Israelul ar putea elimina regimul Assad pentru a stopa influenţa Iranului din Siria şi Liban

-


Oficialii serviciilor speciale israeliene caută soluţii pentru a bloca influenţa militară pe care Teheranul o exercită prin intermediul miliţiilor Hezbolah pe frontul anti –SIL din Siria şi-n Liban. Problema principală pentru oficialii de la Tel Aviv o reprezintă poziţionarea regimului lui Bashar al Assad în relaţia cu Iranul în momentul în care reprezentanţii SIL vor fi învinşi în ultimele focare de rezistenţă de la Raqqa.

Pentru liderii statului evreu  un regim pro iranian în Siria dacă Bashar al Assad ar alege să joace cartea Teheranului ar fiînfrângere dureroasă în faţa fostului aliat cu care Tel Avivul a avut un parteneriat strategic până la izbucnirea Revoluţiei Islamice din 1979.

Potrivit unor surse citate de către jurnaliştii cotidianului Jerusalem post, situaţia post conflict din Siria indică faptul că Bashar al Assad nu intenţionează să se retragă de la putere şi ar fi tentat să beneficieze de sprijinul Teheranului pentru a supravieţui politic şi implicit a lăsa ţara la cheremul Iranului. Pe de altă parte, Bashar al Assad este un nationalist sirian şi nu un islamist radical care îl face totuşi diferit de partenerul său strategic iranian.

Pentru analiştii serviciilor speciale israeliene Iranul l-ar putea atrage pe Bashar al Assad într-o posibilă confruntare cu Israelul deşi va avea nevoie de timp pentru a-şi reface economia şi armata. În momentul de faţă, eliminarea regimului lui Bashar al Assad este o ipoteză de lucru pentru oficialii statului evreu în contextul în care din 1974 şi până în 2011 nu au existat confruntări militare la granite siriano-israeliană din jurul Platoului Golan. Israelul ar putea elimina regimul Assad numai în eventualitatea în care Iranul va lovi teritoriul statului evreu de pe teritoriul sirian.

Iranul va folosi fără îndoială Hezbollah sau o altă miliție pro-iraniană să lovească Israelul însă nu va risca pe termen mediu să determine pe oficialii armatei israeliene să atace forţele aeriene siriene după ce a investit alături de Rusia în menţinerea lui Bashar al –Assad la putere. Pe de altă parte, politica oficialilor de la Tel Aviv de neimplicare în răyboiul civil sirian a funcţionat întrucât nu au existat atacuri şi victime la granite cu Siria, cu excepţia unui singur incident soldat cu moartea unui cetăţean israelian pe 22 iunie 2014. De asemenea, Israelul a acordat sprijin umanitar la cei peste 200000 de sirieni care trăiesc în zona de graniţă.

Acest sprijin îi încurajează pe aceiași sirieni să evite confruntarea cu Israelul și poate chiar ar putea exista un fel de cooperare între ei și Israel, împotriva miliţiilor pro- iraniene din Siria. În 1982, Israelul a avut un pact cu creștinii din Liban, o țară care se afla atunci în stare de război civil. Jocul israelian, adică să-și pună partenerul creștin în fruntea Libanului, a eșuat și a costat scump Israelul. Acest lucru ar trebui să fie o lecţie pentru oficialii statului evreu care ar putea cădea într-o capcană similară în războiul civil din Siria. Războiul intern din Siria a slăbit armata lui Bashar al Assad care a retras importante piese de artilerie şi tancuri din jurul Platoului Golan şi a permis forţelor pro-iraniene să îşi consolideze poziţiile.

Privind situaţia geopolitică din regiune, problema principal a Israelului nu o reprezintă Siria ci Libanul unde Heybollahul deţine circa 150000 de rachete care acoperă ţinte de pe întreg teritoriul Israelului.

Problema principală a Israelului nu este de fapt în Siria, ci în Liban, unde Hezbollah deține până la 150 000 de rachete și rachete. Unele sunt destul de exacte, altele acoperă tot Israelul. Hezbollah ar putea desfășura unele dintre ele în Siria, dar va trebui să-și împartă forțele între Liban și Siria. La rândul său, premierul israelian, Benianmin Netanyahu a declarant că Iranul trasnformă Siria şi Libanul în baze militare pentru a eradica statul evreu.

„Iranul este ocupat transformând Siria într-o bază de consolidare militară și dorește să folosească Siria și Liban ca frontiere a războiului [în scopul declarat de a eradica Israelul. De asemenea, construiesc site-uri pentru a produce rachete ghidate cu precizie în acest scop atât în Siria, cât și în Liban. Acesta este un lucru pe care Israel nu îl poate accepta. Acesta este ceva ce ONU nu ar trebui să accepte”, a conchis premierul israelian.

(Sursa foto: The Greanville Post)

Citește și: Voronin, în clinciuri cu Dodon: „Este o tobă goală care vrea să fie un preşedinte adevărat”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.