Cine mai crede în amenințările ”bătrânului arlechin populist” Vladimir Jirinovski?

-


Ajuns la apusul vieții sale politice, Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, ultranaţionalist) este folosit de silovikii lui Putin pe post de transmițător al unor mesaje cheie în statele ex-sovietice, unde oamenii Kremlinul au interesul să deturneze atenția publică, pentru ”mușamalizarea anumitor acțiuni subversive”. Ultima ieșire la rampă a acestuia la postul Rossia-1 s-a soldat cu o declarație belicoasă la adresa președintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu, care a reiterat la sfârșitul lunii noiembrie dorința Chișinăului de retragere a trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti de la Cobasna. Din nou, ”bătrânul arlechin putinian” și-a dat în petec, amenințând Chișinăul ”cu o baie de sânge”, într-o clasică retorică ultranaționalist populistă.

Cea mai mare greșeală a presei de la Chișinău și București este că mediatizează excesiv în spațiul public asemenea poziții tipice unui personaj populist, violent și gălăgios, care a pretins întotdeauna că vorbește în numele poporului rus, chiar și atunci când a făcut numeroase gafe impardonabile.

Ce credibilitate să aibă un asemenea personaj politic? Să nu uităm de promisiunile fanteziste pe care Vladimir Jirinovski le făcea prin 1991, când promitea votcă și lenjerie intimă gratuită fiecărui cetățean rus, dacă ar fi fost ales președinte al Federației Ruse. De asemenea, după ce ”s-a scăldat prin valul de antisemitism” de la mijlocul anilor 1990, Jirinovski s-a exprimat deschis pentru reocuparea fostelor state ex-sovietice și folosirea armelor nucleare împotriva dușmanilor Kremlinului.

Un alt episod la care ar trebui să reflectăm mereu când îl aducem în prim plan pe acest Vladimir Jirinovski s-a petrecut în 1994 într-o vizită a acestuia în Bulgaria când și-a permis să afirme deschis despre România că este un stat artificial locuit de țigani italieni, care s-a format prin desprinderea de teritorii de la vecinii Rusia, Bulgaria și Ungaria. Deși mulți analiști au spus că atacurile sale populist-violente au drept țintă menținerea activă a publicului său ultranaționalist, Vladimir Jirinovski este folosit de silovikii de la Kremlin pentru testarea unor reacții în rândul statelor din spațiul ex-sovietic unde au interese geopolitice speciale.

Ultimul său atac mediatic a vizat o declarație a președintelui ales al R.Moldova cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria și a armamentului greu de la Cobasna. În fapt, Jirinovski a folosit aceeași retorică a Kremlinului în legătură cu acest conflict înghețat, însă cu scopul de a accentua și mai mult divergențele politice din rândul principalilor actori politici de la Chișinău, în ajunul învestirii președintelui ales Maia Sandu. În momentul de față, se încearcă amputarea celor mai importante prerogative prezidențiale în favoarea unui Parlament controlat de majoritatea PSRM -Șor.

”Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo”, a declarat Jirinovski în cadrul unei emisiuni de dezbateri pe teme politice de la Rossia-1, pe 4 decembrie.

Potrivit acestuia, în depozitele de la Cobasna sunt muniţii suficiente pentru „un întreg al Treilea Război Mondial în Europa”.

„Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc. Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm – nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom ajunge pe toţi”, a subliniat Vladimir Jirinovski.

În fond, declarațiile belicoase ale lui Jirinovski au drept țintă testarea unor reacții de pe axa Chișinău -București și crearea unor dezbateri sterile în societate din care mai târziu să profite oamenii Kremlinului. Un personaj de genul lui Vladimir Jirinosvski nu poate decât să stârnească hazul și compasiunea pentru un politician care a ”îmbătrânit urât” în băncile Dumei de Stat a Federației Ruse, dar să îi poate antrena într-o polemică total neproductivă și periculoasă pe corifeii populiști pro-putiniști de la București și Chișinău. Apropo, unii chiar vor juca în politica mare, unde vor propaga circ și diversiune asemeni ”marelui Vladimir Jirinovski”.

În declarația sa, Maia Sandu se referea la retragerea GOTR, creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria , pronunţându-se pentru transformarea misiunii de pace ruseşti din stânga Nistrului în una civilă, sub mandat OSCE.

Trecând peste declarațiile ”bătrânului arlechin populist” de la Kremlin, situația politică de la Chișinău rămâne tensionată în contextul în care soluția alegerilor anticipate este greu de negociat de către actorii politici de la Chișinău, fără implicarea Marilor Puteri. Până atunci, Igor Dodon îi pregătește Maiei Sandu o instituție prezidențială subordonată unui Parlament controlat de PSRM, încălcând flagrant Constituția R.Moldova, după ce a promulgat legea care trece SIS în subordinea plenului moldovean. În acest context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă că Igor Dodon este pasibil de pedeapsă penală după ce a promulgat legea care trece SIS-ul din subordinea Președintelui în cea a Parlamentului, după ce aceasta a fost suspendată de Curtea Constituțională.

“Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) PÂNĂ la adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii (adică în cursul zilei de ieri, până pe la 16.00), este o situație. Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) DUPĂ adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, pe de o parte, Dodon a încălcat principiul loialității constituţionale consacrat în Legea Supremă. Pe de altă parte, în așa caz, există toate premizele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii prevăzute de art.327 din Codul penal – Abuzul de putere sau abuzul de serviciu“, a scris Sergiu Litvinenco, pe Facebook.

Pachetul de legi abuzive promulgat de Igor Dodon pe ultima sută  de metri a unui mandat prezidențial cenușiu va fi blocat de Curtea Constituțională a R.Moldova, însă Maia Sandu trebuie să forțeze declanșarea alegerilor anticipate. Până atunci, Dodon mai are o bătălie de dat la Congresul PSRM din 30 decembrie unde ar putea ieși definitiv din viața politică dacă va pierde….Kremlinul are de unde alege pentru că Vlad Bâtrâncea și Ion Ceban sunt pregătiți să intre în cursa pentru președinția PSRM-ului.

Până la preluarea mandatului prezidențial de către Maia Sandu, Kremlinul este posibil să mai lanseze atacuri mediatice prin prisma unor personaje marginale de genul acestui Jirinovski, însă cel mai sănătos este să se evite orice polemici. Până acum Bucureștiul a tăcut, însă nu știm cum se vor raporta politicienii noului val populist…..

Citește și:

R.Moldova, între criză politică și alegeri anticipate. Maia Sandu și capcana majorității PSRM-Șor din plenul de la Chișinău

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.