Iurie Roşca versus Vladimir Plahotniuc, un război cu parfum unionist şi iz de KGB?

-


Fostul lider al mişcării unioniste din Republica Moldova de la începutul anilor 90, adept al ideologului curentului putinist,Aleksandr Dughin, Iurie Roşca încearcă să redevină un jucător politic activ, graţie unui dosar penal deschis de procurorii anti-corupţie de la Chişinău, din postura de victimă a „oligarhului cel bun”, Vladimir Plahotniuc.

 

După ce a trecut din barca patrioţilor unionişti basarabeni în cea a comuniştilor lui Vladimir Voronin, şi apoi s-a plasat în dreapta lui Dughin, Iurie Roşca a intrat într-un con de umbra şi a devenit un personaj “nefrecventabil pe scena politică moldavă”, graţie trecutului său tumultuos în anii care s-au scurs de la debarcarea regimului comunist condus de Vladimir Voronin.

În 2014, liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin sublinia necesitatea revenirii în prim-planul politicii moldave a fostului  lider al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca pentru că acesta ar fi demonstrat “caracter  în politica moldovenească”.

„Iurie Roșca trebuie să revină în politica moldovenească. El întotdeauna a avut capacități. A demonstrat, pe parcursul anilor, o poziție. A demonstrat caracter. Domnul Roșca nu a spus ultimul cuvânt în politica moldovenească. El are încă foarte multe de spus. În perioada cât Roșca nu a fost în politică se simțea un vacuum, o pauză. Ghimpu nici nu se compară cu Roșca”, declara Vladimir Voronin.

Fostul lider al PPCD din R.Moldova este personaj politic complex care ridică ca şi Vladimir Plahotniuc multe semne de întrebare dacă le analizăm evoluţia acestora cât şi modul cum au profitat de axa Bucureşti-Kremlin pentru a influenţa jocurile politice de la Chişinău.

La sfârşitul anilor 80, numele lui Iurie Roşca apare pe o listă propusă CC al PCM ( 15 august 1988) de către maiorul KGB, Alexandr Şevciuk, cu sprijinul direcţiei locale a KGB, unde sunt nominalizate o serie de persoane de încredere care trebuiau să se afle la conducerea MD-ului, cu acordul CC al PCM.  Lista  se găseşte în Arhiva Organizaţiilor Social-Politice a R.Moldova, a fost  prezentată CC al PCM cu menţiunea (Совершенно секретно Особая папка Экземпляр Nr. 2/Strict secret. Mapa specială. Exemplarul nr. 2), documentul fiind elaborat doar în două exemplare.

Pe 4 aprilie 2005, Iurie Roşca împreună cu cei 11 deputaţi ai formaţiunii sale au votat pentru alegerea comunistului Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al R.Moldova. În schimbul gestului său, Roşca a fost ales vicepreşedinte al plenului moldovean, iar după debarcarea lui Voronin, acesta a dispărut din politica moldova odată cu dispariţia din Parlament a PPCD, după alegerile din 2009.

Este greu de înţeles şi de explicat resorturile care au stat în spatele trădării lui Roşca a patrioţilor unionişti  moldoveni în contextul în care acesta a jucat un rol important în 1988 în cadrul grupului de iniţiativă al Mişcării Democratice (MD) din R.Moldova, iar în 1989 a fost fondator al Frontului Popular.

“Pentru a înţelege că R.Moldova trebuie să rămână un stat independent şi să nu se unească cu România am avut nevoie de mult timp. Deja de cinci ani nu mai sunt unionist. Până nu am acumulat experienţă nu puteam înţelege că nu poţi opera cu mituri istorice. Au fost două mituri istorice: pentru unirea cu URSS şi pentru unirea cu România. Unii doreau să păstreze trecutul recent, alţii doreau să se întoarcă cu 50 de ani în urmă. Dar atunci nu era într-atât de evident că trecutul nu se repetă”, declara Iurie Roşca, în urmă cu patru ani, în presa de la Kremlin.

