UPDATE. Iohannis: „Guvernul, pregătit să dea mâine OUG pentru amânarea plăţilor ratelor”

-


UPDATE 16.16: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de la Cotroceni, că este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale şi se doreşte să se vină cu măsuri de sprijin pentru oamenii simpli şi firme prin intermediul unei rectificări bugetare extraordinare.

„Criza se va termina la un moment dat şi atunci România trebuie să repornească economia. Două măsuri am convenit astăzi cu premierul. Prima: se conturează o rectificare bugetară extraordinară pe două paliere: alocarea de bani la Sănătate şi a doua chestiune se referă la românii care nu mai pot merge la serviciu, şi este nevoie de bani pentru a suplini banii pentru şomaj tehnic. A doua măsură mare: guvernul e pregătit ca mâine să dea OUG care permite amânarea plății ratelor la bancă pentru persoane fizice, dar și pentru firme. La cererea clienților, plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni, adică la finalul anului. Suntem convinși că până atunci economia își va reveni”, a declarat Klaus Iohannis.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi ministrul cu Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, informează Administraţia Prezidenţială.

La finalul reuniunii, care va avea loc la ora 14,00, preşedintele Iohannis va susţine o declaraţie de presă. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis  a avut şi marţi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare cu privire la COVID-19, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

„Experienţa internaţională, dar şi situaţiile înregistrate în ţara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecţiei cu coronavirus, trebuie să fim conştienţi de acest lucru. Ca atare, cadrele medicale – şi vorbesc de medici, asistente medicale, farmacişti, personal din laboratoare, alt personal medical – care duc greul în această luptă cu coronavirusul trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile! Prin redirecţionarea echipamentelor şi materialelor sanitare către medicii şi asistentele care luptă în prima linie şi asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante. Ştiu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar ştiu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziţii în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale. Şi în şedinţa pe care am avut-o cu premierul şi cu miniştrii în această dimineaţă am discutat lucrurile şi veţi avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveţi nevoie!”, a declarat Klaus Iohannis, marţi, la videoconferinţa cu premierul şi managerii de spitale.

Potrivit preşedintelui, sistemul medical românesc „suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetăţean”.

„Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici şi farmacişti, cadre medicale, profesionişti care sunt 100% dedicaţi salvării pacienţilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienţilor”, a conchis  Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Care pot fi efectele pandemiei de COVID -19 asupra economiei?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.