Netanyahu rămâne pentru moment în guvern

-


Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie, poate rămâne în actualul „guvern de tranziţie”, a confirmat luni procurorul general, Avichai Mandelblit, după o serie de apeluri la demisia şefului guvernului, scrie Agerpres.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din aprilie şi septembrie care nu au condus încă la formarea unui guvern, Benjamin Netanyahu este premier în exerciţiu în aşteptarea formării unei noi coaliţii guvernamentale.

Anunţul punerii sale sub acuzare, joi, pentru ”corupţie, fraudă şi abuz de încredere” în diferite dosare de către procurorul general i-a determinat pe unii oameni politici să ceară demisia lui, cum este cazul principalului său rival, Benny Gantz.

Procurorul general Avichai Mandelblit a declarat luni că, în faţa „cererilor de demisie” a lui Benjamin Netanyahu, a organizat o reuniune a biroului său pentru a da un răspuns „definitiv” în această problemă.

„În stadiul actual cu un guvern de tranziţie, nu există nicio obligaţie juridică pentru premier de a demisiona”, a afirmat procurorul general al statului evreu.

Aceasta a mai precizat că situaţia juridică a prim-ministrului este echivalentă celei unui şef de guvern care şi-a prezentat demisia şi că, potrivit legii, într-o astfel de configuraţie, îşi păstrează postul până la formarea unui nou cabinet.

În ce priveşte posturile ministeriale deţinute de Benjamin Netanyahu care este, de asemenea, ministru al sănătăţii, afacerilor sociale, pentru problemele diasporei şi agriculturii, procurorul general a menţionat că această problemă va fi analizată mai târziu.

Benjamin Netanyahu nu a reuşit să obţină sprijinul a 61 de deputaţi, pragul majorităţii parlamentare, pentru a forma un guvern după alegerile anticipate din aprilie, apoi din septembrie. Rivalul său, centristul Benny Gantz, a eşuat şi el în această misiune, astfel că preşedintele ţării, Reuven Rivlin, a fost nevoit să o încredinţeze parlamentului.

Knessetul are la dispoziţie 21 de zile, până la 11 decembrie, să-i prezinte preşedintelui Rivlin un document semnat de cel puţin o majoritate de 61 de aleşi, care se angajează să susţină un deputat pentru postul de prim-ministru. Dacă însă niciun parlamentar nu poate obţine acest număr de semnături, parlamentul va fi dizolvat şi Israelul va reveni la urne, pentru a treia oară într-un an.

 

Citește și:

Sfârşit de carieră pentru fostul preşedinte al Boliviei? Parlamentul a decis

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.