Iohannis a vorbit despre cazul Ponta în Croația: Speța este tristă

-


Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri cu omologul său croat, Kolinda Grabar-Kitarovic. În cadrul conferinței de presă comună, Iohannis a fost întrebat cum va afecta situația premierului Victor Ponta, urmărit penal pentru fapte de corupție, aderarea României la Schengen. Șeful statului a răspuns că speța este tristă, dar că acest lucru arată că lupta anticorupție se desfășoară din plin.

Întrebat dacă anumite cazuri de corupție la nivel înalt, în speță cel al premierului Ponta, afectează aderarea României la Schengen, Iohannis a răspuns: „Am discutat despre chestiunea Schengen și este destul de evident că aspectul corupției este luat în seamă când vorbim despre Spațiul Schengen. România a făcut progrese semnificative, notabile, în domeniul combaterii corupției și speța (n.r. cazul Victor Ponta), care în sine este tristă, nu arată decât că lupta anticorupție se desfășoară din plin. Suntem într-o fază fierbinte și cu siguranță vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influențeze în sens pozitiv aderarea la Spațiul Schengen”, a afirmat șeful statului.

La rândul său, președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a subliniat că lupta împotriva corupției accelerează aderarea la spațiul Schengen.

„Atitudinea mea a fost dintotdeauna toleranță zero față de corupție. Poate că pe termen scurt în ceea ce privește lupta anticorupție poate atinge felul în care o persoană este văzută, dar asta nu înseamnă că nu trebuie puși pur și simplu sub acuzare, inclusiv înalți demnitari, pentru a vedea care sunt standardele pentru a putea preveni corupția și pentru a dovedi faptul că în orice moment țara este pregătită să se lupte, să rezolve, să pună sub acuzare corupția. Nu cred că lupta împotriva corupției va afecta în mod negativ aderarea la Spațiul Schengen. Noi abia suntem la început în ceea ce privește acest proiect. De la 1 iulie începe inspecția — prima fază a acestui proces. Mai avem mult de lucru în ceea ce privește acest proces, dar consider că o luptă împotriva corupției nu poate decât să ne ajute în atingerea criteriilor tehnice și nu poate decât accelera procesul de aderare la Schengen”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon