Iranul a început îmbogăţirea uraniului peste limita impusă de Acordul din 2015. Încă un pas pentru obţinerea armei nucleare?

-


Iranul a început de luni dimineaţă să îmbogăţească uraniu peste nivelul de 4,5%, potrivit agenţiei de presă Isna, care a citat un purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OIEA), scrie AFP.

 

Anunţul vine după ce duminică Teheranul a făcut cunoscut că a început să îmbogăţească uraniu peste limita de 3,67% impusă de acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian. De asemenea, purtătorul de cuvânt al OIEA Behrooz Kamalvandi a menţionat, citat de agenţia Tasnim, că Teheranul are în vedere producerea de uraniu îmbogăţit la 20% dacă semnatarele acordului nu-l ajută să beneficieze de facilităţile economice ale acestuia.

Potrivit lui Ali Akbar Vélayati, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, nevoile ţării privind ”activităţile (sale nucleare) paşnice”, adică alimentarea cu combustibil a singurei sale centrale electrice atomice, corespunde uraniului îmbogăţit la nivelul de 5%.

Acest nivel rămâne departe de cel de 90% necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul urmează să continue să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat prin acest pact, încheiat cu marile puteri, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018, după care au reimpus sancţiuni economice dure care sufocă economia iraniană

Potrivit agenţiei Reuters, purtătorul de cuvânt al OIEA a dat asigurări că europenii – Franţa, Marea Britanie şi Germania – urmează să ia rapid măsuri în favoarea Iranului, întrucât, altfel, Teheranul va continua să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat în 2015.

La un an după retragerea SUA din acordul de la Viena, Teheranul a anunţat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două limite la care consimţise: un plafon de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogăţit (UF6) şi unul de 130 tone pentru rezervele de apă grea.

În aceeaşi zi, Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile statelor încă părţi ale acordului (Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) pentru a-l ajuta să evite sancţiunile americane.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.

Citeşte şi:

SUA pregătește noi sancțiuni împotriva Iranului. Regimul islamic nu renunță la programul său nuclear

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.