Dincolo de aceste declaraţii halucinante, Iurie Roşca ar vrea să intre în graţiile binomului PSRM-PDM întrucât în ultimii ani a îmbracat haina doctrinei putiniste şi pretinde că a devenit un adversar incomod al politicienilor pro-europeni de la Chişinău. Şi cum ar putea să intre mai bine în jocul politic de la Chişinău decât printr-o posibilă negociere cu Vladimir Plahotniuc.

Pe de altă parte, nu ştiu în ce măsură Plahotniuc ar putea intra în scenariul auto-victimizării lui Iurie Roşcă, în contextul în care acesta nu îi poate fi nici rival şi nici măcar un “mijlocitor” al reapropierii de Kremlin.

Dacă în vremea guvernării comuniştilor Vladimir Plahotniuc acţiona în umbra fiului lui Voronin, Oleg, iar Iurie Roşca era un personaj politic destul de influent, astăzi lucrurile s-au schimbat radical. Oligarhul cel bun controlează printr-un sistem bine pus la punct întreg statul moldovean, iar fostul lider al PPCD este doar un “jurnalist” care militează pentru reataşarea R.Moldova la căruţa Uniunii Euro-Asiatice şi din când în când mai vine alături de mentorul său, Aleksandr Dughin la Bucureşti ca să ţină conferinţe despre „geopolitică”.

Trădarea se plăteşte cu cătuşe şi procese

În acest context, ce interes ar avea Plahotniuc ca să declanşeze un “război al cătuşelor” împotriva lui Iurie Roşca, după cum a procedat în toamna lui 2015, când l-a “eliminat” pe liderul PLDM, Vlad Filat din prim-planul scenei politice de la Chişinău (în momentul de faţă Vlad Filat execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fapte de corupţie).

Mai degrabă Roşca ar vrea cumva să joace activ pe frontul politic pro-putinist din R.Moldova, unde Igor Dodon şi socialiştii săi au cam dat rateuri în relaţia cu Putin şi-n alegerile anticipate de la Chişinău şi Bălţi. Pe de altă parte, pentru Roşca o dramoletă cu cătuşe şi mascaţi i-ar putea aduce o posibilă candidatură în alegerile din toamnă, dacă Plahotniuc s-ar convinge că i-ar fi util. Şi-n această ecuaţie, Iurie Roşca prin experienţa şi trecutul său ar putea să fie liantul „oligarhului cel bun” în relaţia cu Kremlinul.

Fostul lider al Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova (PPCD), jurnalistul Iurie Roşca, a anunţat joi, 31 mai, că Procuratura Anticorupţie i-a intentat un dosar penal pentru trafic de influenţă, fapte pe care acesta nu le-ar fi comis.

