Iohannis: „Revenirea la alegerile în două tururi, corectă”

-


Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că va solicita Parlamentului să se întrunească în sesiune extraordinară pentru ca guvernul să își poată angaja răspunderea pe legea alegerii primarilor în două tururi.

 

„Astăzi, Guvernul a decis să îşi asume răspunderea pe modificarea Legii alegerii primarilor, în speţă se doreşte revenirea la alegerea în două tururi care este absolut corectă, democratică şi normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, (…) calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în aşa fel încât cel puţin jumătate plus unu din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia,  în foarte puţin timp documentul Guvernului privind asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin va fi trimis la Parlament şi va cere Legislativului să se întrunească în sesiune extraordinară.

„Imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care îşi angajează răspunderea Guvernul”, a subliniat Klaus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că proiectul privind alegerea primarilor în două tururi nu contravine niciunei norme şi este o modificare care dă mai multe opţiuni alegătorului.

El a fost întrebat de ce în proiectul de modificare a legislaţiei electorale nu a fost inclusă şi prevederea privind alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene din rândul consilierilor judeţeni.

„Asta trebuie să întrebaţi la Guvern. Guvernul îşi angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui Consiliului judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă. Cu siguranţă există o gândire la nivel de Guvern şi cu siguranţă la momentul potrivit Guvernul vă va spune cum vede lucrurile”, a explicat Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul îşi va angaja răspunderea în Parlament privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Citește și:

Iohannis: „UE, NATO şi Parteneriatul strategic cu SUA, pilonii de bază ai politicii externe a României”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.