Iohannis, în vizită oficială la Chișinău, după 5 ani de ”răceală diplomatică”.Un nou restart al parteneriatului strategic bilateral, pe agenda comună româno-moldavă?

-


Președintele Klaus Iohannis va efectua marți o vizită oficială la Chișinău în contextul în care președintele ales Maia Sandu și-a preluat oficial mandatul de șef al statului moldovean pe 24 decembrie. Desantul diplomatic al șefului statului român în R.Moldova va marca o nouă etapă importantă de deschidere în relațiile bilaterale după cinci de ”răceală”, ca urmare a declarațiilor belicoase ale fostului președinte pro-putinist Igor Dodon împotriva României.

Momentul ales de Iohannis nu este întâmplător și vine într-un moment delicat pentru Maia Sandu care are de gestionat o triplă criză în R.Moldova (politică, economică și sanitară) în contextul în care oamenii Kremlinului controlează din umbră economia, politicienii și instituțiile statului moldovean. De asemenea, Maia Sandu are nevoie de sprijinul lui Klaus Iohannis și implicit al Bucureștiului în mandatul acesteia pentru deblocarea banilor europeni, continuarea reformelor, dezoligarhizarea statului și anihilarea corupției.

Prin prezența șefului statului român în aceste zile la Chișinău, Bucureștiul are o nouă șansă de a redeveni jucătorul activ din vremea mandatului lui Traian Băsescu și de a plusa mai mult pe partea economică. Iohannis are acum un partener serios la Chișinău, de orientare pro-europeană cu care poate deschide noi punți între Chișinău și București care au fost blocate în vremea binomului Plahotniuc-Dodon.  Iohannis va întări și mai mult credibilitatea Maiei Sandu în demersul acesteia de a construi o nouă față europeană a statului moldovean, după izolarea impusă de pro-putinistul Igor Dodon.

În momentul de față, România a cedat inițiativa Germaniei în R.Moldova, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în vara lui 2019 când Marile Puteri au determinat căderea regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc, iar Bucureștiul a fost absent. Acum, tandemul Iohannis-Sandu are o șansă uriașă să unescă prin proiecte fezabile cele două maluri ale Prutului întrucât economic se poate juca în acest moment cel mai bine. De asemenea, Bucureștiul poate decide să aleagă alți oameni în care să investească la Chișinău, după ce liderii unioniști au eșuat lamentabil și pentru moment au îngropat acest ideal în favoarea partidei pro-europene.

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita făcută de Iohannis la Chișinău „va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii acestei țări, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România”.

„Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova”, arată Administrația Prezidențială.

Dincolo de însemnătatea imagologic a acestui moment, Bucureștiul îi poate oferi Maiei Sandu expertiza politică și diplomatică necesară prin care aceasta să reușească să demonstreze că R.Moldova poate redeveni un partener credibil în relația cu Bruxellesul, însă nu o poate ajuta în politica internă unde joacă o carte riscantă: alegerile anticipate. De ce spun acest lucru?

Pentru că alegerile anticipate trebuie negociate cu toate forțele politice din plenul moldav, iar majoritatea PSRM-Șor va condiționa și va bloca orice pas pentru a-i crea condițiile propice revenirii la putere din postura de premier a lui Igor Dodon. Pentru a bloca o astfel de ipoteză Maia Sandu trebuie să aibă o majoritate capabilă să realizeze reforme și să amelioreze nivelul de trai al moldoveanului de rând. Cu banii Bucureștiului și cu mesajele de susținere ale lui Klaus Iohannis, Maia Sandu are timpul necesar să organizeze negocierile pentru anticipate, dar cum va negocia cu ”oamenii Kremlinului”?

“Trebuie să respectăm toate prevederile constituționale, iar în cest caz scrutinul nu poate să aibă loc mai devreme de luna mai. În această situație instabilă, fără o majoritate parlamentară și cu un guvern interimar, este foarte periculos să lăsăm lucrurile așa până la toamna sau toamna târziu, deoarece asta înseamnă că vom avea situație politică instabilă pe tot parcursul anului viitor. Prin urmare, este necesar să organizăm anticipatele cât mai repede, astfel încât să existe deja claritate despre modul în care lucrăm mai departe. Dar pe baza normelor constituționale. Prin urmare, ar fi luna mai. Poate fi în ziua de 9 mai, Ziua Victoriei, și e duminică”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, legile votate la grămadă de majoritatea PSRM-Șor vor crea și aceastea o presiune în plus în debutul mandatului prezidențial al Maiei Sandu, dar vor fi anihilate de CCRM și de o nouă majoritate politică. Până la organizarea alegerilor anticipate, Maia Sandu lucrează în plan extern și întărește relațiile cu Bucureștiul și Kievul. După vizita lui Klaus Iohannis, Maia Sandu se va deplasa anul viitor la Kiev unde va discuta cu Volodymir Zelenski noi aspecte din capitolul relațiilor bilaterale.

Întorcându-ne la vizita lui Klaus Iohannis de marți de la Chișinău, acesta are rolul de a întări prestigiul Maiei Sandu și de a le oferi cetățenilor moldoveni sprijinul necondiționat al Bucureștiului în drumul R.Moldova spre valorile europene, la finalul epocii dodoniene. De asemenea, se va adopta o Declarație comună pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmându-se relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

Citește și:

VIDEO. R.Moldova, de la Igor Dodon la Maia Sandu. Provocările mandatului primei femei care ocupă cea mai înaltă funcție în stat din spațiul CSI

EXCLUSIV. Republica Moldova, de la criza politică la alegerile anticipate. INTERVIU cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.