Iohannis atrage atenţia: Analfabetismul funcţional se reflectă şi-n sferele politicii

-


Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că România poate să combătă eficient rata mare a analfabeţilor funcţionali prin intermediul programelor funcţionale de combatere a abandonului şcolar.

 

„Sistemul educaţional trebuie să facă diferenţă reală în nivelul de cunoştinţe ale copilului. Şi în România un studiu din 2016 arată că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcţional de 42 de procente, care se reflectă şi în alte sfere ale politicii româneşti. Nu e suficient să asigurăm accesul la educaţie. Trebuie să garantăm accesul la educaţie de calitate. La nivel naţional ne confruntăm cu o criză demografică amplificată, abandon şcolar şi o participare scăzută la învăţământul superior. Poate nu e cazul acum să ne concentrăm creditele pentru învăţământul superior şi să neglijăm alte proiecte deja demarate”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri,  la lansarea raportului World Development Report: „Learning to Realize Education’s Promise”.

Potrivit acestuia, statul român se îndepărtează de obiectivul 20-20 clamat de premierul Viorica Dăncilă în domeniul abandonării timpurii a şcolii.

„Continuăm să ne îndepărtăm de obiectivul Europa 2020, sau 20-20, cum se spune mai nou, în domeniul părăsirii şcolii timpurie, cu o cifră de optesprezece la sută”, a adăugat Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că doreşte o dezbatere serioasă pe tema Pilonului II de Pensii astfel încât populaţie să nu fie amăgită de PSD.

„Voi da ca exemplu dezbaterea pe marginea sistemului de pensii administrat privat, care acum este în curs, cu o dinamică foarte interesantă la nivel guvernamental. Iese cineva şi spune „nicio problemă, uitaţi”, iese altcineva şi spune „nu desfiinţăm”, iese altcineva şi zice „dar îl transformăm în opţional”. Eu ştiu ce să înţeleg de aici şi, în consecinţă, avertizez, dar cei care sunt direct vizaţi de multe ori aş zice că nu înţeleg, nici nu-i interesează dezbaterea, fiindcă sunt preocupaţi de alte chestiuni. Este clar că într-o ţară cu natalitate redusă şi cu migraţie negativă, un sistem de pensii gestionat preponderent de stat pur şi simplu nu este sustenabil. Orice promisiune că se poate continua aşa este doar o tentativă de amăgire a populaţiei, sacrificând bunăstarea viitorilor pensionari”, a conchis Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

REVOLTĂTOR. PSD sugerează că, de fapt, miile de oameni de pe Arena Națională au huiduit-o pe Simona

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.