UPDATE. Iohannis, preocupat de parcursul pro-european al R.Moldova

-


Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu premierul moldovean, Maia Sandu, de la Palatul Cotroceni, că va urmări personal derularea proiectelor bilaterale comune pentru asigurarea prosperităţii cetăţenilor moldoveni şi al apropierii R.Moldova de UE.

 

„Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. România a susţinut transferul paşnic de putere care a pus capăt situaţiei de criză politică”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, România este dispusă să ofere „asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova”.

În acest sens, şeful statului a mai spus va fi creat un grup de experţi. De asemenea, Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, „deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova”.

„Doresc să îi asigur de tot sprijinul României şi al meu personal pentru eforturile Guvernului de la Chişinău. Disponibilittea de a acorda, pe baza solicitărilor asistentă dedicată consolidării institutiilor în Republica Moldova. Administraţia prezidenţială a transmis propunerea de creare a unui grup de experti care împreună cu experţii din Rep Moldova să identifice domeniile în care este nevoie de asistenţă şi să fie demarate proiecte concrete. Partea noastra a constitutit acest grup. Voi urmări personal derularea de către guverne a acestei initţiative”, a adăugat Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul R.Moldova Maia Sandu a declarat, că autorităţile de la Chişinău au mare nevoie de sprijinul României pentru continuarea drumului european.

„Îi mulţumesc domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru invitaţia pe care am acceptat-o cu plăcere. Este prima vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului şi reflectă convingător importanţa şi interesul pe care noul guvern le acordă relaţiilor speciale şi privilegiate cu România ăn cadrul parteneriaitului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, istorice şi culturale. Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova e grea pentru cetăţeni. Au distrus economia ţării, au transformat instituţiile statului în afaceri personale. Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetăţenilor din Republica Moldova în parcursul nostru european”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit acesteia, discuţiile cu Klaus Iohannis au fost „sincere”, iar problemele abordate şi modalitatea de rezolvare au reflectat interesul pentru continuarea cursului Republicii Moldova spre modernizare.

„Am făcut un schimb de opinii privind situaţia social economică în Republica Moldova şi acţiunile pe care le va intreperinde Guvernul de la Chişinău în perioada imediat urmpătoare pentru a răspounde în mod eficient aşteptărilor cetăţenilor noştri, dar şi partenerilor externi în speical în ceea ce priveşte funcţionalitatea statului de drept, reforma justiţiei, combaterea corupţiei, investigarea fraudelor, în special a fraudelor bancare, consolidarea interacţiunii cu societatea civilă, asigurarea independenţei presei şi altele. Am solicitat sprijin şi asistenţă din partea României inclusiv prin consilierea la nivel inalt”, a conchis înaltul oficial moldovean.

Citeşte şi:

Când vor avea loc prezidențialele

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.