Iohannis explică de ce nu a invitat-o pe Dăncilă la Sibiu în 9 mai

-


Fiecare stat are un singur reprezentant la Summitul de la Sibiu, din 9 mai, unde vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului. Astfel a explicat Klaus Iohannis faptul că premierul nu a fost invitat.

 

 

„Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm (…) Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că „cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber”.

„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk”, a mai explicat Klaus Iohannis.

El a spus că întâlnirile din cadrul summitului sunt pentru lucru, nefiind prevăzute evenimente protocolare, „la care lumea ar sta şi ar pierde vremea”.

„În consecinţă toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a Românei. Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranţă, cetăţenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă”, a adăugat el.

Iohannis a menţionat însă că publicul larg poate participa, în 9 mai, la un concert organizat în Piaţa Mare din Sibiu.

„Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza, sper eu, cu o aşa-numită declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine. Iar pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe, în ziua de 9 mai, Primăria municipiului Sibiu organizează aici, în Piaţă – şi se vede în spate – un mare concert pentru toată lumea. Deci cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber”, a mai afirmat Iohannis.

El a spus că dejunul, care va fi organizat în curtea interioară a Palatului Brukenthal, nu este unul festiv.

„Este un dejun tehnic, sigur, se mănâncă, este dejun, dar noi în timpul dejunului continuăm discuţiile începute în atrium, asta înseamnă un dejun de lucru, deci în timp ce vorbim şi mâncăm, dar sigur şi dacă este un dejun tehnic un ambient plăcut este potrivit şi cred că aceste clădiri foarte frumoase pe care le avem în Sibiu vor fi puse în valoare încă mai mult dacă atrag atenţia prin astfel de manifestări”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului s-a aflat la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru summitul din 9 mai.

La Summitul Uniunii Europene sunt aşteptaţi 28 de şefi de state şi de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre.

Citește și: #AlegeriEuroparlamentare. Un senator PSD consideră că în Parlamentul European nu ar trebui trimiși oameni deștepți. VIDEO


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.