Israelul a stârnit furia lui Bashar al Assad

-


Oficialii sirieni au ameninţat Israelul că va suporta repercursiuni, după ce aviaţia israeliană a distrus centrul de cercetare de la Hama, unde oamenii regimului lui Bashar al –Assad produceau arme chimice.

Presupusul atac israelian a lovit un centru de cercetare științifică, unde se fabrica arme chimice, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, scrie jpost.com.

Într-o declarație televizată, oficialii armatei siriane au avertizat Israelul asupra „repercusiunilor periculoase ale acestei acțiuni agresive asupra securității și stabilității regiunii”, ca urmare a atacului aviaţiei israeliene. Potrivit informaţiilor din teren, atacul a fost lansat la ora 14:30 pe țintele situate în centrul Siriei, în zona Hama, și a vizat, de asemenea, mai multe convoaie de arme care erau în drum spre fortificațiile din Hezbollah din zonă.

Armata siriană a precizat, joi dimineață, că Israelul a ucis doi soldați în timpul atacului aerian. La rândul său,  o purtătoare de cuvânt a IDF (Forţele de Apărare Israeliene) a refuzat să comenteze acuzaţiile forţelor siriene, spunând că armata nu comentează probleme operaționale.

În schimb, mass-media arabă a susținut că există trei victime ca rezultat al atacului, care s-a concentrat pe un avanpost al regimului Assad, care aparține centrului de cercetare științifică de  la periferia Hama, situat în partea de nord-vest a țării. În centrul științific, regimul dezvolta muniții, cum ar fi rachete şi  arme chimice

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a declarat că o bombă lansată asupra Masyaf din Siria, a lovit o unitate de cercetare științifică, un centru de cercetare și o tabără militară adiacentă unde erau stocate rachete  sol la sol.

Statele Unite au impus sancțiuni angajaților Centrului de Cercetări Științifice de la Hama  pe care îl descriu drept agenția siriană responsabilă de dezvoltarea și producerea armelor neconvenționale, inclusiv arme chimice deşi oficialii de la  Damasc au  neagat mereu.

În schimb, jurnaliştii sirieni au suţinut că  „avioanele israeliene au intrat în spaţiul aerian sirian  prin zona de vale din Liban și au atacat centrul”.Vorbind la postul de radio al Armatei, joi dimineață, generalul Gadi Shamni, care anterior a fost secretar militar al premierului, a declarat că Israelul „trebuie să facă totul pentru a împiedica Iranul să obțină o forţă mai mare decât cea pe care o are deja pe Siria”. Amos Yadlin, fost șef al serviciilor secrete militare israeliene și director executiv al Institutului pentru Studii de Securitate Națională (INSS) din Universitatea Tel Aviv, a susținut pe Twitter faptul că atacul aerian a vizat un centru militar-științific sirian care dezvoltă și produce, printre altele lucruri, rachete de precizie.

„Fabrica  atacată  produce arme chimice și butoaie de explozibili care au ucis mii de cetățeni sirieni. Dacă atacul a fost condus de Israel, ar fi o acțiune lăudabilă și morală din partea Israelului împotriva sacrificării civililor în Siria”, a scris înaltul oficial israelian.

Atacul a trimis 3 mesaje importante Siriei: Israelul nu va permite producerea de arme strategice, va pune în aplicare interesele sale, în ciuda faptului că marile puteri le ignoră iar prezența apărării aeriene rusești nu împiedică apariția avioanelor sale.

În timp ce IDF nu comentează informaţiile din presa internaţională, nu ar fi prima dată când  avioanelesale au lovit regimul Assad și obiectivele Hezbollah în Siria. Ierusalimul a afirmat în repetate rânduri că, deși Israelul nu are nici un interes să intre în războiul civil din Siria, există linii roșii pe care le-a stabilit, inclusiv contrabanda cu arme sofisticate pentru Hezbollah și o prezență iraniană la granițele sale.

Fostul șef al forțelor aeriene din Israel, generalul Amir Eshel a declarat că Israelul a efectuat cel puțin 100 de lovituri în ultimii cinci ani, împotriva transferului de arme avansate de la regimul Assad către Hezbollah, inclusiv transferul armelor chimice.

Citeşte şi: Dungaciu explică miza scoaterii limbii române din şcolile ucrainene

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.