Jandarmeria, după măcelul din Piața Victoriei: Prefectul Capitalei a dat ordin de intervenție în forță

-


Purtătorul de cuvânt al Jadarmeriei Marius Militaru a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că prefectul Capitalei a dat ordin de intervenție în forță a jandarmilor la ora 23 și 11 minute. Prefectul Capitalei este Speranța Cliseru, numită recent în funcție. Ea este apropiată de primarul Capitalei Gabriela Firea, după ce, ani buni, a fost mâna dreaptă a lui Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari.

 

Întrebat de ce nu i-a extras pe agitatori, Enache a spus că ar fi implicat anumite riscuri. ”Am avut un dispozitiv defensiv și reactiv. În momentul în care se aruncă asupra forțelor de ordine trebuie să intervii. Au fost grupuri compacte în toată masa de manifestanți. Când s-a intervenit, cei aflați în aceste grupuri au început să lovească în manifestanți”, a spus Militaru.

Reprezentanții Jandarmeriei mai susțin că intervenția lor a fost îngreunată și de protestatarii pașnici care nu s-au dat la o parte când s-a intervenit în forță.

”În primele faze, oamenii nu ne-au creat spațiul necesar, nu s-au delimitat de grupurile violente, fapt ce ne-a îngreunat intervenția. Dacă oamenii nu ar fi avut o atitudine ostilă și provocatoare, lucrurile pentru noi ar fi fost mult mai simple”, a susținut Militaru.

33 de persoane au fost duse la secție, s-au întocmit opt dosare penale dintre care două in rem ( pentru fapte), restul pentru ultraj și tulburarea liniștii publice.

S-au dat pînă acum 33 de sancțiuni în valoare de 17.000 de lei.

”Am văzut titluri că jandarmii și-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate, se va dovedi la anchetă. Jandarmii nu-și abandonează camarazii, sunt dispuși să își sacrifice propria viață pentru apărarea celorlați (…) Dincolo de intervențiile dificile de aseară, cea mai dificilă a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, a mai spus Militaru.

Alte declarații:

Diferența față de 2017 este că grupurile violente erau dispersate.

Au existat informări între structurile competente ale statului.

A intra în forță era foarte riscant pentru că existau copii.

Cerem cetățenilor să ne furnizeze imagini.

Suntem în verificări.

Vreau să infirm o informare infiorătoare. A fost sustrasă o singură armă de mână de la colega noastră bătută cu bestialitate.

Intervenția în cadrul unei mase destul de mare este imposibilă ca să extragi cu penseta un individ sau un grup înconjurat de alte sute de indivizi. Am fost nevoiți să creăm niște breșe. Ne-am izbit și de o reticență a majorității oamenilor în ceea ce privește intervenția noastră.

Violențele au început după ora 14.00, moment în care cordonul de protecție a fost dat la o parte.

S-a aruncat cu obiecte de mobilier stradal în permanență. S-a aruncat cu borduri.

Noi trebuie să apărăm ordinea de drept și ordinea constituțională.

Dacă rămâi în zonă după ce ai fost avertizat, îți asumi intervenția forțelor statului.

Citește și:

Copii gazați de jandarmi în anul 2018

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.