UPDATE: Iohannis a dat aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu, Voican Voiculescu și Roman

-


UPDATE 13.51: Fostul premier, Petre Roman a declarat, vineri, la postul Realitatea tv, că cercetarea sa penală în dosarul Revoluției este absurdă și complet nefondată.

 ”Așa cum a început, nu se face deloc lumină. Avem de-a face cu o gravă mistficare. În acele momente eu cine eram ca să pot da ordine militare?! E absurd. Eram un nimeni. Eu nu am cum să cred decât că în spatele aceste cereri se află altfel de intenții. Din punctul meu de vedere este complet nefondată, niciun fel de bază și nu numai că este lipsită de logică, dar este lipsită și de valoare morală”, a afirmat Petre Roman, la Realitatea TV.

Fostul premier susține că n-a avut decât ”șansa de a participa la Revoluție” și că nu înțelege din cererea procurorului-general Augustin Lazăr decât că ”mai bine murea atunci”.

”Dacă eu am scăpat la baricadă atunci când s-a tras… Dumnezeu m-a lăsat cu viață. Ce se înteleg din cererea asta a lui Lazăr? Că mai bine muream atunci? Iohannis procedează cum crede. Își asumă această răspundere”, a subliniat Petre Roman.

 

UPDATE 10.54:  Șeful statului a transmis vineri ministrului Justiției cererea de începere a urmăririi penale a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției. Cererea a ajuns la Cotroceni pe 2 aprilie.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă emis de Administrația Prezidențială:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie a.c., ministrului Justiției cererea de urmărire penală faţă de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre şi de domnul Voiculescu Gelu – Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii,  având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reținute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008.”

După 28 de ani de la evenimentele dramatice care au dus la căderea comunismului, dar şi la moartea a peste 1000 de oameni, procurorii au trei personaje cheie pe care vor să le pună sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii: Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican-Voiculescu sunt cei care au condus România, după fuga dictatorilor Ceauşescu, scrie digi 24.

Procurorii militari susțin că au dovezi care arată că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat și românii care cereau libertate în stradă au fost împuşcaţi şi torturaţi în urma unei diversiuni pusă la cale de cei trei suspecţi.

În plus, procurorii spun că nu au existat teroriştii despre care avertiza televiziunea naţională. Iliescu, Roman şi Voiculescu ar fi orchestrat diversiunile în care au murit 1.104 oameni, aceștia crezând că luptă cu securitatea comunistă pentru libertate.

Ion Iliescu şi o parte dintre acoliții săi politici au format în decembrie 1989 Frontul Salvării Naționale (FSN), care a preluat puterea cu sprijinul armatei. FSN a desemnat apoi un guvern provizoriu condus de Petre Roman. Iliescu a fost preşedintele României până în 1996. A negat mereu că ar fi fost la originea vărsării de sânge de care îl acuză, pe lângă procurori, şi rudele celor care au pierit în decembrie 1989.

Gelu Voican Voiculescu, împotriva căruia se îndreaptă aceleaşi acuzaţii de infracţiuni împotriva umanităţii, este cel care s-a ocupat de înhumarea cuplului de dictatori, condamnaţi la moarte după un proces sumar. După Revoluţia din decembrie 1989 a fost viceprim-ministru în primul guvern provizoriu şi responsabil cu controlul serviciilor secrete. Nici el nu se consideră vinovat de ceva.

Petre Roman, al treilea acuzat important în ancheta Revoluţiei, a citit din balconul Comitetului Central al Partidului Comunist, prima Declaraţie împotriva dictaturii comuniste, după ce Nicolae şi Elena Ceauşescu fugiseră cu elicopterul. Imediat a devenit membru în Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, care îşi propunea să coordoneze revoluţia şi să instaurareze democraţia. Procurorii spun că împreună cu Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu au întreţinut artificial violenţele pentru a putea să preia puterea.

Știrea Inițială:

Președintele României, Klaus Iohannis a dat aviz, vineri, pentru începerea urmăririi penale în dosarul Revoluției Române din Decembrie 1989 a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman pentru crime împotriva umanității.

Știre în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.