Revoluţia Islamică, încotro? Proteste la Teheran. „Duşmanul nostru este chiar aici”

-


Noi proteste au avut loc pe întreg teritoriul Iranului, pentru a doua zi consecutivă duminică, sporind  totodată presiunea asupra regimului islamic de la Teheran, după ce aceasta a recunoscut că armata a doborât miercuri avionul ucrainean de pasageri, scrie Reuters.

sursa foto: los angeles times

„Ne mint că duşmanul nostru este America, dar duşmanul nostru este chiar aici”, scanda un grup de protestatari în faţa universităţii din Teheran, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter. De asemena, în alte postări pot fi văzuţi protestatari în faţa unei a doua universităţi şi un grup de demonstranţi care se îndreaptă spre Piaţa Azadi (Libertate), precum şi proteste din alte oraşe.

Posturile media controlate de stat au transmis relatări scurte despre protestele de la universităţi, care au urmat după demonstraţiile de sâmbătă declanşate de recunoaşterea de către Iran a faptului că armata sa a doborât din greşeală un avion de pasageri miercuri, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord, într-un moment în care Teheranul se temea de lovituri aeriene americane.

Avionul Ukraine International Airlines a fost doborât la doar câteva minute după ce a decolat de la Teheran, miercuri dimineaţă, cu destinaţia Kiev. Mulţi dintre cei aflaţi la bord erau iranieni cu dublă cetăţenie, iar 57 erau deţinători de paşapoarte canadiene.

Locuitori din capitala Iranului au declarat pentru Reuters că poliţia a ieşit în forţă pe străzi duminică. Unii protestatari din Piaţa Azadi au strigat iniţial la poliţişti să li se alăture, iar apoi şi-au îndreptat furia asupra autorităţilor, scandând „Jos dictatorul”, referire la liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, potrivit postărilor de pe social media şi relatărilor din media iraniene.

Poliţia a intervenit în forţă…

Agenţia ILNA a relatat că Poliţia a intervenit pentru a-i dispersa pe protestatari, despre care susţine că erau în număr de 3.000. Pe înregistrările video postate în mediul on-line se pot vedea protestatari care fug de poliţie, după ce aceasta a făcut uz de bastoane şi gaze lacrimogene. Reuters menţionează că nu a putut verifica autenticitatea acestor înregistrări.

Furia oamenilor a dat în clocot după mai multe zile de negări ale armatei că ar fi responsabilă pentru prăbuşirea avionului, emise chiar şi după ce Canada şi SUA au anunţat că se pare că apărarea antiaeriană iraniană a doborât avionul de linie, probabil din greşeală.

sursa foto: dw.com

„Cereţi-vă iertare şi demisionaţi”, a titrat pe prima pagină duminică cotidianul moderat Etemad, afirmând că „poporul cere” ca cei responsabili pentru proasta gestionare a crizei să demisioneze.

Ultimele proteste agravează presiunea tot mai mare asupra autorităţilor iraniene, care se luptă să menţină pe linia de plutire economia grav afectată de sancţiunile americane, comentează Reuters.

Demonstraţiile împotriva creşterii preţului la combustibil s-au transformat în unele politice anul trecut, declanşând cea mai sângeroasă reprimare din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice. În jur de 1.500 de persoane au fost ucise în cele două săptămâni de proteste care au început pe 15 noiembrie, au declarat trei oficiali din Ministerul iranian de Interne pentru Reuters, deşi organizaţiile internaţionale estimează că bilanţul victimelor a fost mai mic iar Iran a catalogat informaţia respectivă drept „fake news”.

În jur de 2.000 de oameni au participat la un priveghi pentru victimele doborârii avionului de linie duminică la Toronto şi alte mii sunt aşteptate la o ceremonie de omagiere la Edmonton, unde premierul canadian urmează să susţină un discurs. Doborârea avionului a avut loc în contextul în care forţele iraniene erau în alertă maximă în anticiparea represaliilor americane după loviturile asupra a două baze irakiene în care se aflau militari americani.

Rouhani şi-a cerut scuze publice….

Preşedintele iranian Hassan Rouhani şi-a cerut scuze, sâmbătă, pentru ceea ce a numit „o greşeală dezastruoasă”, dar un comandant al Gardienilor Revoluţiei a făcut să crească furia oamenilor, după ce a afirmat că a anunţat autorităţile în ziua prăbuşirii că o rachetă iraniană a doborât avionul. În acest sens, liderul Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, a declarat, că „suntem mai supăraţi decât oricine pentru acest incident”, relatează media de stat. Un alt comandant a afirmat că Iranul nu a încercat să ascundă cauza prăbuşirii avionului.

„Duşmanii Iranului vor să se răzbune pe Gardieni pentru o greşeală militară”, a spus Ali Shirazi, reprezentantul lui Ali Khamenei în Forţa Al-Quds, unitatea de elită pe care o conducea Qassem Soleimani.

sursa foto: dw.com

Oficialii iranieni au încercat să prezinte dezastrul doborârii avionului ca pe o a doua lovitură pentru o naţiune în doliu după moartea lui Soleimani. Funeraliile lui Soleimani au prilejuit uriaşe adunări populare, pe care autorităţile le-au prezentat ca pe o dovadă de unitate naţională. Însă aceste manifestări de emoţie populară au fost imediat puse în umbră de protestele de duminică, când oamenii au rupt portrete ale generalului ucis.

Marea Britanie a protestat după ce ambasadorul său în Iran a fost reţinut pentru scurtă vreme sâmbătă. Media iraniene au relatat că el incita la proteste, deşi trimisul diplomatic a spus că nu făcea decât să participe la un priveghi pentru victimele tragediei aviatice. În acest sens, ministrul de externe britanic Dominic Raab a condamnat arestarea şi a spus că Iranul „îşi poate continua marşul spre statutul de stat paria sau poate face paşi spre dezescaladarea tensiunilor” cu diplomaţie.

Citeşte şi:

Trump avertizează din nou regimul de la Teheran: ”Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.