Interviu cu un medic rezident: Am colegi care efectuează şi 10-11 gărzi pe lună, pe unde apucă, doar pentru a-şi putea ȋntreţine familia

-


Eugenia Roza este medic rezident în anul 3, specialitatea neurologie pediatrică, la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” din București, și unul dintre medicii tineri care au protestat în fața ministerului Sănătății. Eugenia a înțeles că este nevoie de voință pentru ca sistemul sanitar să se vindece și să poată munci decent, însă nici nu ia în calcul să plece din țară. 

Am întrebat-o dacă vreun reprezentant al ministerului s-a interesat de doleanțele lor, după protestul pașnic dintr-o duminică rece de noiembrie, iar răspunsul a fost negativ. Nimic nou! Și totuși au obținut ceva pentru că au stat în frig câteva ceasuri. „Medicii rezidenţi sunt mai uniţi şi ȋncep să realizeze că sunt o forţă”, a precizat tânăra doctoriță într-un interviu pentru Jurnalistii.ro. Eugenia ne-a vorbit despre nesfârșitele probleme legate de condițiile de muncă și de salarizare, care au îmbrăcat forma a zeci de solicitări cuprinse într-o petiție lansată de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR) și semnată de 1200 de medici. Tot de la Eugenia Roza am mai aflat că un medic rezident familist ajunge să realizeze și câte 11 gărzi pe lună pentru a-și putea întreține familia, fiind cam singura modalitate de suplimentare a veniturilor. În plus, simpla participare la un congres internațional le poate scoate medicilor din buzunar și 500 de euro, iar un atlas sau o carte de specialitate poate ajunge și până la 700-800 euro. În ciuda greutăților, medicii români sunt frecvent ofertați de spitalele din străinătate care știu că aici găsesc oameni calificaţi, pe care statul român nu face nici un efort să-i păstreze. Eugenia Roza face însă parte din grupul restrâns de medici tineri care nu intenționează să plece din România, în ciuda sistemului sanitar bolnav și a traiului de la un salariu la altul.

Jurnalistii.ro: După protestul pașnic din fața ministerului Sănătății, v-a contactat cineva dintre factorii de decizie?

Din păcate, eforturile noastre au fost ȋn zadar ȋn ceea ce priveşte comunicarea cu factorii de decizie. Cu toate aceastea, s-a ȋntȃmplat un lucru pozitiv: medicii rezidenţi sunt mai uniţi şi ȋncep să realizeze că sunt o forţă.

Ce înseamnă să fii medic rezident în România?

Înseamnă o luptă continuă. Medicina este grea ȋn sine. Zilnic resimţim frustrare – de la faptul că nu ȋţi poţi plăti chiria, la faptul că nu poţi evolua cȃt ţi-ai dori din punct de vedere profesional. Eşti visător şi crezi ȋn puterea de a schimba lucrurile, ȋnsă te lupţi atȃt cu cei din sistem – colegii tăi, cȃt şi cu pacienţii cu care ar trebui să faci front comun. E dureros să auzi jignirile care ţi se aduc ȋn mod gratuit- a generaliza este cea mai mare greşeală şi din nefericire aşa privesc o bună parte dintre pacienţii romȃni lucrurile- „sunteţi toţi la fel”. Cum ar fi ca tu, electrician fiind, ȋn fiecare zi să te duci pe un salariu de nimic la serviciu, din salariul acela să nu-ţi poţi face nici măcar un credit la bancă pentru lucruri de bază, cutia de bomboane lăsată pe masă să te catalogheze drept şpăgar, iar clientul să te agreseze verbal? Ai mai face meseria asta? Probabil că nu.

 Cu toate acestea există şi satisfacţii de cealaltă parte, cu pacienţii care te respectă, copiii care te strâng în braţe când vii dimineaţa pe secţie, cu colegii care au rămas în sistem şi încă mai cred şi lucrează activ pentru a fi ALTFEL.

La examenul de rezidențiat au existat câteva probleme tehnice care au produs mari nemulțumiri. Au mai existat astfel de probleme și în anii trecuți sau a fost un caz izolat așa cum au susținut reprezentanii UMF?

În cazul unui examen de asemenea dimensiuni este doar o chestiune de timp pȃnă apar probleme. Doar pentru că nu s-au ȋntȃmplat greşeli de asemenea amploare ȋn anii trecuţi, asta nu ȋnseamnă că problemele nu existau. Cu toate acestea, seninătatea cu care a fost respinsă problema şi faptul că lucrările au fost recorectate ȋn lipsa candidaţilor sunt ȋngrijorătoare.

Ce nemulțumiri au în prezent medicii rezidenți și unde sperați să găsiți rezolvarea?

Medicii rezidenţi au semnalat o mulţime de probleme referitoare la condiţiile de muncă şi salarizare. În contextul discuţiilor cu privire la efectuarea gărzilor din spitale, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR) a lansat o petiţie care a fost semnată de 1200 de medici, prin care am solicitat următoarele:
1. Dreptul la gărzi remunerate
2. Dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte
3. Calculul drepturilor aferente gărzilor suplimentare (vechime)
4. Dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore
5. Dreptul de a refuza efectuarea de gărzi neremunerate şi neîncadrate în documentele oficiale ale unităţii sanitare

