Johnson se opune unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei

-


Premierul britanic Boris Johnson a respins, marţi, în scris, cererea prim-ministrului Scoţiei, Nicola Sturgeon, de a organiza un nou referendum pentru independenţă, scrie Reuters. De asemenea, legislaţia britanică prevede că fără acordul Guvernului britanic, autorităţile scoţiene nu pot iniţia nici un referendum.

Premierul scoţian i-a trimis în decembrie o scrisoare lui Johnson, cerând începerea unor negocieri pentru transferul atribuţiilor legate de referendum către guvernul provincial de la Edinburgh.

„Nu pot fi de acord cu nicio cerere de transfer al atribuţiilor care ar duce la noi referendumuri pentru independenţă”, a răspuns Johnson printr-un mesaj publicat marţi pe Twitter. Acesta i-a reamintit şefului Executivului scoţian că şi acesta a acceptat rezultatul referendumului din 2014, când scoţienii au respins secesiunea faţă de Regatul Unit cu 55% voturi împotriva independenţei, şi 45% pentru, ca demersul respectiv să fie „unic pentru o generaţie”.

„Un nou referendum pentru independenţă ar prelungi stagnarea politică resimţită de Scoţia în ultimul deceniu. Este timpul să colaborăm cu toţii pentru a unifica întreg Regatul”, a subliniat Boris Johnson.

În schimb, Sturgeon a susţinut că votul din 2016 pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană justifică un nou referendum pentru independenţă, deoarece marea majoritate a scoţienilor votat împotriva Brexit-ului (programat pe 31 ianuarie), spre deosebire de majoritatea englezilor. De asemenea, sondajele de opinie arată că o majoritate strânsă din Scoţia s-ar opune încă o dată secesiunii, deşi Partidul Naţional Scoţian condus de Sturgeon a obţinut la alegerile de luna trecută 45% din voturile exprimate, cu opt procente mai mult decât în 2017, şi prin urmare ocupă 48 din cele 59 de locuri care revin Scoţiei în parlamentul britanic.

Pe de altă parte, acesta a spus că răspunsul lui Johnson era previzibil şi blochează un nou plebiscit deoarece nu are argumente solide pentru menţinerea uniunii cu Scoţia, de acum 300 de ani. Potrivit acestuia, răspunsul premierului britanic „nu va rezista”, deoarece niciun guvern de la Londra nu poate susţine politic blocarea dreptului scoţienilor de a-şi decide propriul viitor.

Premierul Scoţiei susţine că guvernul de la Edinburgh va stabili luna aceasta care sunt următorii paşi şi va cere din nou susţinerea parlamentului scoţian pentru plebiscit.

Citeşte şi:

Petrolul şi acordul cu al-Sarraj, ţintele lui Erdogan din Libia. Haftar, omul din umbră al Kremlinului

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.