UPDATE. Iohannis, faţă în faţă cu jurnaliştii: „Sunt convins că voi obţine toate voturile celor care mă vor preşedinte”

-


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, la BCU, că teme aranjate nu există, iar fiecare participant vine cu inputul său şi vor genera o discuţie interesantă.

 

„Am vrut să am un mandat de construcţie, dar trebuia să menţină România pe coordonatele dorite de români şi am reuşit să mă opun PSD-ului pentru a menţine România în valorile euro-atlantice. PSD-ul a inhibat dezvoltare României, iar acum trebuie înlăturat democratic, prin vot din decizia statului. Este singurul mod democratic de a trimite un partid în opoziţie. Votul este modalitatea prin care putem să avem un preşedinte, care lucrează cu Guvernul pentru România, să reseteze statul, să ducă la prosperitate, securitate. Aceste lucruri sunt posibile”, a subliniat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, PMP, UDMR, USR PLUS sunt de aceeaşi parte a baricadei.

„PSD-ul trebuie reformat. Noi nu tăiem pensii şi salarii. Le mulţumesc tinerilor care s-au dus şi au votat. Votul este vital şi dacă doriţi să participaţi la contrucţia României mergeţi la vot!”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cristina Şincai (România tv): Ce garanţii le veţi aduce româniloe care vor trăi mai bine? Guvernul Orban ne spune că sunt găuri în buget.

„Dacă voi ales, mă voi implica total pentru România Normală. Este mai mult decât un slogan: înseamnă prosperitate, şcoli sigure, statul deserveşte cetăţeanul. Da, pot să garantez că mă voi implica împreună cu guvernul că vom lucra împreună. Lucrurile arată bine. Avem soluţii. Politica guvernului căzut s-a bazat pe consum şi am intrata într-o zona nesănătoasă şi pot fi corectate.”

Moise Guran (Europa FM): Ultimii trei ani ai mandatului dvs au stat în apărarea statului de drept. Este cert că s-a căscat o prăpastie în statul român, aţi ieşit în stradă, aţi fost la guvern şi aţi deschis procedura referendumului pe justiţie. Aţi dat încă o şansă guvernul PSD-ului. Întrebarea mea: Domnule preşedinte legile justiţiei au trecut? Aţi sacrificat electoral justiţia?

„Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până am văzut că va produce efecte maximale. Am alungat elefanţii, am coborât în stradă şi am retrimis legile justiţiei în Parlament şi am rugat în ultimele zile pe colegii mei să îmi facă o valoare. Am anulat 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei. Vom corecta legile justiţiei în ceea ce a mai rămas. Fără mine statul de drept s-ar fi rupt. Am corectat în exterior imaginea României afectată de guvernele psd-iste. Un referendum poate fi validat dacă rata de participare va fi foarte mare.”

Ramona Avramescu (TVR): V-aţi folosit frecvent de mediul online în momentele cheie. Sunteţi îngrijorat că acest mediu vă este ostil de la începutul acestei campanii?

Într-o campanie, există opinii pro sau contra. Eu mi-am pus în practică strategia. Am urmărit impactul pe Facebook. Numărul urmăritorilor este în creştere.

Ce mesaj direct le transmiteţi celor care vor boicota?

Invitaţia mea este să mă voteze. Eu sper ca prin apariţiile mele să îi conving că trebuie mers la vot.

Cristian Pârvulescu (SNSPA): Cum veţi reuşi să grăbiţi ritmul reformelor? Când ar urma să fie făcute?

„O adevărată reformă se poate face prin modernizarea Constituţiei. Până atunci sunt lucruri care pot fi făcute în Parlament printr-o majorităţi. Se pot găsi majorităţi prin care să se repare tot ce s-a stricat. Eu sper într-o majoritate cu care să lucrăm pe arhitectura statului”.

Aveţi în calcul vreo procedură prin care să determinaţi anticipatele?

„Vom vedea, după prezidenţiale dacă vom putea concretiza această dicuţie. multe lucruri pot fi rezolvate până când vom avea o nouă majoriatate”

Clarice Dinu (Hotnews): Aş ridica problema unei legi care a avut efecte în societate. În cazul legii recursului compensatoriu, de ce aţi promulgat-o fără nicio obiecţie?

