Iordache este convins că Iohannis va semna decretul de revocare a șefei DNA

-


Joi ar putea fi dată motivarea CCR privind revocarea șefei DNA, a declarat Florin Iordache, președintele Comisiei Speciale din Parlament și artizanul OUG 13.

Deputatul spune că, în motivarea CCR, nu vor fi prevăzute sancțiuni pentru președinte, în cazul în care acesta ar refuza să semneze decretul de revocare. Florin Iordache se declară însă convins că Iohannis va semna decretul, în maximum 30 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

”Sunt două chestiuni. Dacă în cuprinsul acestei motivări se precizează că un termen imediat, trebuie să semneze un decret. Dacă în motivare se spune că președintele trebuie să semneze imediat un decret, e o chestiune, iar dacă nu, se merge pe dispozițiile din contencios, unde în maximum 30 de zile trebuie emis actul. Oricum, sunt maxim 30 de zile în care președintele trebuie să semneze decretul de revocare”, a spus Iordache.

Aveți așteptări ca CCR să indice un termen?

Nu ar fi nimic neobișnuit. Dumneavoastră știți că deciziile CCR sunt generale și obligatorii pentru toată lumea. Numai în condițiile în care discutăm de o lege, Parlamentul are la dispoziție 45 de zile să pună în concordanță cu decizia Curții. Așteptăm niște lucruri de finețe în motivarea Curții. O să primim un răspuns în acest sens. În rest, deciziile sunt obligatorii. Am așteptări ca președintele să respecte decizia și trebuie semnat decretul de revocare.

Întrebat dacă președintele ar putea fi sancționat în cazul în care refuză să semneze decretul, deputatul a răspuns: ”Nu există sancțiuni. Am văzut pe anumite rețele de socializare că în cuprinsul motivării trebuie să existe sancțiuni. Nicăieri nu au fost prevăzute sancțiuni. Sancțiunea este una singură: că președintele este obligat să respecte. Președintele a anunțat că va ține cont și o va respecta”.

”Sunt convins că președintele respectă Constituția și va respecta și deciziile CCR. Ați văzut și ieri cum CCR a solicitat sprijin extern pe acest atac nejustificat. Deciziile Curții nu pot fi contestate. Ajungem la anarhie, să negăm statul de drept. Nu stă DNA într-un om. Lupta anticorupție va continua. Concluzia este una singură: Codruța va pleca!”, a conchis deputatul PSD Florin Iordache.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu se pronunţă în privinţa revocării şefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR şi o va citi cu foarte mare atenţie.

El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia. Preşedintele a mai declarat că o decizie CCR nu poate fi discutată prin referendum.

La foarte scurt timp după declaraţia şefului statului, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că nu trebuie confundată independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoara activitatea sub autoritatea ministrului de resort.

Citește și: 

De ce a făcut atât de multe victime erupţia vulcanului Fuego din Guatemala?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.