Iohannis: ”Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”

-


Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că așteaptă ca PNL, USR PLUS și UDMR să se înțeleagă asupra unui nume de premier, iar dacă se va întâmpla acest lucru, va accepta persoana respectivă, fie că este Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

”Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez. Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat despre Nicolae Ciucă, posibil premier: ”În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”.

”Sincer? Motivul principal e că unii au încercat să negocieze via media, ceea ce nu se face. Negocierea se face în echipe de negociere. Prin astfel de negocieri nu se face decât să scadă încrederea publicului. Ne place sau nu, politicienii conduc țara. Știu cine a făcut această comunicare prin media, dar nu comentez”, a adăugat șeful statului.

De asemenea, acesta a mai spus că nu există șanse să avem un guvern instalat până la Crăciun.

”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar negocierile sunt negocieri. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pentru a nu face greșelile care s-au mai făcut la negocieri și apoi să se rupă coaliția”, a subliniat el.

Întrebat despre posibila sa suspendare din funcție, variantă vehiculată de noul partid AUR, Iohannis a replicat: ”Suspendarea e o poveste cam fumată. AUR este o formațiune despre care nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.

”PSD nu negociază cu nici un alt partid, sau nici un alt partid nu negociază cu PSD. PSD a câștigat cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că pot emite pretenții pentru guvernare. Constituția e foarte clară, un partid are dreptul să formeze guvernul dacă are peste 50% din voturi”, a subliniat Klaus Iohannis.

Citește și:

Iohannis a convocat noul Parlament pe 21 decembrie la ora 12.00


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.