UPDATE. Isărescu l-a taxat dur pe Şerban Nicolae. „Nu există nicio manipulare asupra ROBOR”

-


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat, marţi, la Parlament că creşterea ROBOR-ului este normală prin comparaţie cu inflaţia, deşi senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că este artificială.

 

”Creditele cu dobânzi mici sunt de domeniul trecutului. Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să face cutare sau cutare. Fiecare bancă prin trezorierul ei primește să zicem 2000 de plăți și face 6000 de încasări. Și are sau n-are surplus de lichiditate. Piața monetară există numai între bănci”, a subliniat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, ROBOR-ul este o dobândă stabilită între bănci.

„Întrebarea dacă a fost manipulat ROBOR-ul, răspunsul este că nu. Legat de finanțarea bancară, doar un număr mic de companii sunt bancabile, deși sursele de finanțare interne sunt mai mari decât nivelul creditării. Sunt mai mulți bani la bănci decât pot băncile să acorde credite. Când ai un grad scăzut de intermediere scade nivelul creditului și cresc costurile. Domnul prim viceguvernator Georgescu poate dezvolta acest subiect petru că a scris o serie de lucrări pe această temă, lucrări care sunt publice. Domnul viceguvernator Voinea, coordonatorul Raportului de Stabilitate, poate dezvolta chestiunile legate de costul finanțărilor firmelor românești”, a adăugat Mugur Isărescu.

De asemenea, acesta a mai spus că oficialii BNR au prezentat Parlamentului câte patru rapoarte pe inflaţie începând cu 2014 când era negativă şi cu creşteri salariala mari.

„BNR a prezentat din 2014 câte 4 rapoarte de inflație. Toate întrebările dumneavoastră își au răspunsul în acele rapoarte. Când inflația în România a fost negativă, dar cu creșteri salariale mari și cu creștere de activitate economică. Nu a fost deflație, ci dezinflație. Noi am lăsat dobânda cheie la 1.75%. Nu am vrut să speriem pe nimeni și nu ne-am jucat cu dobânda cheie, ci am activat alte instrumente de politici monetare. Consecința a fost că nu s-a apreciat leul, nu am creat turbulențe, iar economia a crescut cu păstrarea echilibrelor”, a răspuns Mugur Isărescu, în replică la acuzaţiile senatorului ALDE Daniel Zamfir.

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae l-a acuzat pe guvernatorul BNR că ROBOR-ul a fost manipulat şi crescut artificial, iar Isărescu a replicat că în fiecare zi citeşte cotaţiile dar nu se poate manipula ROBOR-ul, iar pentru a avea dobânzi mai mici:

a. trebuie coborâtă inflaţia

b. scăzut deficitul extern

c. deficitul bugetar

Deficitul bugetar o reprezintă diferența între veniturile și cheltuielile statului. Potrivit tratatelor europene, acesta nu trebuie să depășească 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Anul trecut, România a încheiat cu un deficit de 2,88%, însă acest lucru s-a făcut după ce Exectivul a luat mai multe măsuri, precum tăieri de investiții sau forțarea companiilor de stat să ofere dividende mari.

Citeşte şi:

Milioane de părinți le-au dat copiilor un sirop care le-a pus viața în pericol

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.