Intrăm în noua eră a turismului spaţial din 2019. Ultimele teste pentru avionul cargo spaţial

-


Un avion spaţial al Virgin Galactic a zburat joi spre frontiera cu spaţiul cosmic, revenind în condiţii de siguranţă în deşertul californian, ultima etapă dintr-o serie de teste dificile, desfăşurate pe parcursul mai multor ani, de compania care speră să realizeze primul zbor comercial cu pasageri al SUA în spaţiu, după sistarea programului spaţial american în 2011, scrie Reuters.

 

Zborul test prefigurează o nouă eră a turismului spaţial, care ar putea demara chiar din 2019, domeniu în care Virgin Galactic, compania miliardarului Richard Branson, concurează cu Blue Origin, deţinută de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, pentru întâietatea serviciilor de zboruri suborbitale destinate turiştilor cu dare de mână.

Avionul cargo al Virgin cu fuselaj dublu care a transportat vehiculul spaţial pentru pasageri SpaceShipTwo a decolat la puţin timp după ora locală 7, de pe aerodromul din Mojave, la circa 145 de km nord de Los Angeles.

La rândul său, Richard Branson a asistat la decolarea din deşertul californian alături de sute de spectatori. După ce avionul a depăşit altitudinea de 50 de mile (80 de km), Branson, cu ochii în lacrimi, a dat mâna şi s-a îmbrăţişat cu spectatorii.

Avionul a reintrat în atmosfera terestră la o viteză de 2,5 ori mai mare decât cea a sunetului şi a aterizat câteva minute mai târziu.

„Astăzi am arătat că Virgin Galactic poate face spaţiul accesibil lumii”, a spus Branson, adăugând că speră la un zbor comercial cu pasageri, printre care se va număra şi el, până în martie 2019.

Avionul cargo a tractat racheta de pasageri SpaceShipTwo la o altitudine de 13,7 km după care a eliberat-o. Câteva secunde mai târziu, SpaceShipTwo a pornit motorul care a propulsat-o la peste 82 de km deasupra Terrei, altitudine suficient de mare pentru ca piloţii, Mark Stucky şi Frederick Sturckow, să experimenteze starea de imponderabilitate şi să admire linia orizontului.

Cel mai recent zbor de test realizat de Virgin vine la patru ani după ce racheta originală SpaceShipTwo s-a prăbuşit, copilotul a murit, iar pilotul a fost grav rănit, incident care a încetinit planurile Virgin Galactic, filiala americană a companiei cu sediul la Londra, Virgin Group.

„Am avut parte de provocări, iar pentru că am ajuns în sfârşit la punctul la care suntem cel puţin la nivelul altitudinii spaţiale este o realizare importantă pentru echipa noastră”, a subliniat directorul executiv al Virgin Galactic, cu ocazia unei vizite la centrul din Mojave, unde tehnicienii inspectau avionul înainte de zbor.

Zborul de test de joi a avut la bord doi piloţi, patru încărcături NASA şi un manechin botezat Annie, pe post de pasager. Peste 600 de persoane au plătit deja pentru un zbor suborbital la bordul avionului Virgin, inclusiv Leonardo DiCaprio şi Justin Bieber. Preţul unei călătorii de 90 de minute este de 250.000 de dolari.

Călătoriile scurte în spaţiu prevăzute a fi realizate la bordul New Shepard, racheta companiei Blue Origin, sunt estimate la o valoare cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de dolari pentru început.

Biletele vor fi scoase la vânzare înaintea lansării comerciale şi a primelor zboruri de test preconizate să demareze în 2019.

Citeşte şi:

Încă o moţiune de cenzură fără emoţii pentru premier

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.