrijirea unui pacient cu diabet zaharat. Optimizarea stilului de viaţă, în schimb, este o sintagmă care cuprinde mai multe elemente necesare reechilibrării metabolice: alimentaţia, exerciţiul fizic, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, somnul, respectiv diminuarea stresului ar fi câteva dintre ele. Referitor la alimentaţie, evident, renunţarea la dulciurile concentrate este imperios necesară, însă moderaţia este cuvântul de bază. Şi aici, individualizarea, în cazul fiecărui pacient, se face de către medicul nutriţionist şi, deci, o generalizare ar fi imposibilă.

– Recomandările, în cazul unui diabetic, pot fi aplicate şi nediabeticilor?

Se spune că diabetul se numără printre aşa-numitele „boli ale civilizaţiei”. Este de la sine înţeles că o persoană care suferă de diabet, de dislipidemie sau de alte afecţiuni metabolice, care este clinic sănătoasă, ar trebui să urmeze aceleaşi direcţii când vine vorba de stilul de viaţă. Răspunsul este, deci, categoric afirmativ.

– La modă acum sunt dietele raw-vegane. Dumneavoastră le recomandaţi?

Din nefericire, mediul on-line, care, în cele mai multe situaţii, a uşurat munca în majoritatea domeniilor de activitate, facilitând accesul rapid la informaţii, a devenit duşmanul numărul unu al nostru tocmai prin acest acces facil la informaţii profund eronate, provenite din surse îndoielnice, şi pe care cei mai mulţi pacienţi, nefiind calificaţi în domeniu, nu le pot verifica şi tria.

Există numeroase argumente pe care o persoană le ia în considerare când alege să renunţe la produsele animale, fie ele de natură etică, religioasă sau de sănătate, însă, cu siguranţă, nu „moda” ar trebui să îi împingă înspre o astfel de alegere. Dar, în momentul în care alege să ia o astfel de decizie, trebuie să caute ajutor de specialitate, iar acesta poate să vină doar de la un medic specializat în nutriție, altfel riscă să aibă mari probleme de sănătate, ajungând mai rău decât de unde a plecat.

Eu, personal, nu încurajez astfel de alegeri, mergând, în special, pe principiul moderaţiei, însă nu voi lăsa un pacient să îşi degradeze starea de sănătate lăsându-se sfătuit de internet sau de pseudonutriționiști.

Citește și: Tratament naturist pentru diabet

Diabetul zaharat și una dintre analizele importante

Foarte mulți români au diabet, dar nu știu că sunt bolnavi

3 semne care pot indica prezența diabetului


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.