“Astăzi, 31 mai, procurorul a finalizat ancheta penală şi mi-a prezentat învinuirea. În câteva săptămâni va avea loc prima şedinţă de judecată. Cazul care mi se reproşează ar fi avut loc în 2009, în momentul când eu deja pierdusem alegerile şi toate funcţiile oficiale, nemaifiind nici deputat, nici vice-premier, ci şomer fără vreo minimă influenţă în stat. La guvernare deja se instalaseră cei pe care îi criticasem dur pentru tentativă de lovitură de stat la 7 aprilie 2009. De ce respectiva plângere penală iese la suprafaţă abia în 2017 şi de ce insul cu pricina n-a căutat dreptate anterior, ridică noi semne de întrebare. Amintesc tuturora că am fost şi rămân un critic dur al actualului regim. Îl consider unul nelegitim, abuziv şi periculos pentru interesele noastre naţionale. Este bine cunoscut faptul că ţara noastră se află în starea de uzurpare a puterii de stat. Sunt iniţiatorul şi organizatorul Forului de la Chişinău, o platformă de dezbateri cu vizibilitate internaţională, la care participă zeci de intelectuali de pe întregul continent. Sunt jurnalist, editor, traducător şi militant pentru valorile conservatoare, tradiţionale, ortodoxe. Am avut parte de o îndelungată carieră politică. Niciodată nu am căutat să evit confruntările publice cu mai marii zilei. Şi de această dată îmi voi păstra verticalitatea şi nu mă voi dezice de crezul meu. Precizez că în perioada anchetei, când am fost supus interdicţiei de a părăsi ţara, procurorul Mihail Ivanov m-a împiedicat să particip la o serie de conferinţe internaţionale, unde urma să iau cuvântul. Astfel, aş putea deduce că măsura respectivă a fost luată pentru a zădărnici activitatea mea pe plan internaţional. Dacă totuşi voi fi condamnat şi întemniţat, oricum nu am de gând nici să renunţ la convingerile mele, nici să mă încovoi în faţa potentaţilor momentului, care probabil jubilează la gândul că mai scapă de încă un incomod. Ce am vorbit, voi spune şi scrie în orice circumstanţe. Bucuraţi-vă, voi, cei care îmi purtaţi sâmbetele şi îmi număraţi zilele! Cel pe care îl detestaţi este supus execuţiei publice, umilinţei, batjocurii şi hulei tuturor lichelelor şi impostorilor. Însă aveţi grijă să nu vă pice bucuria-n scârbă. N-aduce anul ce-aduce ceasul. Şi râde bine cel care râde la urmă”, sublinia Iurie Roşca.

Am publicat şi public în permanenţă articole în limbile română, rusă, engleză şi franceză, în presa de la noi şi de peste hotare, cu critici ferme împotriva actualei guvernări. Fac emisiuni TV şi înregistrări video pe Internet, care nu convin puterii de azi. Am editat şi continui să scot de sub tipar cărţi care nu se încadrează în linia de partid a celor din vârfurile ierarhiilor statale.

Practic, acesta încearcă să inducă ideea că  îi este incomod guvernării lui Plahotniuc care s-ar folosi de justiţie ca să îi fabrice la comandă un dosar penal tocmai lui, “prietenul Rusiei şi promotor al identităţii moldoveneşti”.

De asemenea, Roşca a declarat zilele acestea că ar accepta o întâlnire cu Vladimir Plahotniuc că să discute despre dosarul său penal.

„Sunt două versiuni. Prima e că aceasta ar fi o comandă a celor care controlează sistemul, deci a dlui Vladimir Plahotniuc, iar a doua versiune e că este jocul celor de la combaterea corupției și Procuratura Anticorupție. Sunt convins că Plahotniuc nu a citit acest dosar. Precedentele arată că nu prea miroase a comandă – mascații nu au venit, nu am primit mandate de arest, nici arest la domiciliu”, a declarat  Iurie Roșca în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Cea de-a doua versiune, ar presupune că Nicolae Damaschin cel care a depus plângere împotriva lui Iurie Roșca ar fi făcut o înțelegere cu anchetatorii ca prin acest dosar să stoarcă o anumită sumă de bani de la fostul lider al PPCD.

„A doua versiune e că cineva cu pondere în sistemul respectiv a hotărât să facă niște bani punând presiune asupra mea. Am primit mesaje de genul „lasă dl Roșca să se întâlnească cu Damaschin și să se înțeleagă”. Ce să se înțeleagă? Trebuie să înțelegeți că dosarul prevede că dacă eu pierd procesul, Damaschin nu primește niciun ban, totul se duce în buget. Dacă omul își retrage plângerea achită o amendă și dosarul se încheie”, a mai adăugat Iurie Roșca.

Până la o eventuală întâlnire cu Plahotniuc, Roşca este învinuit de trafic de influență și obținerea de foloase materiale cu scopul de a influența o decizie judecătorească. Infracțiunea se pedepsește cu o amendă de la 4000 la 6000 de lei moldoveneşti sau închisoare de la 3 la 7 ani.

Citeşte şi:

Rusia și Europa de Vest

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.