Fiul fostului Şah al Iranului anunţă falimentul „Revoluţiei Islamice”

-


Prinţul iranian în exil Reza Pahlavi, fiul ultimului şah al Iranului, a declarat, că Republica Islamică se va prăbuşi în următoarele luni, iar Occidentul trebuie să izoleze regimul de la Teheran, scrie Agerpres.

 

„Este doar o chestiune de timp. Cred că este aceeaşi stare de spirit. Durează doar câteva săptămâni sau luni pentru a ajunge la prăbuşirea finală, la fel ca în ultimele trei luni din 1978 înainte de revoluţie”, a declarat fostul prinţ moştenitor al Iranului, în vârstă de 59 de ani, care locuieşte într-o suburbie a capitalei SUA.

Potrivit acestuia, regimul islamic nu este normal, iar populaţia iraniană îl va alunga de la putere întrucât nu se va reforma.

„Este timpul să recunoaştem că acesta nu este un regim normal şi nu îşi va schimba comportamentul. Compatrioţii mei înţeleg că acest regim nu poate fi reformat şi trebuie alungat”, a adăugat fiul fostului Şah al Iranului.

În opinia acestuia, iranienii nu vor să fie sacrificaţi „pe altarul diplomaţiei şi al negocierilor”.

De asemenea, opozanţii iranieni aflaţi în exil au prezis deja în mod repetat căderea iminentă a regimului de la Teheran. Cu toate acestea, Reza Pahlavi a dat asigurări că iranienii ar putea „de această dată să simtă această ocazie pentru prima dată în 40 de ani”.

Din noiembrie 2019, la Teheran şi-n marile oraşe, populaţia a ieşit în stradă pentru a protesta împotriva scumpirii preţului la carburanţi, dar mişcările de stradă au reprimate violent de Gardienii Revoluţiei.  Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, această represiune a făcut peste 300 de morţi, în timp ce liderii americani susţin că numărul morţilor ar putea ajunge sau depăşi 1.500.

În ultimele zile, în rândul studenţilor de la Universitatea din Teheran au izbucnit noi mişcări de stradă generate de armata iraniană care a recunoscut că a doborât un avion de linie ucrainean din greşeală, după ce iniţial a negat orice responsabilitate. La rândul său, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat imediat sprijinit faţă de manifestanţi şi a avertizat împotriva oricărei represiuni.

Fiul ultimului şah, care a fost un monarh prooccidental şi un aliat apropiat al Statelor Unite, nu s-a referit la perspectiva  restabilirii dinastiei sale. El a spus că este gata să sprijine o vastă coaliţie de iranieni pentru a înlocui regimul actual cu o democraţie laică.

Citeşte şi:

Congresul va trimite Senatului actul de acuzare împotriva lui Trump

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.