INTERVIU CU VIȘINEL BALAN: „Copiii abuzați din centrele de plasament trebuie să aibă un reprezentant în Parlament“

-


Costel Vișinel Balan este unul dintre cei șase candidați independenți care le va cere votul bucureștenilor pentru un fotoliu de deputat. La prima vedere, Vișinel Balan pare un tânăr de 29 de ani care are ambiția de a schimba lucrurile chiar din Parlamentul României. În spate însă, el are o poveste de viață tulburătoare care l-a ambiționat să-și depășească condiția de copil abandonat și crescut în orfelinatele din România. Vișinel este absolvent de Drept și UNATC și de câțiva ani reprezintă vocea copiilor abandonați. Vișinel crede cu tărie că nimeni nu poate înțelege mai bine provocările acestei categorii sociale precum un copil crescut în sistem, așa cum a fost el. Citiți în interviul de mai jos care sunt ambițiile lui Vișinel Balan dacă va avea șansa să câștige un mandat de parlamentar.

JURNALISTII.RO: Cum aţi luat decizia de a candida, fiind o figură puţin cunoscută publicului larg, deşi aveţi o poveste de viaţă impresionantă care a fost prezentantă în ultimii anii în mass-media?

VIȘINEL BALAN: Am interdicţie în Centrele de Plasament. Am făcut o cercetare în peste 190 de centre de plasament şi rezidenţiale din peste 27 de judeţe, inclusiv sectoarele Bucureştiului, unde am descoperit peste 18.000 de copiii abuzaţi de angajaţii sistemului de “protecţie socială”.

Constatând aceste abuzuri, am luat decizia ca aceşti copiii să aibă un reprezentant în Parlamentul României. Ca demnitar am dreptul să merg în orice centru, să apar aceste fiiințe – victime ale statului. A venit momentul ca cineva să ia atitudine faţă de aceste abuzuri. Consider că după 11 ani de activism pentru drepturile copiilor abandonaţi să fac pasul de reprezentare a celor abandonaţi în orfelinatele groazei direct din Parlamentul României.

Ce vă recomandă pentru un mandat de parlamentar?

Am crescut 26 de ani în mai multe centre de plasament, am experimentat “reforma socială” şi sunt foarte nemulţumit. Cred că nu-i suficient să schimbi nişte geamuri sau paturi ca să spui că ai făcut reforma în protecţia copilului. Avem un sistem numit asistenţă maternală unde se abuzează pe bandă rulantă, avem un sistem de plasament familial unde nu se fac monitorizări şi mai avem un sistem de adopţie pe hârtie. Cred că e momentul să luptăm cu adevărat pentru drepturile copilului şi a familiei în România. Azi, e momentul că fiecare dintre noi să luptăm pentru a recupera ce am pierdut în 27 ani.

Activismul din ultimii 11 ani mă recomandă pentru un mandat de parlamentar.

Aţi cerut ajutor pe Facebook pentru a strânge bani pentru campanie. Donează oamenii?

Mulţumesc! Oamenii sunt foarte receptivi. Duminică, o creatoare de modă a donat 1.450 lei. O fată de la un centru a donat 1.000 de lei. Sunt oameni care cred în acest proiect pentru ca aceşti copii să aibă o voce în Parlament. Voi fi cea mai puternică şi vehementă voce a copiilor abandonaţi. Foarte mulţi copii/tineri mor în România lui 2016 pentru că nu ne pasă. Am nevoie de bani şi le recomand tuturor să o facă.

Pentru a reuşi, am nevoie de 5.000 euro. Atât valorează succesul meu.  Am reuşit să strângem 3.500 lei. Sunt optimist!

Ce dificultăţi aţi întâlnit până acum în campania electorală?

Legea electorală e destul de complexă. Le mulţumesc liberarilor şi pesediştilor pentru acest cadou. Am o veste bună. Cu toate obstacolele, am şansele cele mai mari ca şi independent pe Bucureşti. Nu am reuşit să dăm drumul la print până nu am strâns banii, nu ai voie să primeşti cadouri bunuri constând în printuri, design şi multe altele. Elemente care mi-au blocat activitatea de începere a campaniei. Am găsit oameni frumoşi care mă susţin şi, în pofida legii, acţionează pentru a reuşi.

Enumeraţi trei măsuri concrete pe care le veţi pune în aplicare în proiecte de lege pentru a îmbunătăţi viaţa celor care vă vor vota și nu numai?

Calendarul meu este clar:

-6 luni: merg să vorbesc cu cei peste 58.000 de copii abandonaţi, a căror voce nu se aude niciodată la Bucureşti.

-6 luni: alături de experţi din mediul academic, civic şi tinerii instituţionalizaţi voi pune bazele celor trei proiecte de lege:
•    ADOPŢIE ÎN 30 DE ZILE – program care presupune că părintele adoptator are deja certificatul obţinut şi părinţii naturali au fost decăzuţi din drepturile părinteşti în 48 ore de la declararea abandonului.
•    DESFIINŢAREA CENTRELOR DE PLASAMENT –până în decembrie 2017 vom face demersurile prin care să nu mai avem nici un centru de plasament în România alături de reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale. Ca alternativă, solicităm externalizarea serviciilor de protecție către ONG-uri sau organisme private deschise pe partea de protecție socială.
•    INVESTIGAREA ABUZURILOR DIN ULTIMII 27 ANI  – în urmă vizitelor din centrele de plasament vom solicita Parlamentului o comisie de investigare a abuzurilor din casele de copii. Se estimează că peste 38.000 de copiii au murit în aceste lagăre şi pentru care nimeni nu a răspuns.

-6 luni: investigarea sistentei maternal şi plasamentul familial;
-6 luni: investigarea procedurilor de adopţie;
-12 luni: lucru la creionarea celor trei proiecte de lege şi propunerea lor spre adoptare şi consultare comisiilor de specialitate dinSenat şi Camera Deputaţilor urmând a fi votate.

-12 luni: lucru pentru creionarea legii persoanelor fără adăpost şi susţinerea Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi pentru a deveni o voce a copiilor abandonaţi.

(FOTO: Facebook)

Citește și: INTERVIU CU MARA CALISTA (PNL): „Sunt mai bine pregătită decât oricare alt deputat aflat la primul mandat“


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.