În scopul formării profesionale, rezidenţii au solicitat următoarele:
1. Considerarea timpului alocat pentru participarea la congrese sau cursuri în scopul formării profesionale ca timp de muncă
2. Recunoaşterea competenţelor dobândite în timpul rezidenţiatului şi după finalizarea acestuia
3. Posibilitatea extinderii centrelor de pregătire a rezidenţilor în specialităţile care necesită aparatură specifică pentru diagnostic şi tratament, cu scopul ca fiecare rezident din specialitate să poată avea acces şi să poată învăţa să lucreze pe aparatul respectiv
4. Stabilirea unor colaborări cu diferite centre de simulare şi de cercetare pentru un acces mai facil şi mai economic (toate aceste cursuri fiind contra cost, în baza veniturilor medicilor rezidenţi)
5. Crearea unei forme de stimulare a rezidenţilor prin premierea acelora care aduc plus valoare prin activitatea prestată la nivel internaţional (exemplu – recompensarea articolelor publicate în reviste ISI)
6. Participarea gratuită la 2 congrese anual (unul în ţară şi unul în străinătate).
7. Accesul gratuit la o platformă online de reviste pe fiecare specialitate în parte

Pe partea de salarizare şi condiţii de muncă, soluţiile rezidenţilor au fost următoarele:
1. Eliminarea clauzelor abuzive cu privire la pierderea bursei (concediu de odihnă, concediu de boală, concediu de maternitate)
2. Desemnarea unei persoane care să se asigure lunar de virarea la timp a salariilor, precum şi a burselor, care să oblige spitalele plătitoare la plata tuturor sporurilor şi care să verifice şi să reglementeze diferenţe de sporuri dintre diferite spitale în cadrul aceleiaşi specialităţi
3. Accesul gratuit la investigaţii şi tratament profilactic (de exemplu, rapel gratuit vacin VHB) în cazul rezidenţilor cu expunere profesională
4. Plata integrală a bonurilor de masă în cazul rezidenţilor care nu fac gărzi plătite (aceştia nu primesc masa în spital, însă spitalul plătitor le opreşte 3 bonuri pe lună)
5. Asigurarea tuturor medicilor rezidenţi care efectuează gărzi a meselor aferente, fie la cantina spitalelor, fie în sistem catering
6. Eliminarea proceselor birocratice prin transpunerea pontajelor şi rotaţiilor de stagiu într-un format electronic (crearea unei adrese de mail unice pe spital la care să se poată primi pontajele, iar cererea de rotaţie de stagiu să poată fi trimisă şi aprobată de către şeful de clinică tot în baza unui schimb de mailuri)
7. Pontarea orelor suplimentare lucrate (în weekend sau peste program) şi recompensarea acestora prin reduceri la congrese, tichete de vacanţă
8. Crearea unor condiţii propice pentru ca medicii rezidenţi să îşi poată întemeia familii (de exemplu, înfiinţarea în centrele universitare mari a unor centre supravegheate pentru copiii personalului medical)

Condițiile precare din spitale sunt arhicunoscute și, în mod normal, ar pune pe fugă orice absolvent de Medicină. Există însă tineri care nu vor să plece în afară pe mii de euro. Intenționați să profesați în țară?

Da, voi rămȃne ȋn ţară deoarece sunt suficient de norocoasă să fac parte dintr-un colectiv absolut minunat ȋn secţia de neurologie pediatrică a Spitalului Clinic de Copii „Dr Victor Gomoiu” din Bucureşti. De cȃnd am ajuns aici, am ȋnvăţat ce ȋnseamnă dedicarea, empatia, dorinţa de a face bine chiar dacă acest lucru ȋnseamnă să te lupţi cu un sistem bolnav. Desigur, o motivaţie importantă o reprezintă familia pe care nu aş abandona-o ȋntr-o ţară muribundă pentru nimic in lume. Rămȃn pe baricade şi lupt pentru şi ȋmpreună cu cei care ȋncă mai cred că pot schimba ceva. Exact cum m-a ȋnvăţat mama.

Cu ce salariu este încadrat un medic rezident în prezent?

Salariul unui medic rezident diferă ȋn funcţie de specialitate şi de anul de studiu. În anul 4, cu un spor de 25% ajunge ȋn jur de 2100 lei. La acesta se adaugă bursa de 670 lei şi bonurile de masă. Cu toate acestea, medicul rezident nu se ȋncadrează pentru a primi un credit bancar. Un congres internaţional costă 500 euro – doar mapa de congres şi accesul la conferinţe şi cu puţin noroc, un sandwich. Un articol ştiinţific costă ȋn medie 25 euro. Un atlas sau o carte de specialitate poate ajunge și până la 700-800 euro.

Pentru un doctor, indiferent de vârstă, este vital să fie pus la punct cu cercetarea actuală. Tot ce înseamnă pregătirea noastră nu este un moft, nu este încă o plimbare, ci ceva ce nu poate lipsi dacă dorim să fim buni în ceea ce facem.

Pe lȃngă aceste lucruri sunt, desigur, şi cele de bază – de la uniforme şi instrumente (pe care ni le asigurăm singuri) la lucruri personale de zi cu zi.
Pe scurt, traiul este de la salariu la salariu.

Ce soluții are la dispoziție un medic rezident pentru a-și suplimenta veniturile?

Pentru medicul rezident, opţiunea generală este de a efectua gărzi plătite ȋn spitalele ȋn care se plătesc ȋncepȃnd cu anul al III-lea, fie la stat, fie la privat. Am colegi, părinţi fiind, care efectuează şi 10-11 gărzi pe lună, pe unde apucă, doar pentru a-şi putea ȋntreţine familia. Sunt permanent extenuaţi, iar uzura psihică este imensă, fiind lesne de ȋnţeles că viaţa lor personală are mult de suferit. Celelalte opţiuni depind de şansa şi creativitatea fiecăruia de a face ceva ȋn afara sistemului medical.

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.