UPDATE. Merkel, despre avionul ucrainea doborât în Iran: ”Este bine că se cunosc vinovaţii”

-


UPDATE 19.29: Cancelarul german Angela Merkel a salutat sâmbătă faptul că Iranul a recunoscut că a doborât din greşeală un avion de linie ucrainean, solicitând o anchetă detaliată cu privire la această catastrofă, scrie Agerpres.

”Este bine că se cunosc vinovaţii şi cred că trebuie făcut totul, în comun cu ţările din care proveneau cei decedaţi, pentru a găsi soluţii, a elucida faptele într-o manieră exhaustivă şi a discuta despre consecinţe. Astăzi a fost făcut un pas important”, a declarat Angela Merkel, aflată într-o vizită la Moscova.

UPDATE 14.08: Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă ”responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, scrie Reuters.

”Asum responsabilitatea totală (în această catastrofă) şi mă voi conform oricărei decizii ce va fi luată”, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

Generalul a declarat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui ”bruiaj” de telecomunicaţii.

Soldatul a luat avionul drept o ”rachetă de croazieră” şi a avut ”10 secunde pentru a decide. Putea decide să tragă sau să nu tragă, (dar) a luat decizia greşită”, a adăugat Hajizadeh.

Potrivit acestuia, ”a fost vorba de o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat aproape de avion”, iar ”aceasta explică cum avionul a putut continua să zboare”.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice ”neglijenţă” şi să facă tot ce este necesar ”pentru evitarea repetării unui astfel de accident”, după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ”eroare umană”, iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Totodată, ayatollahul a prezentat ”sincere condoleanţe” familiilor victimelor acestui ”accident întristător”.

UPDATE 12.20: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului, după ce statul islamic a recunoscut că a doborât ”dintr- eroare” avionul companiei Ukraine Airlines International (UAI) prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare, catastrofă soldată cu 176 de morţi, scrie AFP.

”Aşteptăm din partea Iranului (…) ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei”, ”plata unor despăgubiri” şi ”aducerea trupurilor victimelor. Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate şi fără obstacole. Cei 45 de specialişti ai noştri trebuie să obţină acces total” la ansamblul elementelor anchetei, a subliniat Volodymir Zelenski.

Printre cele 176 de victime ale catastrofei se numără şi 11 cetăţeni ucraineni, inclusiv cei nouă membri ai echipajului. Kievul anunţase vineri că experţii săi prezenţi în Iran pentru a ancheta au obţinut acces la cutiile negre ale aeronavei, la resturile acesteia, la locul prăbuşirii şi la discuţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian.

Știrea Inițială:

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât ”dintr-o eroare” avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbuşit miercuri lângă Teheran, prezentând scuze, dar arătând în acelaşi timp spre responsabilitatea SUA, scrie AFP.

”Iranul regretă profund această prăbuşire, o mare tragedie şi o eroare impardonabilă. Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”, a declarat președintele Iranului, Hassan Rouhani.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters. Schimbarea de poziţie este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezminţise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

”Avem informaţii din surse multiple care indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană” a declarat joi premierul canadian Justin Trudeau. La rândul lor, Statele Unite au afirmat, prin secretarul de stat Mike Pompeo, că aparatul a fost doborât ”probabil” de o rachetă iraniană.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare. O înregistrare video de circa 20 de secunde, ce ar arăta momentul în care o rachetă loveşte aeronava, a fost difuzată intens pe reţelele sociale. În imagine se vede un obiect luminos care urcă rapid spre cer şi loveşte ceea ce pare a fi un avion.

Citește și:

Cât de performantă este tehnica militară a Rusiei?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.