Iohannis respinge numirile lui Vasilescu şi Drăghici

-


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că respinge numirile Liei Olguţa Vasilescu şi lui Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi din motive de legalitate şi oportunitate.

„PSD mai are ocazia să încerce încă odată. „Ieri, am semnat decretele de revocare și s-a văzut, încă o dată, că decretele mele se publică în aceeași zi.Nu am formulat încă un răspuns de refuz, pentru că asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de prim-ministrul”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, există atât argumente de legalitate, cât și argumente de oportunitate pentru refuzarea propunerilor de miniștri.

„Până la mijlocul săptămânii viitoare, voi da publicității inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru”, a adăugat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă nu se teme că PSD va sesiza din nou Curtea Constituțională, în condițiile în care există voci care spun că nu ar mai avea dreptul să refuze o a doua nominalizare pentru funcțiile de ministru al Dezvoltării, respectiv al Transporturilor, președintele a răspuns: „O să aibă ocazia să mai încerce o dată”.

Președintele s-a referit și la principalele obiective politice ale anului 2019, an pe care l-a catalogat ca fiind „un an cu foarte multe provocări”. „Săptămâna viitoare, avem vizita Comisiei Europene pentru a începe în forță această președinție (Președinția Consiliului Uniunii Europene – n.r.). Sunt convins că vom face față bine”, a conchis Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că şeful statului i-a comunicat că nu va accepta propunerile PSD pentru Dezvoltare şi Transporturi.

„Preşedintele mi-a comunicat că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat, fără nicio explicaţie, dând dovadă că vrea blocarea activităţii Guvernului. Vom prelua şefia UE cu o situaţie de blocaj, cu o situaţie care nu-i este favorabilă României“, sublinia Viorica Dăncilă.

În schimb, Liviu Dragnea a declarat, întrebat despre un posibil al doilea refuz al lui Klaus Iohannis de numire a Olguţei Vasilescu la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi, că în cazul în care acesta „va călca cu picioarele pe Constituţie, o să ne întâlnim şi o să vedem ce o să facem”.

Întrebat dacă are rezerve că va accepta noile propuneri ale PSD pentru cele două ministere, Liviu Dragnea a răspuns sec: „Ne-am obişnuit cu domnul Iohannis să fie în stare să facă orice, dincolo de Constituţie şi lege, dar ar fi o încălcare flagrantă a legii şi a deciziei CCR. În cazul în care va calcă cu picioarele pe Constituţie, o să ne întâlnim şi o să vedem ce o să facem. Să ajungem în situaţia respectiv, nedorită de noi, şi vedem”.

Curtea Constituţională a României i-a dat dreptate premierului Viorica Dăncilă, constatând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională în cazul refuzului lui Klaus Iohannis de a accepta revocările lui Paul Stănescu şi Lucian Şova.

Citeşte şi:

LIVETEXT / Iohannis: „Voi intra în competiție pentru un nou mandat de președinte. Nu mă tem de contracandidați

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.