UPDATE. Iohannis, către managerii de spitale: „Sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava”

-


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seara, la începutul videoconferinţei cu premierul şi managerii de spitale, că-n România sunt cadre medicale sută la sută în prima linie a luptei împotriva virusului care confruntă cu probleme reale în contextul presiunii existente din cauza pandemiei de COVID-19. De asemenea, România este pregătită şi pentru un scenariu similar cu al statelor care sunt cu câteva săptămâni înaintea noastră în ceea ce priveşte numărul celor infectaţi.

 

„Am convocat astăzi această videoconferință fiindcă, după părerea mea, este nevoie de această discuție, pentru a transmite câteva informații și pentru a auzi de la dumneavoastră cu ce probleme vă confruntați în spitalele pe care le conduceți.
Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean. Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare şi trebuie asigurate în timp real a tuturor condițiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienți”

„Protejarea medicilor și a personalului medical. Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele. Doi – Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București. De asemenea, este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante. Vă rog foarte mult să identificați toate sursele de achiziție!”, a adăugat şeful statului.

Acesta a mai spus că este nevoie urgentă de echipamente de protecție și dezinfectanți, prin achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.

„În contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape în internarea și tratarea pacienților COVID-19, este necesar să transmiteți ordine clare către angajați privind utilizarea mijloacelor de protecție. Să vă informați asupra substanțelor care trebuie achiziționate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătății și a procedurilor de achiziție. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI și stabilirea circuitelor funcționale sunt extrem de importante. Este foarte important să asigurați programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale.
Este nevoie să amenajați zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală și de urgență pentru identificarea timpurie, izolarea și îngrijirea pacienților.
Trebuie să acoperiți deficitul de personal, în condițiile instituite de Decretul Prezidențial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteți să apelați la voluntari, la studenți, la cadre medicale militare în rezervă”, a subliniat Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a mai spus că este necesar ca medicii să evite panica şi să îşi desfăşoare activitatea într-un climat plăcut în condiţii de criză pentru a transmite medicilor şi pacienţilor o stare de încredere.

„Este esențială o bună comunicare cu autoritățile, cu toți angajații, dar și cu pacienții. Și pacienții vor să știe ce se întâmplă. Mă bazez pe calitățile dumneavoastră manageriale și umane. Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată până acum. Trebuie acționat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare. Ca măsură preventivă, și aici mă adresez dumneavoastră, domnule ministru Costache, facilitați în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic”, a conchis preşedintele României.

Citeşte şi:

Cum ne apărăm de infodemie? Imunizarea în fața fake news-urilor despre coronavirus, necesară

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.