„Această lege a ajuns la CCR, a fost găsită constituţională. CCR s-a exprimat pe oportunitate. Este o abordare neuzuală şi făcea caducă netrimiterea ei în Parlament. Am ajuns la concluzia că altă soluţie pe Constituţie nu există. Trebuie întoarsă şi corectată. Sunt optimist cu noul guvern că vom corecta”.

Cristian Leonte (Pro tv): Explicaţi decizia de atunci în cazul lui Dăncilă după două guverne eşuate ale PSD?

„PSD a dispus atunci de o largă majoritate şi au controlat 60% din Parlament. Atunci în spiritul Constituţiei, această persoană va fi desemnată. La momentul respectiv, nu au existat condiţii favorabile pentru alcătuirea unei majorităţi.În Parlament sunt politicieni sensibili la votul românilor, şi după votul din 26 mai, a fost posibilă o majoritate care să dea jos guvernul PSD”.

Regretaţi că în 2009 aţi stat în tabară lui Geoană?

„Atunci aşa am văzut”.

Radu Tudor (Antena 3): În mandatul dvs, aerul a devenit mai respirabil în România. CSM, CCR au scris despre abuzurile anumitor magistraţi şi o să vă întreb: De ce nu ieşiţi mai des să apăraţi drepturile şi libertăţile?

„Este vorba de independenţa justiţiei. Aş fi putut să merg la CSM, dar eu cred în independenţa Justiţiei şi m-am abţinut de la aceste lucruri. Atunci acest lucru trebuie să fie valabil şi pentru preşedintele României. Nu putem să punem în balanţă drepturile omului”.

Silviu Mănăstire (B1TV): Există un memorandum cu o companie chineză în realizarea reactoarelor de la Cernavodă şi pe 5G ? Ce opini aveţi?

„Am o părere foarte clară. Locul nostru este în spaţiul euro-atlantic. Cu china putem avea schimburi economice, noi avem obligaţia de a pune în practică valorile euro-atlantice. Le vom analiza în CSAT. Am discutat asta şi cu Trump. Vrem să întărim şi partea economică.”

Iohannis: Primul tur al alegerilor a adus un record al românilor din diaspora care au votat la primul tur. Este o premieră. Le mulţumesc şi este foarte bine că m-aţi votat. Participarea este notabilă.

Runda a doua:

Cristina Şincai: Este greu să fii preşedinte al României?

„Nu cred că este relevant. Pentru mine este o mare onoare şi este o muncă care îmi place şi căreia mă dedic 100 %. Un mandat are şi reuşite şi neîmpliniri.

Ce regretaţi că nu aţi făcut în primul mandat?

„Aş comunica mai mult. Partea de comunicare nu a ajuns la nivel optim. Vom căuta cele mai bune decizii”.

Moise Guran: OUG 114 a fost un act de atentat la siguranţa naţională?

„Sincer, eu am  văzut o şmcherie psd-istă de a face bani. Acum, soluţia de anulare nu este fezabilă. Este nevoie de o analiză profundă”.

Nu ar fi trebuit să vă implicaţi în exploatarea gazelor?

„M-am implicat, dar fiind vorba de o lege. S-a ajuns la o formă care nu a satisfăcut pe nimeni. Chestiunea nu este tranşată. Discuţia trebuie să se reia pe ideea ce vor românii  să facă cu ele. După ce ne lămurim să găsim un cadru legislativ corect. Politica EXXON-ului s-a schimbat şi îşi va muta accentul în altă zonă. Lucrurile sunt în desfăşurare, insă avem o legislaţie care să permită adevăraţilor investitori să vineă şi să facă investiţiile”.

Este preşedintele responsabil de ce face Guvernul în economie?

„Constituţional nu este. Preşedintele nu este şeful guvernului, politica economică se va face de guvern. Asta au făcut guvernele psd-iste au refuzat comunicarea cu preşedintele. De când este guvernul Orban, am avut mai multe întrevederi decât am avut cu guvernele psd”.

