Iohannis vrea Universităţi “ca afară”

-


Şeful statului este de părere că Universităţile din România trebuie să promoveze adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile acestora, pentru a fi la standardele celor din “afară”.

“Universitățile nu pregătesc doar buni profesioniști, fie ei angajați sau antreprenori, ele au rolul de a forma buni cetățeni și de a contribui la dezvoltarea statului de drept, pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma “Vrem o țară ca afară”. Se poate. Dar pentru a avea o țară ca afară avem nevoie, în primul rând, de universități ca afară. Universități care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea, în toate activitățile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universitățile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învățământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulți tineri merg la facultate”, a declarat, luni, Klaus Iohannis la Constanţa, în deschiderea noului an universitar, scrie Agerpres.

În opinia acestuia, ţara noastră nu trebuie să mai încurajeze universităţile cu probleme grave de management educaţional pentru a da bine în statistici.

“România este de fapt, și e regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al tinerilor de 30 — 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea țării noastre și, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor. Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existența unor universități cu grave probleme de management educațional, doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală și cu recunoaștere socială și materială. Avem nevoie de înalți specialiști, dar și de meseriași bine calificați. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des, în spațiul public și poate chiar și în Parlament”, a adăugat preşedintele României.

La rândul său, ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a declarat, luni, la Galaţi, că ministerul Educaţiei a stabilit un buget de aproximativ un milion de lei pentru acordarea burselor “Carol I”. Potrivit acestuia, olimpicii naţionali şi internaţionali care au ales să îşi continue studiile universitare în România vor primi circa 3500 de euro pe an.

Citeşte şi: Durerea-n buci a statului român

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.