Stelian Ion, despre SIIJ: ”O să o desfiinţăm. Este foarte clar lucrul ăsta, deci nici nu există discuţii”

-


Deputatul USR PLUS Stelian Ion a declarat, marţi, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi desfiinţată, adăugând că nu vor mai exista „mari dezbateri” pe acest subiect, deoarece se cunosc deja opiniile magistraţilor, specialiştilor, ale instituţiilor internaţionale.

Întrebat la postul de radio RFI dacă va fi desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, Stelian Ion a răspuns: „O să o desfiinţăm. Este foarte clar lucrul ăsta, deci nici nu există discuţii. Nici nu vor fi mari dezbateri, pentru că despre desfiinţarea Secţiei Speciale am vorbit mai bine de trei ani de zile. Deci, se cunosc toate argumentele şi de o parte şi de alta, cunoaştem şi opiniile magistraţilor şi opiniile specialiştilor, avocaţilor, societăţii civile, opiniile emise de instituţii internaţionale, de Comisia de la Veneţia, de GRECO, de Comisia Europeană, şi atunci suntem în măsură să luăm o decizie fără să mai stăm pe gânduri multe luni de zile.  Noi ne ţinem de promisiuni şi ce am spus de-a lungul timpului vom face. Dacă ne-am asumat angajamentul să rezolvăm rapid această problemă, o vom face rapid”.

De asemenea, acesta a spus că este nominalizat, alături de alţi colegi, pentru preluarea mandatului de ministru al Justiţiei.

„Există o listă, sunt şi eu nominalizat şi alături de alţi colegi foarte buni, am încredere în ei, se va lua o decizie în acest sens. Nu am avut niciodată un obiectiv din a obţine un portofoliu la Ministerul Justiţiei, însă în perioada care a trecut mi-am dat seama că fără o implicare foarte, foarte mare pe partea asta nu poţi muta lucrurile. Din orice funcţie aş deţine, aş face tot posibilul ca tot ceea ce am promis în trecut să realizăm”, a adăugat Stelian Ion.

În schimb, Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu va vota desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), deoarece CSM şi Înalta Curte au spus că nu trebuie desfiinţată. Liderul social-democraţilor a declarat că are încredere în specialişti.

„Am anunţat foarte clar că PSD nu va vota desfiinţarea SIIJ, deoarece atât Înalta Curte cât şi CSM a spus că nu trebuie desfiinţată. Am încredere în specialişti”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul partidului.

Cătălin Predoiu a anunţat pe 30 septembrie că Ministerul Justiţiei pune în dezbatere publică legile Justiţiei şi invită toţi participanţii din sistem la o ”dezbatere temeinică”, aceasta urmând a se finaliza în 31 martie 2021.

El a precizat că la Legea privind organizarea judiciară, una dintre principalele propuneri este desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Potrivit acestuia, înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost „o eroare”, soluţia găsită fiind greşită.

„În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a corupţiei în sistemul judiciar”, a explicat ministrul Justiţiei care a precizat că cinci magistraţi care sunt localizaţi în Bucureşti nu pot urmări întreg fenomenul la nivel naţional.

Pe 21 iulie, Senatul a respins, decizional, proiectul de lege al USR pentru desfiinţarea SIIJ.

Citește și:

Ludovic Orban, ales președinte al Camerei Deputaților. Anca Dragu, prima femeie care va conduce Senatul


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.