L-aţi mai numi pe Dacian Cioloş premier?

Atunci mi s-a părut o soluţie.

Roxana Avramescu: Cât de repede veţi numi procurorii?

„Aceste interimate expiră în decembrie. Această chestiune trebuie rezolvată însă cu o soluţie bună. Domnul Predoiu lucrează la o metodologie. Sper să fie ocupate prin concurs”.

Ce fel de preşedinte am fost eu? De la psd, mi se pune că am fost spectator, apoi după 15 minute că aş fi dictator. Nu mă joc, nu dictez, prezidez.

Cristian Pârvulescu: Sper că veţi face astfel încât la Cotroceni să lucreze o comisie pe discriminarea rromilor?

„Ne vom apleca pe acest subiect. Cred că deranjat puţin zona psd-istă astfel de ce acum PSD-ul excelează în zona discriminării xenofobe. Este un semn cert că PSD-ul chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie, ca să abandoneze discursul urii. Sunt etnic german şi cetăţean român 100%”.

Clarice Dinu: În 10 august aţi avut informaţii că lucrurile vor degenera?

„Nu am avut informaţii. Pot să spun că aceea intervenţie din 10 August a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor de la Mineriade. PSD-ul este anti-român şi anti-democratic. nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem opresiv de sorginte comunistă. O prezenţă a mea acolo ar fi tensionat lucrurile. Aş fi dat apă la moară: asta-i lovitură de stat aleasă de preşedinte”.

Cristian Leonte:Din poziţia de preşedinte ce aţi făcut în chestiunea tăierilor ilegale de păduri?

„Le-am cerut în CSAT să facă strategii coerente. Sunt cam la 15% din 2016 până acum. Nu are rost să dictăm altfel lucrurile. Am gând să încurajăm intervenţia autorităţilor. O să accelerez prenzenţa mea în public pe această temă”.

Radu Tudor: Dumneavoastră cât faceţi până la Sibiu?

Cam patru ore.

Dacă se poate să fiţi mai puţin indulgent cu Guvernul Orban, după 7 ani de promisiuni infrastructura rutieră şi feroviară este un eşec. Vă rog, domnule preşedinte, ca după 24 noiembrie, să pună în prim plan împotriva leneşilor şi indolenţilor. Prin puterea dvs?

„Eu sunt ferm hotărât să facem lucrurile astea. Este cazul să ajunge că un preşedinte împreună cu un Guvern să se apuce de treaba. Abordăm aceste chestiuni. Voi fi foarte ferm. Aceste discuţii trebuie să producă rezultate. Nu avem timp să ne pierdem în discuţii de complezenţă. Este vorba de autostrada dintre Sibiu şi Piteşti, autostrada Moldova, Valea Prahovei ca să avem legături între provinciile istorice. Nu vreau să le facem”.

Silviu Mănăstire: Oare această Secţie Specială nu trebuie să fie populată cu cei mai buni magistraţi? Vă menţineţi oponia de a o desfiinţa?

„Personal, nu sunt specialist. Această Secţie nu trebuia înfiinţată, dar am solicitat şi am primit răspunsuri de la Comisia de la Veneţia, GRECO, MCV şi nu trebuie să existe. Toţi aceşti specialişti recomandă desfiinţarea Secţiei. Decizia se va lua în Parlamentul României”.

Cum vreţi să rămâneţi în istorie după 10 ani de mandat?

„Mă feresc de judecăţi de valoare. Asta o să ne spune cei care vor scrie. Eu vreau să constribui la realizarea României Normale şi vom vedea ce vor spune cei după noi. eu sunt cu construcţia şi normalitatea”.

Ion M.Ioniţă: Cred că nu există nici un dubiu că asistem la prăbuşirea clasei politice şi mă refer la incompetenţă şi analfabetism funcţional. Credeţi că este un succes România Educată dacă va rămâne în sertar?

„Nu rămâne în sertar. România Educată nu a fost mediatizată că nu am dorit, dar va fi implementat. Legea Educaţiei are 64 de modificări psd-iste. Educaţia şi sănătatea sunt prioritare”.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.